Ελασσόνα: Nέα δεδομένα δείχνουν το αχαρτογράφητο ρήγμα Βλαχογιαννίου

 

Το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών συνεχίζει τις έρευνες για τα χτυπήματα του Εγκέλαδου στην Ελασσόνα. Τα στοιχεία και ο δορυφόρος δίνουν πιο ασφαλή δεδομένα για τους δύο μεγάλους σεισμούς και δείχνουν το ίδιο ρήγμα, το ρήγμα Βλαχογιαννίου, που ήταν αχαρτογράφητο.

Σύμφωνα με τον Λαρισαίο καθηγητή Γεωλογίας κ. Ιωάννη Κουκουβέλα όλα τα παραπάνω συγκλίνουν στο ότι τα καταστροφικά ρίχτερ της περασμένης εβδομάδας στην Ελασσόνα προέρχονται από το συγκεκριμένο, αχαρτογράφητο, ρήγμα Βλαχογιαννίου, αναφέρει το Larissanet.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να ερευνούν το φαινόμενο και συνιστούν στους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών να ρωτάνε και να συμβουλεύονται τους μηχανικούς για την καταλληλότητα των σπιτιών τους.

Για νέο αχαρτογράφητο ρήγμα, παράλληλο με τα δύο ήδη γνωστά ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, έκανε λόγο ο καθηγητής Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης μιλώντας στον Real Fm 107,1, όπως σημειώνει το GRTimes.

Όπως εξήγησε o κ. Παυλίδης πρόκειται για ρήγμα μήκους 25 χιλιομέτρων, που είναι δύσκολο να αποτυπωθεί λόγω των ορεινών όγκων. Μάλιστα ανακοίνωσε πως αύριο, Τρίτη (09.03.2021) αναμένεται να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις, ενώ ανέλυσε εκτενώς τα μέχρι στιγμής δεδομένα που αφορούν τον διπλό σεισμό που «χτύπησε» τη Θεσσαλία.

Περισσότερα σε Ειδήσεις