fbpx
Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021
Αρχική ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ Οι δολοφονίες που συντάραξαν την Κρήτη τα τελευταία 10 χρόνια

Οι δολοφονίες που συντάραξαν την Κρήτη τα τελευταία 10 χρόνια

Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, η Κρήτη, φημίζεται για τη ρακή της, τα μαγευτικά τοπία, τις παραλίες –και όχι μόνο‒, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που τα βλέμματα του πανελληνίου έχουν στραφεί σε αυτήν για τις συγκλονιστικές βεντέτες και δολοφονίες που έχουν λάβει χώρα εκεί

Της Λυδίας Μπέντρος

Η κρητική βεντέτα, κατά την οποία μπορεί να δημιουργηθεί μια συμπλοκή μεταξύ δύο ανθρώπων ή και οικογενειών, βασίζεται στον άγραφο «νόμο του αίματος». Πολλές φορές οι βεντέτες περνάνε από γενιά σε γενιά, υποθάλποντας τον θυμό μεταξύ των οικογενειών και τις διαφορές τους. Ωστόσο, αυτές οι διαφορές δεν είναι απαραίτητο να αφορούν μόνο σοβαρά ζητήματα, καθώς μπορεί να δημιουργηθούν και από ασήμαντα κίνητρα, όπως π.χ. μια εξύβριση.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο νησί, η Κρήτη κατέχει την πρωτιά στην κακοποίηση γυναικών και εφήβων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, διατηρεί το μεγαλύτερο ποσοστό οπλοχρησίας και οπλοκατοχής, καθώς είναι γνωστή σε πολλούς και ως το «οπλοστάσιο» της Ελλάδας. Έτσι, από την Κρήτη δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι πιο συγκλονιστικές δολοφονίες που έχουν σημειωθεί σε όλο το πανελλήνιο.

Δολοφονία Μιχάλη Κάββαλου για ένα… υπόστεγο – 2010
Το χρονικό

Στις 6 Απριλίου 2010 στα Ζωνιανά της Κρήτης ο 62χρονος κτηνοτρόφος Μιχάλης Κάββαλος ήρθε σε σύγκρουση με τον 51χρονο κτηνοτρόφο Μιχάλη Παρασύρη για ένα υπόστεγο που είχε χτίσει σε κομμάτι γης του αγροκτήματος που ανήκε στο θύμα. Σύμφωνα με όσα είχαν δηλώσει ο Μιχάλης Παρασύρης και ο 28χρονος γιος του, Κώστας, υπήρξε ανταλλαγή πυρών με το θύμα, με τον πατέρα να αναλαμβάνει όλη την ευθύνη της συμπλοκής.

δολοφονία στα Ζωνιανά

Η ιατροδικαστική εξέταση απεφάνθη πως το θύμα είχε πυροβοληθεί αρχικά στα πόδια από κυνηγετική καραμπίνα, ενώ κατόπιν ‒σχεδόν εξ επαφής‒ ένας δεύτερος πυροβολισμός αποτέλεσε τη χαριστική βολή.

Η ποινή

Έναν χρόνο μετά τη δολοφονία, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων καταδίκασε σε ισόβια τον γιο Κώστα Παρασύρη και σε ποινή κάθειρξης 11 ετών τον πατέρα του, Μιχάλη.

Διπλό φονικό Πρίαμου Ξυδάκη και Μανώλη Σταυρουλάκη… κατά λάθος – 2012
Το χρονικό

Στις 24 Ιουνίου 2012, ενώ ο 34χρονος Πρίαμος Ξυδάκης βρισκόταν σε γλέντι στο χωριό του Προφήτη Ηλία, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον 53χρονο κατηγορούμενο, όπου υπήρξε διαμάχη. Τότε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 34χρονος Ξυδάκης πήγε στο κρεοπωλείο του 53χρονου με έναν λοστό στα χέρια. Ο δράστης καθόταν στο γραφείο του μαγαζιού, ενώ μαζί του βρίσκονταν και οι δύο γιοι του.

Ξυδάκης
Ο Πρίαμος Ξυδάκης

Ύστερα από έντονη λογομαχία μεταξύ δράστη και θύματος, ο 53χρονος πήγε στο αυτοκίνητό του για να πάρει μια καραμπίνα. Στο μεταξύ, ο ένας γιος του έβγαλε ένα πιστόλι που είχε μαζί του και το προέταξε προς τον Πρίαμο Ξυδάκη. Εκείνος αντέδρασε και ακολούθησε πάλη, κατά τη διάρκεια της οποίας το δάχτυλο κάποιου εκ των δύο πάτησε τη σκανδάλη και το πιστόλι άρχισε να πυροβολεί συνεχόμενα. Κατά τη διάρκεια της πάλης επλήγησαν στο σώμα τόσο ο 53χρονος όσο και ο γιος του. Ο 53χρονος, ωστόσο, που είχε πάρει ήδη την καραμπίνα από το αυτοκίνητό του, ταυτόχρονα με τον τραυματισμό του έριξε μια βολή, τα σκάγια της οποίας πέτυχαν στην καρδιά τον Πρίαμο Ξυδάκη και τραυμάτισαν θανάσιμα τον Μανώλη Σταυρουλάκη, που καθόταν σε διπλανό καφενείο.

Ωστόσο, η εκδοχή της υπεράσπισης ήταν πως ο Πρίαμος Ξυδάκης ήταν αυτός που κρατούσε το όπλο, ενώ ο 53χρονος κρεοπώλης πυροβόλησε για να αμυνθεί.

Η ποινή

Για την υπόθεση κατηγορήθηκε και ο αδελφός του κρεοπώλη, Στέφανος Κοκολογιάννης, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση πρώτου βαθμού 14 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πατέρα του Πρίαμου Ξυδάκη, για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Την ίδια στιγμή, ο δεύτερος αδελφός του δράστη, ενώ κατηγορούνταν για τον ίδιο λόγο, κρίθηκε αθώος.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε επιβάλει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον 53χρονο, τότε, κρεοπώλη για τη δολοφονία του Πρίαμου Ξυδάκη, συν οκτώ έτη για τη δολοφονία του Μανώλη Σταυρουλάκη, για παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή. Ωστόσο, η ποινή του μειώθηκε σε 23 χρόνια κάθειρξη και το δικαστήριο του επέβαλλε χρηματική εγγύηση 3.000 ευρώ.

Οι δηλώσεις της συνηγόρου υπεράσπισης του Κοκολογιάννη μετά την απόφαση της αθώωσης

Κώστας Προβιδάκης: Ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου για μια παρατήρηση – 2014
Το χρονικό

Το 2014 ο 51χρονος συνταξιούχος ναυτικός Κώστας Προβιδάκης, οδηγώντας το αυτοκίνητό του σε ένα στενό σημείο του δρόμου στην περιοχή Αντισκάρι της Κρήτης, συνάντησε τους τρεις δράστες ‒αδέλφια‒ που του επιτέθηκαν. Αφού ο Προβιδάκης έκανε στα δεξιά το αυτοκίνητό του για να περάσουν, τους έκανε μια παρατήρηση σχετικά με την προτεραιότητα των οχημάτων. Τότε οι δράστες ‒ηλικίας 29, 31 και 39 ετών‒ κατέβηκαν από το όχημά τους κρατώντας ράβδους και ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον Προβιδάκη. Μαζί με τον άτυχο ναυτικό ήταν και ο 26χρονος γιος του, τον οποίο καταδίωξαν οι τρεις δράστες.

κατηγορούμενοι δολοφονίας Προβιδάκη
Οι κατηγορούμενοι της δολοφονίας Κώστα Προβιδάκη

Η ποινή

Σε ισόβια καταδικάστηκαν οι δύο εκ των τριών κατηγορουμένων από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, ενώ στον τρίτο αδελφό επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 15 ετών.

Το ξέσπασμα των συγγενών του θύματος μετά την απόφαση της ποινής

Δολοφόνησε τον 76χρονο σύζυγό της χτυπώντας τον 14 φορές με μπαλτά – 2015
Το χρονικό

Τον Ιούνιο του 2015 στην περιοχή της Σητείας μια 70χρονη δολοφόνησε τον 76χρονο σύζυγό της χτυπώντας τον 14 φορές με μπαλτά. Εκείνη την ημέρα η 70χρονη είχε ανακοινώσει στον 76χρονο πως ήθελε να φύγει από κοντά του, καθώς ζούσε ‒όπως είχε υποστηρίξει η ίδια‒ υπό άσχημες συνθήκες. Μετά την ανακοίνωση της γυναίκας ξεκίνησε καβγάς μεταξύ των δυο τους, όπου το θύμα άρχισε να τη χτυπά και να τη βρίζει υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ο καβγάς είχε διάρκεια και κάποια στιγμή οι δυο τους βρέθηκαν στην κουζίνα, όπου η σύζυγος, φοβούμενη για τη ζωή της, προσπάθησε να απομακρύνει τον μαινόμενο άνδρα ρίχνοντας πάνω του βραστό νερό από μια κατσαρόλα.

Όπως είπε η ίδια, αυτή η κίνηση τον εξαγρίωσε περισσότερο και τότε εκείνη, σίγουρη ότι έφτασε το τέλος της, πήρε τον μπαλτά και άρχισε να τον χτυπά.

Η 70χρονη αμέσως μετά το έγκλημα έσπευσε στο αστυνομικό τμήμα και παραδόθηκε.

Η ποινή

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου, έχοντας ακούσει τον απολογισμό της 70χρονης για τους ξυλοδαρμούς και τις ταπεινώσεις που ήταν αναγκασμένη να δέχεται για χρόνια, την καταδίκασε σε 10 χρόνια κάθειρξη με αναστολή. Καθ’ όλη τη διάρκεια της υπόθεσης τα τρία παιδιά της γυναίκας βρίσκονταν στο πλευρό της.

Δολοφονία Ιάκωβου Εμμανουήλ, με «εγκέφαλο» συνέταιρό του – 2017
Το χρονικό

Τον Ιανουάριο του 2017 ο 39χρονος επιχειρηματίας Ιάκωβος Εμμανουήλ βρισκόταν στο Ηράκλειο Κρήτης για δουλειές. Έχοντας κανονίσει την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου ένα επαγγελματικό ραντεβού, οι συγγενείς του στην Αθήνα έχασαν τα ίχνη του.

Μη μπορώντας να επικοινωνήσουν μαζί του, είτε τηλεφωνικά είτε διαδικτυακά, δήλωσαν την εξαφάνισή του στις Αρχές, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι πρώτες έρευνες, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Το πρωί της Τρίτης 10 Ιανουαρίου 2017 βρέθηκε το όχημα του θύματος σε δύσβατη περιοχή της Ροδιάς και λίγο πιο μακριά η σορός του.

κατηγορούμενοι δολοφονίας Ιάκωβου Εμμανουήλ
Κατηγορούμενοι δολοφονίας Ιάκωβου Εμμανουήλ

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, δύο νεαροί ξυλοκόπησαν άγρια τον 39χρονο, χτυπώντας τον στο πρόσωπο αλλά και στο υπόλοιπο σώμα. Οι δράστες φέρονται να συνέχισαν να χτυπούν τον Εμμανουήλ και αφού εκείνος είχε πέσει στο έδαφος, προκαλώντας του βαρύτατα τραύματα στο κεφάλι αλλά και τα πλευρά.

Στη συνέχεια, οι δύο άνδρες φέρονται να τοποθέτησαν τον 39χρονο, ο οποίος ήταν ακόμα ζωντανός, στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του Εμμανουήλ. Εν συνεχεία, ο 25χρονος έφυγε από το σημείο με το αυτοκίνητό του, ενώ ο 27χρονος, χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητο του θύματος, μετέφερε τον 39χρονο στη Ροδιά. Εκεί, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο 27χρονος και ένας 36χρονος αποτελείωσαν το θύμα, πριν πετάξουν τελικά το άψυχο κορμί του σε ρέμα.

Τι είχε δηλώσει ο συνέταιρος και κατηγορούμενος για την δολοφονία

Η ποινή

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης έκρινε ένοχους τους τρεις εμπλεκόμενους άνδρες, επιβάλλοντας, μάλιστα, στους δύο εξ αυτών ποινή ισόβιας κάθειρξης. Ο λόγος για τον 36χρονο συνέταιρο και «εγκέφαλο» της δολοφονίας, όπως τον είχε χαρακτηρίσει το δικαστήριο, και τον 27χρονο συγκατηγορούμενό του. Ο τρίτος, 25χρονος, κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών. Στην υπόθεση είχε εμπλακεί και η πρώην σύντροφος του 36χρονου, η οποία όμως αθωώθηκε ομόφωνα από το δικαστήριο.

Δολοφονία κτηνοτρόφου στο Αμάρι λόγω βεντέτας – 2018
Το χρονικό

Τον Ιούλιο του 2018 δολοφονήθηκε ένας 63χρονος κτηνοτρόφος στο Άνω Μέρος Αμαρίου στο Ρέθυμνο. Όπως είχε καταθέσει ο 23χρονος συνοδηγός του κτηνοτρόφου, τους είχε στηθεί ενέδρα από τον 24χρονο δράστη.

Ειδικότερα, την ώρα που ο 23χρονος με τον 63χρονο κτηνοτρόφο κινούνταν με το ΙΧ, δύο αυτοκίνητα τους έκλεισαν τον δρόμο – το ένα μπροστά, το άλλο πίσω. Τότε ο 24χρονος κατηγορούμενος βγήκε από το ένα όχημα και με μια μαγκούρα έσπασε το τζάμι του αυτοκινήτου και στη συνέχεια πυροβόλησε τον κτηνοτρόφο. Στη συνέχεια όλοι οι εμπλεκόμενοι έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

αυτοκίνητο δολοφονίας 63χρόνου κτηνοτρόφου
Το ΙΧ του 63χρόνου κτηνοτρόφου

Κίνητρο της φονικής ενέδρας φαίνεται πως ήταν το παρελθόν των δύο ανδρών, καθώς εννέα χρόνια πριν από τη δολοφονία ο κτηνοτρόφος είχε σκοτώσει τον παππού του δράστη σε ένα «θερμό» επεισόδιο με ανταλλαγή πυροβολισμών.

Η ποινή

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων επέβαλε στον 24χρονο την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για την τετελεσμένη ανθρωποκτονία, 10 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας και επτά χρόνια για οπλοφορία και οπλοχρησία. Για τη δολοφονία καταδικάστηκε και ο 25χρονος αδελφός του δράστη, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 15 ετών για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία καθώς και οκτώ χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Η δολοφονία της Σούζαν Ίτον – 2019
Το χρονικό

Τον Ιούλιο του 2019 η 60χρόνη Σούζαν Ίτον βρισκόταν στα Χανιά, στο πλαίσιο ενός επιστημονικού συνεδρίου. Στις 2 Ιουλίου η καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας είχε βγει για τρέξιμο στη γύρω περιοχή, όπου και την εντόπισε ο 27χρονος δράστης Ιωάννης Παρασκάκης. Αρχικά τη χτύπησε με το αυτοκίνητό του για να την ακινητοποιήσει και στη συνέχεια την έβαλε στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του, μεταφέροντάς τη σε σπηλιά στο Μάλεμε.

suzanne eaton
Η Σούζαν Ίτον

Εκεί τη βίασε περισσότερες από μία φορές και τη δολοφόνησε, ενώ στη συνέχεια πέταξε το σώμα της σε φρεάτιο, το οποίο αποτελούσε καταφύγιο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η σορός της Ίτον εντοπίστηκε σε αποσύνθεση στις 8 Ιουλίου 2019, ενώ οι αστυνομικές έρευνες οδήγησαν στον Παρασκάκη εξαιτίας του κινητού του, το οποίο εξέπεμψε σήμα στην εν λόγω σπηλιά την ημέρα της εξαφάνισης της Ίτον.

ο δολοφόνος της Σούζαν Ίτον
Ο Ιωάννης Παρασκάκης

Η ποινή

Ο Ιωάννης Παρασκάκης καταδικάστηκε από το δικαστήριο του Ρεθύμνου σε ισόβια κάθειρξη χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Ο ίδιος βέβαια κατά την απολογία του δεν παραδέχτηκε τον βιασμό, ούτε φυσικά τη δολοφονία.

Το διπλό φονικό από καβγά στα Ανώγεια – 2020

Τον Μάιο του 2020 ο 30χρονος δράστης Μανώλης Καλομοίρης είχε κτηματικές διαφορές με το 30χρονο θύμα Γιώργο Ξυλούρη, κτηνοτρόφο. Όταν οι δύο άνδρες συναντήθηκαν σε καφενείο της περιοχής, ακολούθησε διαπληκτισμός και ήρθαν στα χέρια, όμως ο κτηνοτρόφος φέρεται ότι πήγε στο σπίτι του και επέστρεψε οπλισμένος.

Μανώλης Καλομοίρης
Ο Μανώλης Καλομοίρης με αλεξίσφαιρο γιλέκο

Τότε το δεύτερο θύμα, ο 62χρονος Λευτέρης Καλομοίρης, καλλιτέχνης, κατάλαβε τι θα ακολουθούσε και μπήκε στη μέση για να χωρίσει τους δυο νεαρούς, αλλά ο κτηνοτρόφος είχε ήδη βγάλει το πιστόλι και πυροβόλησε μία φορά, τραυματίζοντας θανάσιμα στο στήθος τον άτυχο καλλιτέχνη. Μετά από αυτό ο 30χρονος Μανώλης Καλομοίρης, γιος του 62χρονου θύματος, πυροβόλησε τον δολοφόνο του πατέρα του επτά φορές. Ωστόσο, η έβδομη σφαίρα χτύπησε στο γόνατο έναν 30χρονο που βρισκόταν στο σημείο και προσπαθούσε να τους χωρίσει.

διπλό φονικό στα ανώγεια
Ο Λευτέρης Καλομοίρης και ο Γιώργος Ξυλούρης

Ο Μανώλης Καλομοίρης τράπηκε αρχικά σε φυγή, όμως αργότερα παραδόθηκε. Μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος.

Οι μαρτυρίες για το διπλό φονικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ