Γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση στην Λέσβο

Επιχείρηση για να μπουν στην νέα δομή του Καρά Τεπέ οι περίπου 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται διάσπαρτοι στην Λέσβο, μετά την καταστροφή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, ξεκίνησε λίγο πριν τις επτά το πρωί.

Του Γιώργου Σόμπολου 

Εκατοντάδες αστυνομικοί, ακολουθώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας του ΕΟΔΥ, έστησαν μπλόκα σε διάφορα σημεία του νησιού και με την βοήθεια μεταφραστών ξεκίνησαν να απομακρύνουν τους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι έμεναν στον δρόμο και σε χωράφια, αρνούμενοι να μπουν στην νέα δομή που στήθηκε στο παλιό κέντρο βολής στο Καρά Τεπέ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι στην θέα των πάνοπλων αστυνομικών ξεκίνησαν να τρέχουν μέσα στους ελαιώνες για να αποφύγουν την μεταφορά τους στο νέο ΚΥΤ, ωστόσο τα μπλόκα που έχουν στηθεί είναι δεκάδες, σε πάρα πολλά σημεία, σε ολόκληρη την Λέσβο.

Υπενθυμίζεται οτι μέχρι χθες, λίγοι παραπάνω από 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως οικογένειες από την Συρία είχαν φτάσει στην νέα δομή του Καρά Τεπέ, περίπου το 10% των μεταναστών που μέχρι πρόσφατα διέμεναν στο ΚΥΤ Μόριας.

Αυτό που διευκρίνιζαν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι πως υπάρχει εντολή να μην χρησιμοποιηθεί βία, παρά μόνο σε όσους εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά.

Με την βοήθεια μεταφραστών και κυρίως γυναικών αστυνομικών, οι επιτελείς του υπουργείου ελπίζουν να πείσουν με ήρεμο τρόπο τους μετανάστες να μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις της δομής στο Καρά Τεπέ.

Επίσης έχουν δοθεί εντολές να εφαρμοστούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας για τον covid-19 καθώς είναι γνωστό πως ανάμεσα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες υπάρχουν διεγνωσμένοι φορείς, οι οποίοι πιθανόν να έχουν διασπείρει τον ιό και σε άλλους.

Περισσότερα σε Ειδήσεις