fbpx
Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021
Αρχική ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Π.Ε. ΡΟΔΟΥ Χριστούγεννα στα νησιά του Αιγαίου με αγιοβασιλιάτικα καραβάκια και ελιές

Χριστούγεννα στα νησιά του Αιγαίου με αγιοβασιλιάτικα καραβάκια και ελιές

Μοναδικά Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα αναβιώνουν στα νησιά του Αιγαίου κάθε χρόνο

Κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων τα νησιά του Αιγαίου γιορτάζουν με τα δικά τους μοναδικά ήθη και έθιμα. Παραδόσεις που περνούν από γενιές σε γενιές και κρατούν ζωντανή την μοναδικότητα του εορτασμού των Χριστουγέννων. Τα νησιά του Αιγαίου πλημμυρίζουν κάθε χρόνο με τα αρώματα από τις συνταγές των γιαγιάδων αλλά και από τα φώτα που στολίζουν τα αγιοβασιλιάτικα καραβάκια και τις ελιές.

Η «Μπουπιστρίνα» ή «Μπουλουστρίνα»

Η γνωστή ως «μπουπιστρίνα» στην Σάμο και «μπουλουστρίνα» στα Δωδεκάνησα, είναι το χρηματικό ποσό που θα δώσουν οι συγγενείς όταν τα μικρά παιδιά της οικογένειας τους επισκεφτούν την πρώτη μέρα του χρόνου. Στην περίπτωση της «μπουπιστρίνας» το χρηματικό ποσό το δίνουν οι γονείς όταν τα παιδιά τους το μεσημέρι της παραμονής τους πηγαίνουν την «προβέντα»- ένα πιάτο με βασιλόπιτα και γλυκά θέλοντας να τους δείξουν την αγάπη τους και την φροντίδα τους.

Τα αγιοβασιλιάτικα καραβάκια και οι ελιές

Σύμφωνα με το έθιμο, κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς, υπάρχει ένας «διαγωνισμός» όσοι επιθυμούν συναγωνίζονται μεταξύ τους φτιάχνοντας απομιμήσεις εμπορικών και πολεμικών πλοίων. Ο τελικός νικητής κρίνεται στην ποιότητα κατασκευής αλλά και στην ομοιότητα που θα έχει επιτευχθεί με το πραγματικό πλοίο. Το μέγεθος των πλοίων δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5,5 μέτρα σύμφωνα με τους κανονισμούς.

αγιοβασιλιάτικο πολεμικό καράβι

Στην Λέσβο από την άλλη, οι ντόπιοι συνηθίζεται να μην στολίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο αλλά ελιά. Μάλιστα, πολλοί κρεμάνε και κλαδιά ελιάς έξω από το σπίτι τους ώστε την νέα χρονιά να έχουν καλή σοδειά.

Η «πηχτή, τα «γιαπράκια και οι «αποσορτές»

Από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα παραδοσιακά πιάτα. Στην Σάμο την περίοδο των Χριστουγέννων από το τραπέζι δεν λείπει η «πηχτή». Πρόκειται για βρασμένο χοιρινό κρέας με λεμόνι που το προετοιμάζουν και το αφήνουν να πήξει για να είναι έτοιμο στο γιορτινό τραπέζι. Παρόμοιο πιάτο τιμούν και οι Λήμνιοι, οι οποίοι έσφαζαν το οικογενειακό γουρούνι για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και η σφαγή του γινόταν κοινωνικό δρώμενο, οι λεγόμενες «αποσορτές».

γιαπράκια
Γιαπράκια

Στα νησιά των Δωδεκανήσων και όχι μόνο, αναπόσπαστο πιάτο των Χριστουγεννιάτικων γιορτών είναι τα «γιαπράκια» και οι λαχταριστές «δίπλες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ