Ξεκινούν την Πέμπτη οι ψεκασμοί για τον δάκο στη Φθιώτιδα

Την εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών από εδάφους για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς θα αρχίσει από την Πέμπτη 25 Ιουνίου η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Οι ψεκασμοί θα πραγματοποιηθούν στις ελαιοκομικές περιοχές του Νομού, με την προϋπόθεση να το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες (όχι βροχοπτώσεις ή ισχυροί άνεμοι).

Η Δ/νση καλεί τους μελισσοκόμους να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη τους από τις ψεκαζόμενες περιοχές, για τις οποίες θα υπάρξει ανακοίνωση από τον εργολάβο που έχει αναλάβει την εκτέλεση του ψεκασμού για κάθε Δημοτική Ενότητα. Κατά τη διάρκεια των ψεκασμών δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν στον ελαιώνα άνθρωποι και ζώα άσκοπα.

Οι ελαιοπαραγωγοί καλούνται να συνεργάζονται με την Υπηρεσία, ενώ επιβάλλεται να επισκέπτονται τα κτήματά τους, διαπιστώνοντας την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους, μεταφέροντας στην Υπηρεσία έγκαιρα όποιο πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ενημέρωση στον Δήμο Κισσάμου για τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Οι ελαιοπαραγωγοί που έχουν περιφραγμένα ελαιοπερίβολα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να είναι ανοιχτά, ώστε να έχουν τα συνεργεία πρόσβαση για να ψεκάσουν. Όσοι είναι ενταγμένοι στο Πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας να εφαρμόζουν πιστά όλα όσα απορρέουν από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, προκειμένου να αποφύγουν τον ψεκασμό των δέντρων τους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι απαραίτητοι οι ψεκασμοί καλύψεως από τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς σε ελαιοκτήματα που βρίσκονται σε εστίες δάκου, καλλιεργούνται με ευαίσθητες στη δακοπροσβολή ποικιλίες ελιάς ή βρίσκονται σε οριακή παραγωγή (αργιολόγια κλπ.), όπου οι δολωματικοί ψεκασμοί έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα.

Πηγή: stereanews.gr