Στο επίκεντρο της συνάντησης η επιχειρηματικότητα των αγροτών

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η επιχειρηματικότητα των αγροτών της Μαγνησίας και οι τρόποι ανάπτυξης και πώλησης των προϊόντων τους στις αγορές του εξωτερικού.

Kατά τη διάρκεια της συνάντησης του προέδρου του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών κ. Νίκου Θυμάκη, ο οποίος βρέθηκε στον Βόλο και των εκπροσώπων συνεταιρισμών της περιοχής.

Στόχος του Ινστιτούτου και της κυβέρνησης είναι σύμφωνα με τον κ. Θυμάκη οι αγρότες να αποκτήσουν γνώσεις και να γίνουν καλύτεροι επιχειρηματίες και καλύτεροι εξαγωγείς.

Συγκεκριμένα, στον Βόλο βρέθηκε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών κ. Νίκος Θυμάκης, ο οποίος συναντήθηκε στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με:

  • τους εκπροσώπους του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας
  • του Συνεταιρισμού Ζαγορίν
  • του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ν. Αγχιάλου «Η Δήμητρα»
  • των Φυστικοπαραγωγών
  • των Γαρδενοπαραγωγών
  • των παραγωγών αρωματικών φυτών, τσαγιού και ρίγανης από τη Βρύναινα

«Συζητήσαμε με τις παραγωγικές τάξεις και τους συνεταιριστές στο πλαίσιο του Πρακτικού Γεωργικού Σχολείου που έχουμε, ώστε να φέρουμε κάποια γνώση και εμπειρία για να αναπτύξουν οι παραγωγοί κάποιες δεξιότητες και να βοηθηθούν όπως αυτοί θεωρούν στο εξαγωγικό κομμάτι.

Είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή και να δημιουργηθεί μία συνέργεια, ώστε βγαίνοντας το Ινστιτούτο από την Αθήνα και πηγαίνοντας κοντά στις παραγωγικές τάξεις να δημιουργήσει συνθήκες τέτοιες ώστε οι παραγωγοί, οι αγρότες να γίνουν πιο επιχειρηματίες», τόνισε ο κ. Θυμάκης.

«Η μεγαλύτερη εξαγωγική ανθοκομική επιχείρηση της Ελλάδος, είναι απ΄τη Μαγνησία»

Ο ίδιος εξήρε την επιχειρηματικότητα των αγροτών της Μαγνησίας, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από την τοπική γαρδένια, καθώς η μεγαλύτερη εξαγωγική ανθοκομική επιχείρηση της Ελλάδος βρίσκεται στη Μαγνησία.

«Οι γνωστοί γαρδενάδες, οι άνθρωποι αυτοί έχουν κάνει κάτι εξαιρετικά σημαντικό και πιλοτικό για τη χώρα.

Δεν μπορώ να παραλείψω όμως ούτε τα μήλα Ζαγορίν, ούτε τους φυστικάδες, αλλά πολύ περισσότερο τον παραδοσιακό συνεταιρισμό της Βρύναινας, ο οποίος για μας τους γεωπόνους, που ασχολούμαστε με το συνεταιρίζεσθαι είναι ο πιο παλιός εξαγωγικός συνεταιρισμός της χώρας κι αυτό λέει πολλά», σχολίασε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου.

Ως προς το ρόλο και τη στήριξη της πολιτεία στο αγροτική επιχειρείν ο κ. Θυμάκης ανέφερε πως η νέα κυβέρνηση έχει δουλέψει πολύ σ’ αυτό το κομμάτι κι έχει ήδη καλυφθεί χαμένο έδαφος.

Σημαντικό στοιχείο για την επιχειρηματικότητα είναι και η γνώση και σ’ αυτό συμβάλει, όπως υπογράμμισε ο κ. Θυμάκης, σε τοπικό επίπεδο ο Γεωπονικός Σύλλογος, ο οποίος είναι πολύ δραστήριος και κοντά στον αγρότη. Φυσικά και το Πανεπιστήμιο παρέχει ένα ευρύτερο επίπεδο γνώσης.

Θεωρώ όμως ότι πάντα υπάρχει κάτι καινούργιο να μάθεις, η ζωή εξελίσσεται, το εμπόριο εξελίσσεται, η αγορά ανοίγει, η νέα ΚΑΠ αιτεί στα επόμενα χρόνια να ανανεώσουμε τον αγροτικό πληθυσμό, διότι έχει γεράσει ο αγροτικός πληθυσμός της Ευρώπης και πρέπει αυτό να αλλάξει».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνος Λάμπρος σημείωσε πως για να βελτιωθούν οι διαδικασίες για ένα εξαγώγιμο προϊόν, που θα αυξήσει το εισόδημα των αγροτών, της περιοχής αλλά και της χώρας χρειάζεται συνέργια όλων των φορέων και των αγροτών και συζήτηση.

«Βλέπω ότι το Υπουργείο έρχεται κοντά στους αγρότες, προσπαθεί να τους αφουγκραστεί και δημιουργεί αντίστοιχες δράσεις», τόνισε ο κ. Λάμπρος, ενώ αναφορικά με τα προβλήματα των αγροτών, ο ίδιος σημείωσε πως αυτά είναι πολλά.

Πηγή: magnesianews.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις