Στις φυλακές Δομοκού μεταφέρθηκε ο Κουφοντίνας

Από τις φυλακές της Κασσαβέτειας Βόλου όπου κρατούνταν μέχρι πρότινος, το καταδικασμένο μέλος της 17 Νοέμβρη Δημήτρης Κουφοντίνας μεταφέρθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στις φυλακές Δομοκού.

Οι φυλακές Δομοκού σταδιακά μετατρέπονται σε καταστήματα κράτησης τρομοκρατών και καταδικασμένων για ειδεχθή εγκλήματα, και έτσι με τη μεταφορά του εκεί ο Κουφοντίνας χάνει τα προνόμια που του εξασφάλιζαν οι αγροτικές φυλακές του Βόλου.

Η εν λόγω εξέλιξη της μετακίνησής του έρχεται μετά την άμεση εφαρμογή του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που πέρασε με πλειοψηφία από τη Βουλή στις 9 Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι μαζί με τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος έχει καταδικαστεί για έντεκα εκτελέσεις της 17 Νοέμβρη, έξι ακόμη βαρυποινίτες που βρίσκονταν στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας μεταφέρθηκαν σε κλειστές φυλακές.

Την ίδια ώρα, διοικητές των αγροτικών φυλακών έχουν ξεκινήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε όσοι κρατούμενοι δε δικαιούνται να βρίσκονται εκεί, να μεταφερθούν σε κλειστές. Από την άλλη, αρκετοί κρατούμενοι που πληρούν τις προϋποθέσεις καταθέτουν αιτήματα μεταγωγής τους σε αγροτικές φυλακές. Σημειώνεται ότι η διάταξη του νομοσχεδίου απαγορεύει τη μεταγωγή καταδικασμένων για τρομοκρατία σε αγροτικές φυλακές.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αναφέρει τα εξής:

«Απαγορεύεται η μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές και στην Κ.Α.Υ.Φ. (Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών) σε όσους κρατούμενους έχουν καταδικασθεί για εγκλήματα τρομοκρατίας, όπως επίσης σε κρατούμενους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή έχει εκλείψει ο λόγος χορήγησής της ή έχουν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή εάν εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική διαδικασία για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα».

Οι δύο τελευταίες προϋποθέσεις ήταν αυτές που έκριναν και τη μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού.

Σύμφωνα με το νόμο, ο κρατούμενος σε περίπτωση επαναμεταγωγής προβλέπεται να επιστρέφει στην αρχική φυλακή όπου είχε κρατηθεί, ωστόσο στην περίπτωση του Κουφοντίνα η μεταφορά του στον Κορυδαλλό δεν ήταν δυνατή καθώς εκεί πλέον οδηγούνται κατά βάση προσωρινά κρατούμενοι.

Περισσότερα σε Ειδήσεις