fbpx
Πέμπτη, 13 Μαΐου, 2021
Αρχική ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ Άνοιγμα Λυκείων: Μηνύσεις κατά εκπαιδευτικών και Κεραμέως από γονείς αρνητές των self...

Άνοιγμα Λυκείων: Μηνύσεις κατά εκπαιδευτικών και Κεραμέως από γονείς αρνητές των self tests

Τραβάνε το σκοινί οι γονείς αρνητές των self tests καθώς προχωράνε σε μηνύσεις κατά των Διευθυντών και της υπουργού Παιδείας

Του Κώστα Παππά και της Λυδίας Μπέντρος

Όπως αναδείξαμε στο ρεπορταζ του kedenews γονείς από όλη τη χώρα αρνήθηκαν να υποβάλλουν τα παιδιά τους σε τεστ αυτοδιάγνωσης με αποτέλεσμα να έρθουν σε ρήξη με τους διευθυντές και ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης όπως αυτή δημοσιεύεται στο σχετικό ΦΕΚ.

Αυξάνονται οι γονείς αρνητές – Μηνύσεις κατά εκπαιδευτικών και Κεραμέως 

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται καθημερινά οι διευθυντές που υποχρεώνονται να έρχονται αντιμέτωποι με τους γονείς αρνητές. «Κάθε μέρα το κύμα μεγαλώνει. Τις πρώτες δύο μέρες επαναλειτουργίας των Λυκείων υπήρχε η δυνατότητα διαλόγου μεταξύ εκπαιδευτικών και γονέων, ωστόσο, η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου καθώς ο αριθμός των γονέων αρνητών self test αυξάνεται», ανέφερε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Γ. Γαζάνος. Εντωμεταξύ, όπως αποκάλυψε ο κ. Γαζάνος οι γονείς δεν περιορίστηκαν μόνο σε διαμαρτυρία αλλά προχώρησαν και σε μηνύσεις που κατέθεσαν μήνυση στον Εισαγγελέα, εις βάρος του ιδίου, του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Κρήτης και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει προχωρήσει σε κάποια σχετική τοποθέτηση για το ζήτημα.

Υπεύθυνη δήλωση άρνησης διενεργείας self test

Από την πλευρά τους οι γονείς καταγγέλλουν τη δυσκολία καθώς πρόκειται για ιατρική πράξη (self test) που δεν μπορεί να γίνει ούτε στο σπίτι ούτε από ένα ανήλικο παιδί. Παράλληλα, ως επιχείρημα της άρνησης τους επικαλούνται ότι δεν υπάρχει αποτεφρωτήριο για να καταλήγουν τα υλικά του τεστ. Εντωμεταξύ εντύπωση προκαλεί η ανεπίσημη υπεύθυνη δήλωση γονέων αρνητών του self test στην οποία αναγράφεται «ΕΓΓΡΑΦΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ & ΑΡΝΗΣΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ–ΤΗ ΣΕ ΤΕΣΤ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ SARS–CoV-2 Ή ΣΕ ΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ», με την οποία εξηγούν τους λόγους για τους οποίους δεν δέχονται να υποβληθούν τα παιδιά τους σε τεστ αυτοδιάγνωσης.

υπεύθυνη δήλωση αρνητών self test

Σύμφωνα με τον ΦΕΚ οι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να μην δέχονται στις σχολικές αίθουσες τους μαθητές που δεν φέρουν μαζί τους  υπεύθυνη δήλωση με το αρνητικό αποτέλεσμα του self test, παίρνουν απουσίες και δεν  έχουν το δικαίωμα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Εξαδάκτυλος: Μεγαλύτερες πιθανότητες λάθους στα self test σε σχέση με τα rapid και τα μοριακά

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο kedenews.gr σημείωσε σχετικά με την χρησιμότητα των τεστ αυτοδιάγνωσης: «Τα self test όταν βγαίνουν θετικά βοηθούν πάρα πολύ. Διότι παραδείγματος χάριν τη Δευτέρα 600 μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν βρέθηκαν στις αίθουσες που σε άλλη περίπτωση θα βρισκόντουσαν ως ασυμπτωματικοί. Εφόσον αυτοί οι άνθρωποι επιβεβαιωθούν ως θετικοί από μια μοριακή διάγνωση μπαίνουν σε καραντίνα και οι ίδιοι και οι γονείς τους. Το αρνητικό αποτέλεσμα όμως δεν θα πρέπει να μας κάνει να συμπεριφερόμαστε διαφορετικά».

Εξαδάκτλος για τα self test
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

Ο κ. Εξαδάκτυλος συμβούλευσε σχετικά με τη διαχείριση των αποτελεσμάτων των τεστ «Αν η λήψη δεν είναι σωστή τότε αυτός που κάνει το τεστ μπορεί να έχει ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα. Αν αυτό επιδράσει στην συμπεριφορά του και τον κάνει ανεύθυνο αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα. Επίσης, όλοι θα πρέπει να κάνουν ειλικρινή χρήση του αποτελέσματος. Αυτοί που θα βρεθούν θετικοί δεν θα πρέπει να αποκρύψουν το αποτέλεσμα τους. Όσοι λοιπόν, είναι αρνητικοί δεν θα πρέπει να μεταβάλλουν την συμπεριφορά τους γιατί θα γίνουν επικίνδυνοι και για τους άλλους και για τον εαυτό τους».

Σημείωσε ακόμη, για την αποτελεσματικότητα των τεστ τα εξής: «Οι πιθανότητες να κάνω σωστά το τεστ αλλά να έχει ένα λάθος αποτέλεσμα είναι λίγο μεγαλύτερες από τα rapid test και στατιστικά αρκετά μεγαλύτερες από το μοριακό τεστ. Επειδή λοιπόν, μιλάμε για μια πάθηση που κάποιος μπορεί να είναι αρνητικός το πρωί και θετικός το απόγευμα θα πρέπει να θυμόμαστε πάντοτε ότι τα self test εφόσον είναι θετικά θα πρέπει να επιβεβαιώνονται με άλλες μεθόδους όπως τα rapid test ή τα μοριακά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ