Ανακαλύπτοντας τα «άγνωστα» χωριά του Ελικώνα: Οδοιπορικό στο «βουνό των Μουσών»

Απέχει μόλις δύο ώρες από την Αθήνα, ωστόσο πολλοί αγνοούν την ύπαρξή του στον (τουριστικό) χάρτη. Κι όμως, ο Ελικώνας και τα άγνωστα στο ευρύ κοινό χωριά του έχουν να προσφέρουν στον επισκέπτη πολλά περισσότερα από όσα φαντάζεται.

Από τον Δημήτρη Μπούρα

Κρυμμένο κάπου ανάμεσα στον Παρνασσό και τον Κιθαιρώνα, το «βουνό των Μουσών» όπως αποκαλείται (σ.σ. κατά τη μυθολογία εκεί κατοικούσαν οι εννέα Μούσες, κόρες του Δία και της Μνημοσύνης και προστάτιδες των τεχνών), με τις 16 κορυφές και τα γεμάτα έλατα και βελανιδιές δάση, αποτελεί έναν προορισμό – έκπληξη που αποζημιώνει όποιον τον επιλέξει.

Η διαδρομή επιφυλάσσει φυσικές ομορφιές με καταπράσινα τοπία, κρυστάλλινες πηγές και έναν καταρράκτη σκέτη μαγεία.

Ξεκινώντας με… παράκαμψη στην Πέτρα

Η Πέτρα Βοιωτίας δεν ανήκει στα χωριά του Ελικώνα αλλά βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από αυτά. Ειδικά για όσους έχετε αφετηρία την Αττική, βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω στον δρόμο σας (αμέσως μετά την Αλίαρτο) και είναι αμαρτία να μην κάνετε μια πρώτη στάση εκεί. Κυρίως για να θαυμάσετε από κοντά το συγκλονιστικό θέαμα του καταρράκτη στην άκρη του χωριού, την ύπαρξη του οποίου ελάχιστοι γνωρίζουν.

Από την Αγία Άννα στο Κυριάκι και την υπέροχη Αρβανίτσα

Δεύτερη στάση - και πρώτη στα χωριά του Ελικώνα - στην Αγία Άννα (ή Κούκουρα όπως ονομαζόταν αρχικά η κοινότητα), ένα από τα παλαιότερα χωριά του βουνού. Η ηρεμία που επικρατεί εδώ, σε συνδυασμό με τα πετρόκτιστα σπίτια και την ορεινή βλάστηση, την καθιστά το τέλειο «ησυχαστήριο», μακριά από τις έγνοιες της καθημερινότητας και τους φρενήρεις ρυθμούς της πόλης. Απολαύστε τον καφέ σας στην γραφική πλατεία, κάνοντας χάζι την επιβλητική Παλιοβούνα (η υψηλότερη κορυφή του Ελικώνα στα 1.748 μέτρα).

Αφήνοντας πίσω σας την Αγία Άννα και ξεκινώντας για το Κυριάκι θα συναντήσετε στα μισά του δρόμου σας, σε απόσταση μόλις 10 λεπτών (περίπου 6 χλμ.), την Αρβανίτσα, ένα υπέροχο οροπέδιο στην καρδιά του Ελικώνα, περισσότερο γνωστό για το τριήμερο Μουσικό Φεστιβάλ Δάσους που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι με τη συμμετοχή σπουδαίων ονομάτων κυρίως από τον χώρο του εντέχνου.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν δασικό χώρο αναψυχής απίστευτου κάλλους, ιδανικό για μικρούς και μεγάλους. Περπατήστε στο λιβάδι που είναι περιτριγυρισμένο από πελώρια έλατα, εισπνεύστε γενναίες δόσεις καθαρού αέρα και αφεθείτε για λίγο στο μεγαλείο της φύσης. Εάν σας άνοιξε η όρεξη, στο σημείο υπάρχει ταβέρνα-αναψυκτήριο αλλά και παιδική χαρά για να ξεδώσουν οι «βενιαμίν» της παρέας.

Έχοντας γεμίσει επαρκώς τις μπαταρίες σας και τους πνεύμονές σας με καθαρό οξυγόνο, κατευθυνθείτε στο διπλανό Κυριάκι, το κεφαλοχώρι του Ελικώνα των περίπου 2.200 κατοίκων που τα έχει όλα: παραδοσιακά καφενεία, τυροκομεία, ταβέρνες και ξενώνες για διαμονή. Μπορείτε επίσης να εφοδιαστείτε με παραδοσιακές πίτες, χειροποίητα ζυμαρικά και γλυκίσματα από τον Σύνδεσμο Γυναικών Κυριακίου.

Κάντε βόλτα στην κεντρική πλατεία με την εκκλησία του Ιωάννη του Προδρόμου και τον γεροπλάτανο - σήμα κατατεθέν του χωριού – μέχρι τη δεύτερη πλατεία με το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και την πέτρινη, Μεγάλη Βρύση, που τα περασμένα χρόνια τροφοδοτούσε τους κατοίκους με νερό. Για τους λάτρεις της θέας, υπάρχει ο λόφος Παλιόκαστρο, απέναντι από το χωριό, όπου σώζονται τα ερείπια της αρχαίας Φωκικής πόλης Φλυγόνιον. Από εκεί μπορεί κανείς να απαθανατίσει το πανόραμα της Λάκκας, του Κορινθιακού Κόλπου και του Παρνασσού.

Tip 1: Αν και σε υψόμετρο 718 μέτρων, το Κυριάκι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις βόρειες ακτές του Κορινθιακού Κόλπου. Διαθέτει, μάλιστα, τρεις παραθαλάσσιους οικισμούς ιδανικούς για επίσκεψη τους καλοκαιρινούς μήνες: τον Καραχάλιο (Παναγία Καλαμιώτισσα), τον Καριώτη και τον Ταρσό.

Tip 2: Κάντε ένα πέρασμα από το γειτονικό ερημωμένο ομώνυμο χωριό του Ελικώνα (ή Ζερίκι) με το ελατόδασος, τα μισογκρεμισμένα πετρόκτιστα σπίτια και τη μικρή λίμνη που σχηματίζεται κατά τους χειμερινούς μήνες.

limni elikona

Tip 3: Στο χωριό Στείρι, σε απόσταση περίπου 11 χλμ. από το Κυριάκι, βρίσκεται η ξακουστή Μονή του Οσίου Λουκά. Χτισμένη τον 11ο αιώνα, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής περιόδου στη χώρα μας. Εκτός από θρησκευτικό αριστούργημα, αποτελεί αρχιτεκτονικό αξιοθέατο με ψηφιδωτά και μάρμαρα μοναδικής ομορφιάς.

Tip 4: Επιλέξτε τον δρόμο επιστροφής από Λιβαδειά. Μια σύντομη έστω περατζάδα από τις αγαπημένες Πηγές Κρύας είναι το ιδανικό φινάλε για μια ούτως ή άλλως ξεχωριστή εκδρομή.

Περισσότερα σε Ειδήσεις