Ο χορός και τα τραγούδια Αργιθεατών αποκαλύπτουν τον τρόπο ζωής

Ο Σύλλογος Αργιθεατών, Τρικάλων γνήσιος Εκφραστής του Λαϊκού Πολιτισμού για μια Χρονιά ακόμη μένει πιστός στην Παράδοση και την υπηρετεί στην αυθεντική της  μορφή.

Τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου με θέληση και διάθεση σκύβουν στα παλιά «σεντούκια» της λαϊκής μας κληρονομιάς ψάχνουν και προβάλλουν για να διατηρηθούν τα λαογραφικά μας εκείνα στοιχεία ήθη και έθιμα, δημοτικά τραγούδια, χοροί που αποκαλύπτουν τον τρόπο ζωής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ΑΡΓΙΘΕΑΤΩΝ.

Πάνω σ’ αυτούς τους στόχους κινείται ο Σύλλογος Αργιθεατών Τρικάλων, που τον παρακολούθησαν δεκάδες μέλη και φίλοι του Συλλόγου απ’ όλη την επικράτεια στο κέντρο «ΠΥΛΗΣ ΜΕΓΑΡΟ».

Η εκδήλωση άρχισε με το καλωσόρισμα των προσκεκλημένων από τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου, Βασίλη Μαναό, στη συνέχεια έγινε «κοπή πίτας».

Από τον Πανοσιολογιώτατο κ. Κανίνα- πατήρ Αλέξιο και από τον Ιερέα Ζιώγα Δημήτριο.

Ο κ. Γιώργος Κωτής αναφέρθηκε στα αργιθεάτικα ήθη και έθιμα  τις παραδόσεις, στο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο του Συλλόγου.

Ακολούθησε η εμφάνιση των χορευτικών τμημάτων, παρουσιάζοντας το εντυπωσιακό δρώμενο «Η γέννηση του παιδιού στην Αργιθέα», ένα έθιμο που έρχεται από παλιά.

Τα εκθέματα πάνω στην πίστα το παραδοσιακό χαλί, η τάβλα με τα καρεκλάκια, η σαρμανίτσα, το παραδοσιακο κρεββάτι από τα έπιπλα Αντωνίου, ο μπουτινέλος η φουκάλι (σκούπα ) καθώς και η εντυπωσιακή, σύντομη αφήγηση γύρω από το δρώμενο από την πρόεδρο κ. Έλλη Τσιρογιάννη, επανέφερε  στη μνήμη μας τις συνήθειες της γέννησης του παιδιού  για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι.

Η Αναβίωση του όλου εθίμου σκόρπισε γέλια στους παρευρισκόμενους. Η παρουσίαση των χορευτικών έγινε από τον έμπειρο και δραστήριο  χορ/λο  Παναγιώτη Μάνο. Στη συνέχεια έγινε η βράβευση των Αργιθεατόπουλων στα ΑΕΙ  και ΤΕΙ.

Πηγή: trikalavoice.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις