Πρόγραμμα δακοκτονίας σε ελαιοκομικές περιοχές του δήμου

Σε εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας για την ελαιοκομική περίοδο 2020- 2021 θα προχωρήσει ο δήμος Αλμυρού, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στις περιοχές που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα, οι παραγωγοί θα καταβάλουν εισφορά δακοκτονίας η οποία ορίζεται σε ποσοστό 2% επί της τιμής συγκέντρωσης (παρέμβαση) του κοινού παρθένου ελαιολάδου.

Να αναφερθεί ότι οι παραγωγοί στην Τοπική Κοινότητα Δρυμώνα αποφάσισαν να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα δακοκτονίας στην περιοχή τους.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού και τη σύμφωνη γνώμη των κατά τόπους Τοπικών Συμβουλίων, η δακοκτονία θα εφαρμοστεί στις παρακάτω ελαιοκομικές περιοχές:

  • Κοινότητα Αμαλιαπόλεως της Δ.Ε. Σούρπης
  • Κοινότητα Αχιλλείου της Δ.Ε. Πτελεού
  • Κοινότητα Σούρπης (Νηες) της Δ.Ε. Σούρπης
  • Κοινότητα Αγίων Θεοδώρων της Δ.Ε. Πτελεού
  • Κοινότητα Πτελεού της Δ.Ε. Πτελεού (και στην περιοχή Γαύριανης)

Με τις σχετικές αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων δηλώνεται η σύμφωνη γνώμη των ελαιοπαραγωγών που κατέχουν πάνω από το 50% των ελαιοδέντρων της κάθε περιοχής, οι οποίοι αποδέχονται την πληρωμή εισφοράς δακοκτονίας η οποία ορίζεται σε ποσοστό 2% επί της τιμής συγκέντρωσης (παρέμβαση) του κοινού παρθένου ελαιολάδου κατηγορίας SEMIFINE ή CURANTE (οξύτητα 2-3,3%) καθώς και σε ποσοστό 2% επί της τιμολογιακής πώλησης των βρώσιμων ελαιών.

Η εκτίμηση της παραγωγής είναι πρακτικά αδύνατη τη δεδομένη χρονική στιγμή, οπότε η απόφαση είναι ενδεικτική μόνο της πρόθεσης για την εφαρμογή του προγράμματος. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί σε χρόνο κατά τον οποίο θα είναι δυνατή η εκτίμηση του ποσοστού καρποφορίας και καρπόδεσης για κάθε έτος.

Πηγή: e-thessalia.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις