Φοιτητές και γονείς ζητούν ουσιαστικά μέτρα για τον κορονοϊό

Για σοβαρή υποστελέχωση των υπηρεσιών Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, η οποία δυσχεραίνει την αποτελεσματικότητα των νοσοκομείων να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό, κάνουν λόγο οι φοιτητές του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μέτρα για την έξαρση της γρίπης και του κορωνοϊού ζητά η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Φαιστού.

Στην ανακοίνωση του ο φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, καλεί το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις αλλά και σε άλλες ενέργειες για την προστασία των φοιτητών.

Όπως αναφέρουν οι φοιτητές, τα κενά στο ΠΑΓΝΗ, το οποίο αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, είναι τεράστια, αφού υπάρχουν 350 κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 40 κενές θέσεις ειδικευμένων και πάνω από 80 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών, την ώρα που στα ΤΕΠ η διαλογή γίνεται από φοιτητή νοσηλευτικής.

Αναφορικά με τους φοιτητές, ο Σύλλογος τονίζει ότι και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, καθώς όπως αναφέρουν, «στριμωχνώμαστε στα αστικά λεωφορεία, στα αμφιθέατρα και τις λέσχες, αυξάνοντας ακόμα παραπάνω τον κίνδυνο δημιουργίας «ευνοϊκού περιβάλλοντος» για τη μετάδοση του ιού».

Σύμφωνα με τους φοιτητές, με τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας δε λύνονται τα προβλήματα, αν δεν υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση των υπηρεσιών Υγείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση το φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης:

«Τις τελευταίες βδομάδες έχει δημιουργηθεί μεγάλο κύμα ανησυχιών και συζητήσεων σχετικά με το ξέσμπασμα του λεγόμενου νέου κορωνοϊού. Ο νέος κορωνοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο και έχει προκαλέσει περίπου 3000 θανάτους. Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και η μετάδοση αυτή θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνου πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 31 έως σήμερα κρούσματα. Κάποιος πρέπει να ελεγχθεί εάν εμφανίσει οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου), με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια, με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας και τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:

Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα από τον νέο κορωνοϊό ή Ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.

Είναι βέβαιο ότι κανείς δεν καθησυχάζεται με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού υγείας ότι οι υγειονομικές μονάδες της χώρας βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Σοβαρό σχέδιο πρόληψης, μείωσης της διασποράς και αντιμετώπισης των συνεπειών της νόσησης από κορωνοϊό με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές, με απλήρωτες εφημερίες και ώρες μηνών, με ΤΕΠ τραγικά υποστελεχωμένα, με κλειστά πολλά κρεβάτια ΜΕΘ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ!

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά το ΠΑΓΝΗ τεράστια είναι τα κενά αφού παραμένουν:
  • 350 κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Ένας νοσηλευτής και ένας βοηθός νοσηλευτή έχουν την ευθύνη μέχρι και για 40 ασθενείς
  • 40 κενές θέσεις ειδικευμένων και πάνω από 80 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών
  • Πάνω από 50 κενές θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου

Χαρακτηριστικό αποτελεί ότι στα ΤΕΠ η διαλογή γίνεται από φοιτητή νοσηλευτικής ενώ οι συμβασιούχοι της καθαριότητας αναγκάζονται αν δουλεύουν 7 με 8  ώρες καθημερινά (6 ώρες είναι η σύμβασή τους) για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Ταυτόχρονα, εμείς οι φοιτητές στριμωχνώμαστε στα αστικά λεωφορεία, στα αμφιθέατρα και τις λέσχες, αυξάνοντας ακόμα παραπάνω τον κίνδυνο δημιουργίας «ευνοϊκού περιβάλλοντος» για τη μετάδοση του ιού.

Τα παραπάνω προβλήματα αντικειμενικά αποτελούν το "θερμοκήπιο" παραγωγής ανασφάλειας και φόβου σε εμάς τους φοιτητές, αλλά και έδαφος να αναπτύσσεται η παραπληροφόρηση. Με τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας αυτά δε λύνονται. Διότι κυριαρχεί το στοιχείο των ελάχιστων κρατικών δαπανών (η κρατική χρηματοδότηση με τον προυπολογισμό για το 2020 μειώνεται κατά 41 εκατ.), του "κόστους - οφέλους" και των ελάχιστων παροχών. Δεν αντιμετωπίζεται το ουσιαστικό ζήτημα της επαρκούς στελέχωσης και εξοπλισμού όλων των δημόσιων μονάδων υγείας.

Με αυτές τις συνθήκες του δημόσιου συστήματος υγείας, της έλλειψης προσωπικού, του μεγάλου συγχρωτισμού, της εντατικοποίησης της δουλειάς – αποτέλεσμα διαχρονικά των κρατικών περικοπών από τις κυβερνήσεις – μπαίνουν εμπόδια στην εφαρμογή και στην αποτελεσματικότητα του όποιου κρατικού σχεδιασμού.

Απαιτούμε άμεσα μέτρα:
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ.
  • Άμεσα να λειτουργήσουν όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
  • Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κλπ.
  • Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή των φοιτητών.
  • Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής.
  • Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) να διατεθούν από το κράτος δωρεάν και σε χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλοί φοιτητές (τουαλέτες, κεντρικοί χώροι των σχολών μας κλπ).
  • Να αυξηθούν τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων από το κέντρο προς το πανεπιστήμιο ως ελάχιστο μέτρο αποφυγής συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού φοιτητών».
Μέτρα ζητούν οι γονείς μαθητών

Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των παιδιών μπροστά στην έξαρση της εποχικής γρίπης και του κορωνοϊού ζητά με επιστολή του στη δημοτική αρχή η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Φαιστού.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι τα περισσότερα σχολεία σήμερα δεν διαθέτουν επαρκή μέσα ατομικής υγιεινής για τους μαθητές (υγρό σαπούνι, αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα), ούτε επαρκές προσωπικό καθαριότητας, ενώ δεν υπάρχουν ελεύθερες αίθουσες για τους μαθητές που αρρωσταίνουν.

Η Ένωση Γονέων ζητά άμεση ενίσχυση των σχολείων μέσω της κρατικής χρηματοδότησης για αγορά φαρμακευτικού και προληπτικού υλικού, άμεσες προσλήψεις γιατρών καθώς και σχεδιασμό για τη δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στα πλαίσια του ΕΣΥ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Φαιστού έστειλε αίτημα για συζήτηση στο ΔΣ Φαιστού του θέματος της λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων  προστασίας των παιδιών μας μπροστά στην έξαρση της εποχικής γρίπης και τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού.

Επισημαίνουμε ότι  το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να «λύσει» το πρόβλημα της έξαρσης της γρίπης που εκδηλώνεται σε πάρα πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα και τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού με εγκυκλίους και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους ίδιους τους μαθητές. Καμιά αναφορά σε προληπτικά μέτρα μαζικού χαρακτήρα.

Ωστόσο, τα περισσότερα σχολεία σήμερα δεν διαθέτουν επαρκή μέσα ατομικής υγιεινής για τους μαθητές (υγρό σαπούνι, αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα), επαρκές προσωπικό καθαριότητας,  δεν έχουν ελεύθερες αίθουσες για τους μαθητές που αρρωσταίνουν, ενώ οι συμπτύξεις τμημάτων και η δημιουργία τμημάτων με 28 και 30 μαθητές ευνοεί την εξάπλωση νοσημάτων.

Θεωρούμε ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με εγκυκλίους και οδηγίες για τα «μάτια του κόσμου». Ακόμη, ότι το μέτρο της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, που προβλέπεται στην Πράξη  Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού, θα καταστεί αναποτελεσματικό, ιδιαίτερα για οικογένειες εργαζομένων γονέων με παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, αν δεν συνοδευτεί και από μέτρα για την εξασφάλιση της αναγκαίας και με αποζημίωση γονικής άδειας, προκειμένου ο γονιός να συνδράμει το παιδί του.

Επίσης, τονίζουμε ότι τα προληπτικά μέτρα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού δεν θα είναι αποτελεσματικά στο βαθμό που δεν συνοδεύονται με άμεσα μέτρα, που αποτελούν και πάγιες διεκδικήσεις του γονικού κινήματος, και περιλαμβάνουν:

  • Άμεση ενίσχυση των σχολείων μέσω της κρατικής χρηματοδότησης για αγορά φαρμακευτικού (αντιπυρετικά φάρμακα) και προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά).
  • Μόνιμο, επαρκές και πλήρους ωραρίου προσωπικό καθαριότητας των σχολείων, με εξασφάλιση των μέσων προστασίας των εργαζόμενων, ώστε να διατηρούνται καθαρά τα σχολεία κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους.
  • Χωρίς καθυστέρηση να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις γιατρών, να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ α νοσοκομεία του νομού μας, να εφοδιαστούν οι δημόσιες μονάδες υγείας με επαρκή αριθμό εμβολίων, κατάλληλων διαγνωστικών μέσων, αντιϊκών φαρμάκων και να παρέχονται δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό χωρίς «πλαφόν» και περικοπές.
  • Επίλυση ΑΜΕΣΩΣ του καίριου χρόνιου ζητήματος της υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας Μοιρών και του Πολυδύναμου Τυμπακίου.
  • Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικό έλεγχο για τους ανασφάλιστους, άνεργους και τις οικογένειες τους.
  • Δωρεάν και πλήρη εμβολιασμό και ιατρικό έλεγχο όλων των μαθητών, μέσω κρατικών δομών και κινητών μονάδων υγείας, με ευθύνη των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ανεξάρτητα από τον φορέα ασφάλισης του γονέα.
  • Άμεσο σχεδιασμό για τη δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στα πλαίσια του ΕΣΥ που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση της σωστής ανάπτυξης και της υγείας όλων των μαθητών, την πρόληψη, την δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη.
  • Μόνιμο και επαρκές βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία (τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες κλπ) με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Μόνιμους σχολικούς νοσηλευτές».

Πηγή: efsyn.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις