Εντονες αντιδράσεις στη Σάμο για τις νέες δομές

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσαν οι χθεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις για την επίταξη εκτάσεων προκειμένου να δημιουργηθούν τα νέα κέντρα ελεγχόμενης διαμονής σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω.

Η ανακοίνωση της χωρητικότητας των νέων δομών, που θα φθάνουν τις 20.000 θέσεις, θεωρήθηκε «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», καθώς οι δήμαρχοι είχαν ζητήσει να μειωθεί η δυναμικότητα των νέων κέντρων.

Με έκτακτα δημοτικά συμβούλια απάντησε άμεσα η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Λέσβο, Σάμο και Χίο. Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, όπου βρίσκεται το υπάρχον Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Βαθύ, με ανακοίνωσή του τονίζει ότι δεν ανέχεται άλλο την κοροϊδία:

Δεν ανεχόμαστε άλλο την κοροϊδία. ΦΤΑΝΕΙ!

Η ανακοίνωση της Κυβέρνησης, μας βρίσκει άκρως αντίθετους αλλά τώρα πια και ΑΠΕΝΑΝΤΙ!

Δεν μας σεβάστηκαν ως νησιώτες ΑΚΡΙΤΕΣ. Θα πράξουμε ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ στα πλαίσια του νόμου και της δημοκρατίας. Η επίταξη ιδιωτικών περιουσιών στην περιοχή Ζερβού –προκειμένου να δημιουργήσουν μεγαθήρια «φυλακών» στο Δήμο μας – με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ξεπερνάει το κάθε όριο.

Αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν υπάρχει ούτε βούληση ούτε σχεδιασμός για τον ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ των μεταναστών προσφύγων από το νησί μας.

Το ΚΥΤ στη πόλη της Σάμου ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΕΙΤΕ ΟΧΙ.

Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης είναι καταστροφικός και σχεδόν εκδικητικός για μια κοινωνία που έχει εκφράσει έμπρακτα τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης .
Η τακτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση είναι καταδικαστική και εξοντωτική για έναν ολόκληρο τόπο. Δεν υπολογίζει τις ζωές και το μέλλον μας. Τελικά τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετεί;

Η εισήγησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 11/02/2020 είναι:

1. Να ΜΗΝ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΜΕ ως Δήμος ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ με τους Υπουργούς . ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΡΟΝ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ.
2. Να ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ που σχετίζεται με την παραμονή προσφύγων-μεταναστών . Οι όποιες διαχρονικές διεκδικήσεις της τοπικής μας κοινωνίας αφορούν το μέλλον της και ΜΟΝΟ.
Δεν θα επιτρέψουμε ΝΑ ΜΑΣ ΞΕΧΑΣΟΥΝ.
Τα σύνορα του ΑΙΓΑΙΟΥ και της ΠΑΤΡΙΔΑΣ φυλάσσονται από τις ψυχές των Νησιωτών μας!

Γιώργος Στάντζος
Δήμαρχος Αν. Σάμου