Μετέωρα: Εκεί που ουρανός και γη γίνονται ένα

Πελώριοι βράχοι που υψώνονται αρχοντικά, σκίζοντας τον ουρανό στα δύο, προκαλούν δέος σε κάθε επισκέπτη που τους αντικρίζει. Ο λόγος φυσικά για τα μαγευτικά Μετέωρα.

Ανάμεσα στην Πίνδο και την Αντιχάσια απλώνονται τα επιβλητικά Μετέωρα, αγκαλιάζοντας στους πρόποδές τους την Καλαμπάκα. Ένα άγριο αλλά και ταυτόχρονα μαγευτικό τοπίο, αποτελούμενο από βοτσαλωτό ψαμμίτη και κροκαλοπαγή του Ολιγόκαινου και του Μειόκαινου.

Πώς δημιουργήθηκαν όμως αυτοί οι θεόρατοι βράχοι- σήμα κατατεθέν της ελληνικής χριστιανοσύνης, που το 1988 η UNESCO τους ανακήρυξε «Διατηρητέο και Προστατευόµενο Μνηµείο της Ανθρωπότητας»;

Η δημιουργία των Μετεώρων

Ενώ η μυθολογία και η Ιστορία δεν μας δίνουν πολλές πληροφορίες για το πώς δημιουργήθηκαν τα Μετέωρα, ωστόσο ξέρουμε πως οι βράχοι σχηματίστηκαν πριν από περίπου 60 εκατ. χρόνια. Ο σχηματισμός τους ήταν αποτέλεσμα της αποσάθρωσης, της διάβρωσης και των σεισµών, δίνοντάς τους το σχήμα που έχουν σήμερα.

Με τις θεωρίες να καλπάζουν, η επικρατέστερη από αυτές είναι του Γερμανού γεωλόγου Φίλιπσον. Σύμφωνα με αυτόν, ένας μεγάλος ποταμός είχε τις εκβολές του στην περιοχή αυτή, που για εκατομμύρια χρόνια καλυπτόταν από ένα στενό και βαθύ θαλάσσιο τμήμα. Τα νερά του ποταμού εναπόθεταν στις εκβολές φερτές ύλες και πέτρες και γενικότερα διάφορα υλικά που μεταφέρονταν με τα νερά του από βορειότερα τμήματα της αρχέγονης Κεντρικής Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή, η ανύψωση του κεντρικού τμήματος της σημερινής Ελλάδας σε συνδυασμό με τη βυθισμένη –πριν από 25-30 εκατ. χρόνια– Θεσσαλία, οι άνεμοι, οι βροχές και οι γεωλογικές μεταβολές σχημάτισαν αυτό το καταπληκτικό τοπίο.

Τι θα δείτε στα ΜετέωραΤο card-ποσταλικό τοπίο

Δεν είναι τυχαίο που ο επίσημος λογαριασμός του Instagram επέλεξε να προβάλει τους ιερούς βράχους, συγκεντρώνοντας συνολικά 1,8 εκατ. like. Φροντίστε λοιπόν, εάν επισκεφθείτε τα Μετέωρα, να αδειάσετε την κάρτα μνήμης του κινητού σας, γιατί δεν θα χορταίνετε να φωτογραφίζετε το τοπίο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Instagram (@instagram)

Τα «κρεμαστά» μοναστήρια

Τα «κρεμαστά» μοναστήρια δημιουργήθηκαν στα Μετέωρα κατά τον 11ο αιώνα,ενώ σήμερα τα έξι από αυτά είναι επισκέψιμα για το κοινό. Κρυμμένα μακριά από τα μάτια του κόσμου, μέσα στους βράχους, και μετρώντας 2 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο, θα βρείτε τα μοναστήρια:

  • Του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά
  • Της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ή Μεγάλου Μετεώρου
  • Του Βαρλάαμ
  • Του Ρουσσάνου
  • Της Αγίας Τριάδας
  • Του Αγίου Στεφάνου

Κάποια άλλα είναι ανακαινισμένα, άλλα ερειπωμένα και άλλα χωρίς μοναχούς.

μοναστήρι στα μετέωρα

Αναρρίχηση στους ιερούς βράχους

Οι πρώτοι αναρριχητές στα Μετέωρα ήταν οι μοναχοί, οι οποίοι και λάξευαν με τα γυμνά τους χέρια μικρές φωλιές στους βράχους για να προστατευτούν. Σήμερα τα Μετέωρα αποτελούν από τους πιο δημοφιλείς τόπους των αναρριχητών, καθώς επισκέπτες από όλο τον κόσμο και λάτρεις των extreme sports πάνε εκεί για αναρρίχηση. Βέβαια, και λάτρεις να μην είστε, η μοναδική θέα που θα έχετε τη δυνατότητα να αντικρίσετε αναμφίβολα θα ανταμείψει την προσπάθειά σας.

Όμως αρκετά σας είπαμε και, αφού δεν μπορούμε να επισκεφθούμε τα Μετέωρα σύντομα, ας ταξιδέψουμε νοερά μέσα από το βίντεο:

Περισσότερα σε Ειδήσεις