Μέχρι τέλος Μαρτίου οι δηλώσεις των ακινήτων

Μέχρι τις 31 Μαρτίου μπορούν να υποβάλουν δήλωση για τα ακίνητα οι κάτοικοι της Ιστιαίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019, οι οποίες προβλέπουν ότι: «Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού μπορούν να υποβάλουν δήλωση µε τα ορθά στοιχεία χωρίς την επιβολή προστίμων για τη µη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης.

Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται µόνο από την 1η.1.2020», καλούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να προσέλθουν στο τμήμα Εσόδων και Περιουσίας του Δήμου και να δηλώσουν τυχόν αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα κατοικιών ή άλλων ακινήτων που κατέχουν, προκειμένου να «γλιτώσουν» από αναδρομικές επιβαρύνσεις Τ.Α.Π. δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την δεκαετία 2010-2019.

Με τις διατάξεις του παραπάνω Νόμου:

Παρέχεται το δικαίωμα σε κάθε ιδιοκτήτη κτίσματος ή οικοπέδου που δεν το έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ καθώς και σε κάθε ιδιοκτήτη που έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ το ακίνητό του με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, να υποβάλει δήλωση με τα πλήρη και ορθά στοιχεία των επιφανειών όλων των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων του χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν, και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.

Επιτρέπεται ακόμη και η δήλωση αδήλωτων επιφανειών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, προκειμένου η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τους δημοτικούς φόρους να ισχύσει και για τα επιπλέον τετραγωνικά που θα δηλωθούν.

Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι η μη χρησιμοποίηση του μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου να έχει δηλωθεί με υπεύθυνη δήλωση στον οικείο δήμο μέχρι τις 31-12-2019 – σύμφωνα με την διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 103 του ν. 4604/2019 – ώστε η απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη να ισχύει καταρχήν αναδρομικά και μέχρι τις 31-12-2019 και εν συνεχεία και για το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2020 και μέχρι την επαναχρησιμοποίηση και ηλεκτροδότηση του ακινήτου.

Όσοι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων δεν προλάβουν την προθεσμία της 31ης-12-2019 για την υποβολή υπευθύνων δηλώσεων μη χρησιμοποίησης των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων τους, εάν δηλώσουν αδήλωτα τετραγωνικά στους δήμους θα οφείλουν τα δημοτικά και άλλα τέλη αναδρομικά για την τελευταία δεκαετία χωρίς καμιά απαλλαγή. Η απαλλαγή θα ξεκινήσει από την ημέρα δήλωσης και μετά.

Πηγή: diavlosnews.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις