Το φημισμένο μπουρανί στον Τύρναβο

Η Καθαρά Δευτέρα, είναι η επόμενη ημέρα μετά τις Αποκριές και είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, την οποία ο λαός, ονομάζει Αρχιδευτέρα, Πρωτονηστίσημη και Καθαροδευτέρα φτιάχνοντας σε κάποιες περιοχές μπουρανί.

Τα Κούλουμα και το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα, είναι συνέχεια των εορταστικών εκδηλώσεων της Αποκριάς.

Η αθυροστομία, η καυστική σάτιρα ήταν τα κυριότερα στοιχεία της ημέρας αυτής, αλλά και τα μουτζουρώματα και αλευρώματα. Στα ορεινά χωριά του Ολύμπου, οι μανάδες δεν έδιναν στα παιδιά τους νερό και ψωμί, αν δεν έφερναν στο σπίτι δείγμα από φωλιά σπουργιτών, γιατί θεωρούσαν καλοτυχία αυτή την πράξη.

Το πιο αξιοσημείωτο Καρναβάλι στο νομό ήταν και είναι το Τυρναβίτικο Καρναβάλι με το γνωστό φαγητό Μπουρανί. Το Μπουρανί είναι μια νηστίσιμη σούπα που παρασκευάζεται από τσουκνίδες, λάπατα, σπανάκι, ρύζι και παλιότερα ήταν αλάδωτο.

Σήμερα αρκετοί πολιτιστικοί Σύλλογοι διοργανώνουν χορευτικές εκδηλώσεις και προσφέρουν φασολάδα, φακές, βραστές πατάτες και κάθε νηστίσιμο φαγητό.

Με τον τρόπο αυτό η παλιά νοοτροπία των ανθρώπων με βωμολοχίες και με τολμηρά σατιρικά αυτοσχέδια ποιήματα, έχει εκλείψει και το γλέντι γίνεται μέσα σε πολιτιστικά πλαίσια.

Πηγή: onlarissa.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις