fbpx
Κυριακή, 16 Μαΐου, 2021
Αρχική ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ Οι πρώτοι επισκέπτες στην Κρήτη, τα reality και η αισιοδοξία για το...

Οι πρώτοι επισκέπτες στην Κρήτη, τα reality και η αισιοδοξία για το φετινό καλοκαίρι

Οι πρώτοι επισκέπτες από άλλες χώρες της Ευρώπης στην Ελλάδα έφθασαν πριν από λίγες μέρες στην Κρήτη. Μπορεί να μην πρόκειται ακριβώς για τουρίστες , αλλά για επισκέπτες που έφθασαν στην Ελλάδα για επαγγελματικούς λόγους , σίγουρα όμως πρόκειται για μια αρχή. Στην Κρήτη , όπως και σε όλη την Ελλάδα περιμένουν ως μάνα εξ ουρανού την φετινή τουριστική σεζόν για να ισοσκελιστεί κάπως η περσινή πολύ κακή χρονιά 

Γράφει ο Κώστας Παππάς

Το kedenews.gr επικοινώνησε αρχικά με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού –Τουρισμού του Δήμου Χανίων Γιάννη Γιαννακάκη και παρουσιάζει ενδιαφέρουσες πτυχές των πρώτων αυτών αφίξεων. Αρχικά ο κ. Γιαννακάκης μιλώντας για την «ταυτότητα» των πρώτων επισκεπτών ανέφερε: « Οι προχθεσινοί επισκέπτες ήταν μια ιδιαίτερη άφιξη ενός δρομολογίου που ξεκινά από το Βερολίνο και φθάνει στα Χανιά. Είναι απ’ ευθείας πτήση και έχει μια σημαντική βαρύτητα. Αυτή η πτήση ξεκινά αυτό το μήνα και κορυφώνεται με τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα τον Ιούλιο. Οι πρώτοι επισκέπτες δεν έχουν ακριβώς του χαρακτήρα του τουρίστα. Είναι επισκέπτες που ήρθαν με κάποιο επαγγελματικό στόχο, δηλαδή είναι μια μεγάλη ομάδα που σε ένα γειτονικό δήμο γυρίζουν ένα reality και είναι και κάποιοι που έχουν κάνει επενδύσεις real estate».

Γιάννης Γιαννακάκης

Τα reality που φιλοξενεί η Κρήτη και τα γυρίσματα του ΒΒC

Στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Χανίων μίλησε για τα ενδιαφέροντα τηλεοπτικά project που ξεκινούν στο νησί και αναμένεται να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο την προβολή του νησιού. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε ήδη μια ομάδα από Βέλγιο και Ελβετία για κάποιο άλλο reality της Ελβετίας που γυρίζεται στα Χανιά. Το ενδιαφέρον σε όλα αυτά είναι τριπλό. Πρώτον, αυτοί που έχουν ένα χαρακτήρα επισκεπτών και ανοίγουν τη σεζόν. Δεύτερον, πρόκειται για επαγγελματίες της τηλεόρασης, για παραγωγές που μέχρι τώρα γυρίζονταν στην Ταϊλάνδη» και συμπλήρωσε : «Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την Κρήτη ως ένα προορισμό που μπορεί να φιλοξενήσει τέτοιες παραγωγές, διότι έχει τη φυσική ομορφιά που αναζητούν οι τηλεθεατές. Επιλέγουν επίσης την Κρήτη , γιατί έχουν την εγγύηση της ασφάλειας, υπάρχουν νοσηλευτικές μονάδες, υπάρχουν υποδομές για να κοιμηθούν, υπάρχουν ευρωπαϊκές υποδομές.

Επίσης με τις οδηγίες ασφάλειας των γυρισμάτων που έχουν δοθεί από το Υπουργείο μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ασφάλειας για μια ομάδα που δουλεύει μαζί. Ήδη και το BBC έχει κλείσει κάποιες ημερομηνίες για να κατέβουν και αυτοί για κάποιο γύρισμα που έχει να κάνει με τρόφιμα και τη μαγειρική. Αυτοί οι άνθρωποι δίνουν και ένα στίγμα , μια ένδειξη καλής πίστης προς την Κρήτη».

Αισιοδοξία για το φετινό καλοκαίρι

Δίνοντας μας και τις προβλέψεις του για την τουριστική περίοδο του επερχόμενου καλοκαιριού ο κ. Γιαννακάκης ανέφερε σχετικά : «Γενικά πέρυσι παρ’ ότι ήταν μια χρονιά που ήταν η μαύρη τρύπα στη στατιστική, που γκρεμίστηκαν όλες οι παλαιές προβλέψεις η Κρήτη κινήθηκε πιάνοντας τα όρια του καλού σεναρίου.

Δεν επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο. Οι φετινές προβλέψεις είναι πολύ καλύτερες από πέρυσι , γιατί είμαστε πλέον προετοιμασμένοι, έχουμε την περσινή εμπειρία . Προσδοκούμε το εμβόλιο, τα rapid test θα δώσουν μια αίσθηση ασφάλειας. Σε γενικές γραμμές, επειδή έχουμε στατιστικές που λένε ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θέλουν οπωσδήποτε να μετακινηθούν για διακοπές φέτος, νομίζουμε ότι αυτό θα απεικονιστεί και στην Κρήτη με μεγαλύτερη σαφήνεια κι στην Κρήτη το επόμενο διάστημα».

Το kedenews.gr επιχειρώντας να παρουσιάσει και τις φωνές των ανθρώπων της τουριστικής αγοράς της Κρήτης επικοινώνησε με τον Μιχάλη Βλατάκη Πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης.

Μιχάλης Βλατάκης

Ο κ. Βλατάκης αναφερόμενος στις φετινές κρατήσεις μας είπε: «Προς το παρόν ότι κρατήσεις έχουμε είναι για μετά τον Αύγουστο και η αισιοδοξία μου είναι ότι έχουμε περισσότερα όπλα στη φαρέτρα μας σε σχέση με πέρυσι. Τα εμβόλια και τα τεστ. Θεωρούμε ότι αν αλλάξει η επιδημιολογική εικόνα και σε εμάς και στις χώρες των τουριστών θα ανοίξουν τα ταξίδια και θα γίνουν κρατήσεις τις τελευταίας στιγμής. Πιστεύουμε ότι θα ανοίξει από τον Ιούνιο ο τουρισμός».

Πτώση 75% πέρυσι στον Τουρισμό της Κρήτης – «Αν δεν υπάρξει στήριξη μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά»

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, αναφέρθηκε ακόμα και στα στατιστικά στοιχεία του περυσινού καλοκαιριού , αλλά και στην αισιοδοξία που διαμορφώνεται για καλύτερα αποτελέσματα φέτος. Επισήμανε λοιπόν τα εξής: «Για τη ζημία που έχουμε υποστεί στην Κρήτη είναι απλή αριθμητική. Πριν την πανδημία είχαμε συνολικά στην Ελλάδα 18 δις έσοδα. Από τον τουρισμό η ναυαρχίδα του τουρισμού η Κρήτη έφερνε το 25% περίπου 4 δις. Πέρυσι είχαμε περίπου 1 δις έσοδα για την Κρήτη, αν το συγκρίνετε με τα 4 δις είναι καταστροφικό. Θα είμαστε ικανοποιημένοι αν πετύχουμε 2 δις φέτος, αυτός είναι ο στόχος. Χρειάζεται στήριξη εταιρειών και εργαζομένων. Αν δεν υπάρξει αυτή η στήριξη μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ