Ηλίας Καραμέτος: «Μην έρχεστε στα επείγοντα χωρίς κανένα σύμπτωμα ή κριτήριο του ΕΟΔΥ»

Την ώρα που οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων της χώρας, μεταξύ αυτών και του Νοσοκομείου Βόλου δίνουν έναν καθημερινό αγώνα. Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες που προστρέχουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, χωρίς συμπτώματα και χωρίς να πληρούν κανένα κριτήριο του ΕΟΔΥ.

Ο επικεφαλής γενικός ιατρός του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ηλίας Καραμέτος σε ανάρτησή του στο facebook, δίνει όλες τις απαραίτητες οδηγίες προκειμένου να προστατέψουμε τον εαυτό μας.

Διαβάστε την ανάρτησή του:

«Αγαπητοί φίλοι

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ενημέρωσης σχετικά με την λοίμωξη από το Sars-Cov 2 (κοινώς κορονοιό) και προς αποφυγή του πανικού και της παραπληροφόρησης θα ήθελα ως νοσοκομειακός γιατρός και γιατρός πρώτης γραμμής των επειγόντων να επισημάνω τα παρακάτω:

Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι πολίτες που παραπέμπονται από τις υπηρεσίες τους ή και μόνοι παρακινούμενοι, έρχονται στο τμήμα επειγόντων και ζητούν να τους γίνει το τεστ για το ενδεχόμενο ή μη προσβολής από τον ιό ΧΩΡΙΣ κανένα σύμπτωμα ή κανένα κριτήριο σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Όπως γίνεται αντιληπτό τέτοιο πράγμα δεν ισχύει, δεν μπορεί να γίνει μαζικό screening, δεν υπάρχει οδηγία και δεν έχει και νόημα. Συνεπώς αν κάποιος έχει την παραμικρή υπόνοια ότι είναι υποψήφιος επίνοσος παρακολουθείται στο σπίτι του, μακριά από ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους, παίρνει τα ατομικά μέτρα υγιεινής προστασίας και ενημερώνεται.

Αν εκδηλώσει τα συμπτώματα που περιγράφονται όπως πυρετός, βήχας, δύσπνοια και έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό ή σε περιοχές της Αχαΐας ή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα, απευθύνεται τηλεφωνικά στον ΕΟΔΥ, στον οικογενειακό του γιατρό, σε γιατρό δημόσιου νοσοκομείου για το θέμα της συγκεκριμένης λοίμωξης και παίρνει τις κατάλληλες οδηγίες.

Μόνο τότε αν χαρακτηριστεί ως ύποπτο κρούσμα προσέρχεται στο νοσοκομείο αφού πρώτα ενημερώσει και πάρει οδηγίες για τον τρόπο που θα προσέλθει, θα εξετασθεί και θα υποβληθεί σε τεστ και πιθανώς να χρειαστεί να παραμείνει στο Νοσοκομείο ή αν η κλινική του κατάσταση το επιτρέπει να απομονωθεί στο σπίτι του.

Το νοσοκομείο πρέπει να διαφυλάσσεται για το ενδεχόμενο που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει περιστατικά που θα προσβληθούν και θα έχουν βαρύτερη κλινική εικόνα και χρειάζονται νοσηλεία.

Συνεπώς το επισκεπτήριο πρέπει να είναι το ελάχιστο δυνατό, η προσέλευση για ασήμαντη αιτία να σταματήσει , η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε άλλα θέματα να γίνεται με τον θεράποντα ιατρό τηλεφωνικά και μόνο και σε πολύ επείγουσες καταστάσεις να απευθύνεται κάποιος στο νοσοκομείο.

Μόνο με τον περιορισμό της διασποράς της λοίμωξης θα κερδίσουμε χρόνο και μικρή και σταδιακή ροή κρουσμάτων ώστε το σύστημα υγείας μας, το οποίο θεωρώ είναι σε υψηλό επίπεδο, θα μπορέσει να ανταποκριθεί επαρκώς.

ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ, ο οποίος δεν είναι κάτι απρόσωπο αλλά στελεχώνεται από συναδέλφους και υπαλλήλους δημόσιας υγείας, μας ενημερώνει σωστά και μας καθοδηγεί ώστε να υπάρχει ενιαίος τρόπος χειρισμού της κατάστασης βασισμένη σε επιστημονικό τρόπο και διαχείριση τέτοιων καταστάσεων και κάθε άλλη άποψη μόνο αποπροσανατολισμό και πανικό μπορεί να δημιουργήσει.

Τέλος είναι αυτονόητα όσα ανακοινώνονται όλο το διάστημα για περιορισμό μετακινήσεων , ταξιδίων, συναθροίσεων, προφύλαξη ευπαθών ομάδων και ακόμα πιο σημαντικό τα ατομικά μέτρα υγιεινής και προστασίας όπως καλή υγιεινή των χεριών, καθώς και απολύμανση των σκληρών επιφανειών.

Χρήση μάσκας

Επειδή έχει επικρατήσει πανικός σχετικά με τη χρήση μάσκας θα πρέπει να την φέρει αυτός που έχει συμπτώματα και όχι ο υγιής.

Θέλω να τονίσω ότι πρέπει να ανησυχούμε και όχι να πανικοβαλλόμαστε , σκεφτείτε ότι όλο το προσωπικό της πρώτης γραμμής έχει εκπαιδευτεί και με αυτοθυσία καταβάλλει τις υπηρεσίες του με τον κίνδυνο πρώτο να νοσήσει , και αν γίνει αυτό σε μεγάλο ποσοστό θα υπάρξει τεράστιο κενό στο ήδη αποδεκατισμένο ΕΣΥ.

Όμως πρέπει να βοηθήσετε όλοι σκεπτόμενοι λογικά και να ενημερώνεστε συνεχώς για τις εξελίξεις για να προφυλάξουμε το νοσοκομείο από άσκοπες και περιττές διαδικασίες για το αυτονόητο.

Πηγή: magnesianews.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις