Η Λέσβος πρωτοπορεί: Εντοπισμός πλαστικών στη θάλασσα μέσω drone

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πρωτότυπο περιβαλλοντικό πείραμα θα πραγματοποιήσει η Ομάδα Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με τον δήμο Δυτικής Λέσβου στο πλαίσιο της πολύπλευρης συνεργασίας που αναπτύσσει ο Δήμος με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Το πείραμα θα πραγματοποιηθεί επίσης σε συνεργασία και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency – ESA).

«Στόχος του πειράματος, λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο υπεύθυνο Καθηγητής του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης Κωνσταντίνος Τοπουζέλης είναι ο εντοπισμός από απόσταση, μεγάλων επιφανειών πλαστικών απορριμμάτων στην επιφάνεια της θάλασσας, που θα επιτρέψει τη στοχευμένη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση στην απομάκρυνσή τους».

Ας σημειωθεί ότι σε συνάντηση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας του Δήμου Δυτικής Λέσβου Μιχάλη Ρούσση με τον Κωνσταντίνο Τοπουζέλη, συμφωνήθηκε η προοπτική να τεθούν και παραλίες της Δυτικής Λέσβου στους στόχους του πειράματος. Μάλιστα αυτή η προοπτική ευνοείται από το γεγονός πως ο Δήμος έχει ήδη συνεργαστεί με το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου, δίνοντας -έπειτα από το σχετικό διαχωρισμό- απορρίμματα πλαστικού στη διάθεση του ερευνητικού προγράμματος.

Πηγή: in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνεργασία του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών με την εταιρία Geosciences