Αντιδρούν στο «ψαλίδι» μαθημάτων από το Λύκειο οι καθηγητές καλλιτεχνικών στη Μαγνησία

Την αντίδραση των καθηγητών καλλιτεχνικών έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αφαιρεθούν από το διδακτικό πρόγραμμα του Λυκείου τα δύο μαθήματα που διδάσκουν, δηλαδή καλλιτεχνική παιδεία και το ελεύθερο-γραμμικό σχέδιο.

Οι 22 καθηγητές καλλιτεχνικών της Μαγνησίας σε συνεργασία με συναδέλφους τους από τους άλλους Νομούς βρίσκονται σε επικοινωνία και προσπαθούν να αναδείξουν το ζήτημα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η τέχνη εξοβελίζεται από το Λύκειο».

Σημειώνεται πως χθες συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ, όπου συζητήθηκαν όλα αυτά τα θέματα και έγινε μεταξύ άλλων αναφορά σε κλάδους καθηγητών οι οποίοι ζημιώνονται από το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα με απώλεια διδακτικών ωρών.

Η καθηγήτρια καλλιτεχνικών κ. Ελπινίκη Καμόσου δήλωσε πως «μέχρι και τη φετινή χρονιά οι μαθητές στο Λύκειο διδάσκονταν δύο επιλεγόμενα μαθήματα. Το πρώτο ήταν η καλλιτεχνική παιδεία στην Α’ Τάξη που ήταν δίωρο και το δεύτερο μάθημα ήταν, το επίσης δίωρο, ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο που διδασκόταν στη Γ’ Τάξη.

Και τα δύο μαθήματα αφαιρούνται από το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου για την ερχόμενη σχολική χρονιά, με αποτέλεσμα οι μαθητές να μη μυούνται στην τέχνη, όπως είναι τα εικαστικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΟΛΜΕ: “Δεν είναι Fake News-Τέλος από Σεπτέμβρη τα καλλιτεχνικά και η μουσική στα Λύκεια”

Μάλιστα η ψυχρολουσία αυτή ήρθε για τους καθηγητές καλλιτεχνικών σε μια περίοδο που οι ίδιοι επιδίωκαν να ενταχθεί στη Β’ Τάξη Λυκείου και μάθημα εικαστικών.

Στη Γ’ Τάξη το ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο επέλεγαν υποψήφιοι των πανελλαδικών που ήθελαν να εισαχθούν σε σχολές αρχιτεκτονικής, συντηρητών έργων τέχνης, βιομηχανικού σχεδιασμού, διακοσμητικής και οι οποίοι τώρα είναι υποχρεωμένοι να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα για να προετοιμαστούν ενόψει πανελλαδικών.

Το μάθημα των εικαστικών διδάσκεται στο Γυμνάσιο από μία ώρα σε κάθε Τάξη και με βάση το νέο ωρολόγιο διδακτικό πρόγραμμα δεν σημειώθηκαν αλλαγές.

Οι καθηγητές καλλιτεχνικών για να συμπληρώσουν το διδακτικό ωράριο είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν σε τρία και τέσσερα σχολεία.

Πηγή: e-thessalia.gr