Mαρία Σαμαρά: Να υλοποιηθεί ξεχωριστό πρόγραμμα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων

Tην ανάγκη χρηματοδοτικής στήριξης για τις τουριστικές επιχειρήσεις τονίζει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της δημοτικής κίνησης στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου «Κίνηση Ενότητας» Μαρία Σαμαρά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της «Η επίσημη έναρξη της θερινής σεζόν από την περασμένη Δευτέρα με τη δυνατότητα επαναλειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων όλων των μορφών και κατηγοριών, μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία, δωδεκάμηνης και εποχιακής λειτουργίας, ξενώνων, ενοικιαζόμενων δωματίων και άλλων, δεν θυμίζει σε τίποτα την εικόνα που είχαμε διαμορφώσει για τον τουρισμό όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Στο Ανατολικό Πήλιο που παραδοσιακά κάθε χρόνο δέχεται πλήθος επισκεπτών, αφενός δεν έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους όλα τα καταλύματα ενώ υπάρχουν αρκετά που ακόμη είναι κλειστά, αφετέρου και αυτά που άνοιξαν με πολλές δυσκολίες και αβεβαιότητες, έχουν ελάχιστες πληρότητες, ενώ και οι κρατήσεις για το επόμενο διάστημα κινούνται σε χαμηλά επίπεδα».

Όπως σημειώνει η κ. Σαμαρά «στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου δραστηριοποιούνται δεκάδες επιχειρήσεις στον κλάδο της φιλοξενίας και της διαμονής και αν προστεθούν και οι επιχειρήσεις από τον κλάδο της διασκέδασης, της ψυχαγωγίας και της εστίασης, τότε αναφερόμαστε σε εκατοντάδες.

Όλες αυτές οι επιχειρήσεις που κάθε χρόνο απασχολούσαν πολλούς εργαζόμενους, πλέον υπολειτουργούν. Η επισκεψιμότητα είναι πολύ χαμηλή, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την κατανάλωση.

Οι λόγοι είναι γνωστοί και συνδέονται με την πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Εκτός όμως από το υγειονομικό κομμάτι που στην παρούσα περίοδο είναι και το κρισιμότερο, δεν πρέπει να αμελούμε και την οικονομική επιβίωση όλων των επιχειρήσεων, πίσω από τις οποίες υπάρχουν άνθρωποι και οικογένειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τήνος: Μονοπάτια 150 χιλιομέτρων και 12 θεματικών διαδρομών με σήμανση διεθνών προδιαγραφών

Για να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις αυτή την περίοδο έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη από χρηματοδοτική στήριξη. Και αυτό είναι το κομβικό μέτρο που μας έχουν επισημάνει όλοι οι επαγγελματίες του τουρισμού στις συναντήσεις που πραγματοποιούμε μαζί τους.
Από την κυβέρνηση «έτρεξαν» το προηγούμενο διάστημα δύο βασικά χρηματικά εργαλεία, το πρώτο η επιστρεπτέα προκαταβολή και το δεύτερο το ΤΕΠΙΧ.

Και στις δύο περιπτώσεις οι επαγγελματίες του τουρισμού που κατά βάση εντάσσονται στον κύκλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν μπόρεσαν να ενταχθούν, με συνέπεια να μείνουν εκτός χρηματοδότησης.

Κεντρική μας θέση, λοιπόν, την οποία θα διαβιβάσουμε και στο δημοτικό συμβούλιο καθώς και σε αρμόδιους φορείς, είναι πως θα πρέπει να υλοποιηθεί ένα ξεχωριστό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αποκλειστικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις, δηλαδή όλους αυτούς τους επαγγελματίες που εξαρτώνται από την τουριστική κίνηση.

Aν η κυβέρνηση επιθυμεί να βοηθήσει τους ανθρώπους του τουρισμού, οφείλει να επικεντρωθεί αποκλειστικά σε αυτούς με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία από τα οποία θα ωφεληθεί η μεγάλη γκάμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως άλλωστε είναι το προφίλ του τουρισμού στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου.

Λαμβάνοντας το πολύτιμο χρηματοδοτικό κεφάλαιο, που δεν θα είναι δάνειο, αλλά επιχορήγηση, θα πάρουν το «οξυγόνο» για να αντέξουν όχι μόνο τη φετινή δύσκολη χρονιά, αλλά και να προετοιμαστούν για το επόμενο καλοκαίρι».

Πηγή: e-thessalia.gr