Σχέδιο κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση απορριμμάτων από την περιφέρεια

Το στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων στη Θεσσαλία που οδηγεί σε δραστικό περιορισμό της ταφής απορριμμάτων σε ποσοστό κάτω από το 10%, από το 2025 και μετά, με σημαντική αύξηση της επαναχρησιμοποίησης – ανακύκλωσης σε ποσοστό πάνω από 65%, παρουσίασε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, στη διάρκεια σύσκεψης με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλη Γραφάκο.

«Συνεργαζόμαστε και στηρίζουμε τους Φορείς Διαχείρισης, τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες. Χρηματοδοτούμε και κατασκευάζουμε τον ΧΥΤΑ Καρδίτσας-Τρικάλων, επεκτείνουμε με νέες κυψέλες τους ΧΥΤΑ σε Λάρισα και Βόλο.

Με τοπογραφική, οικονομική και κοινωνική μελέτη εντοπίσαμε τα κατάλληλα σημεία για τη δημιουργία των 3 Μονάδων ΜΕΑ- ΜΕΒΑ, που ξεκινούν τη λειτουργία τους από τα τέλη του 2022 και πρόκειται να δημιουργήσουν 500 νέες θέσεις εργασίας.

Οι Μονάδες αλλάζουν το τοπίο στην διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην Θεσσαλία και την καθιστούν από τις πρώτες Περιφέρειες στη χώρα που επεξεργάζεται και διαλέγει το σύνολο των παραγόμενων απορριμμάτων της. Προχωράμε συστηματικά, σε συνεργασία με όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ενεργοποίηση ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών

Η Θεσσαλία είναι η πιο πράσινη Περιφέρεια της χώρας, χωρίς χωματερές, χωρίς περιβαλλοντικά πρόστιμα. Αποτελεσματικός είναι και ο σχεδιασμός για τα υγρά απόβλητα, αφού όλοι οι οικισμοί με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων αποκτούν Βιολογικό Καθαρισμό και σε ποσοστό άνω του 80% οι επιχειρήσεις έχουν συμμορφωθεί με Βιολογικούς Καθαρισμούς, βιοαέριο και συνολικά με καλύτερη διαχείριση των υγρών αποβλήτων τους.

Με τα Πράσινα Σημεία σε κάθε δήμο, το πρόγραμμα διαχείρισης κενών συσκευασιών των αγροτικών σκευασμάτων, σε συνδυασμό με τα 22 έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας και την αλλαγή του συμβατικού φωτισμού με τεχνολογία Led στο σύνολο του οδικού δικτύου αρμοδιότητας μας, δημιουργούμε ένα θετικό πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η άριστη συνεργασία που έχουμε με τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο, οδηγεί σε αποτελέσματα, με προστιθέμενη αξία. Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Πηγή: larissanet.gr