Γιώργος Ψαθάς: «Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά την τοπική οικονομία»

Μία προς μία μοιράστηκε τις σκέψεις του με τους αναγνώστες της «kedenews» ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, για τα όσα έχει ήδη υλοποιήσει για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και όσα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των όσων σκοπεύει να πράξει από εδώ και στο εξής.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΔΙΡΦΥΩΝ-ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ

στη ΒΙΚΥ ΚΑΛΟΦΩΤΙΑ

 

Αισιόδοξος σχετικά με τον καταλυτικό ρόλο που είναι σε θέση να διαδραματίσει ο τουρισμός και πάντα με γνώμονα την βελτίωση της ποιότητα ζωής των συντοπιτών του, δεν σταματά να δίνει τον αγώνα του για να ανταποκριθεί στην εμπιστοσύνη τους.

-Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσει ο εναλλακτικός τουρισμός στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας της περιοχής;

Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι πιο ήπιος για το περιβάλλον αλλά και έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική οικονομία και κοινωνία αφού είναι μικρότερης κλίμακας και οι τουρίστες έρχονται σε επαφή με το περιβάλλον, τα ήθη και τον πολιτισμό του τόπου επίσκεψης. Παράλληλα ο Δήμος μας έχει πλούσια χλωρίδα, ορεινούς όγκους, φαράγγια, και τη Δίρφυ με ικανοποιητικό ποσοστό χιονόστρωσης που μπορεί να αξιοποιηθεί για τον χιονοδρομικό τουρισμό (άλλωστε υπάρχουν και σχετικές μελέτες). Επίσης, τα πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία είναι αρκετά που μπορούν και αυτά να αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά την τοπική οικονομία ειδικά των ορεινών περιοχών ώστε να τους προσδώσει ένα συμπληρωματικό εισόδημα αλλά και ένα κίνητρο για τη συγκράτηση του πληθυσμού σε αυτές τις τοπικές κοινωνίες.

-Ποια είναι τα μέτρα που έχει λάβει ο Δήμος για την ενίσχυση του τουρισμού και συγχρόνως την επαρκή προστασία από τον κορονοϊό;

Ο Δήμος για την ενίσχυση του τουρισμού έχει προχωρήσει σε δράσεις όπως τη δημιουργία Τουριστικού Οδηγού μέσω του ΝΠΔΔ ΔΗΚΑΔΙΜΕ (Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου/Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη Δήμου Διρφύων- Μεσσαπίων) όπου είναι υπό έκδοση και την προβολή άρθρων σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Παράλληλα έχει προχωρήσει στην επιπλέον παραχώρηση υπαίθριων χώρων των καταστημάτων και σε ενημέρωση για τα μέτρα κατά του κορονοϊού μέσα από την ιστοσελίδα ή με ενημερωτικές ημερίδες. Επιπλέον γίνονται απολυμάνσεις σε κοινόχρηστους χώρους, σχολεία, Δημόσια κτίρια κτλ.

-Πρόσφατα δηλώσατε την αντίθεσή σας ως Δημοτική Αρχή στη δημιουργία περαιτέρω αιολικών εγκαταστάσεων στην Δίρφυ. Κατά πόσο πιστεύετε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν η απόφασή σας από τους αρμόδιους φορείς;

Οι αιολικές εγκαταστάσεις δεν είναι τόσο αθώες και φιλικές στο περιβάλλον όσο παρουσιάζονται. Δημιουργούν προβλήματα στο περιβάλλον μέσα από τη διάνοιξη δρόμων για την εγκατάστασή τους, θόρυβο και απομακρύνουν διάφορα είδη πουλιών και ζώων. Ειδικά οι περιοχές μας είναι χαρακτηρισμένες ως περιοχές Natura με αισθητικά δάση που με τις ανεμογεννήτριες θα καταστραφεί μέρος τους. Η άποψη των τοπικών κοινωνιών θα έπρεπε να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη γιατί είναι αυτοί που θα υποστούν και τις συνέπειες από τέτοιου είδους παρεμβάσεις και όχι να επιβάλλονται πολιτικές αποφάσεις εκ του άνωθεν.

-Η υπογραφή του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνη Σπανού, έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή του νέου Κλειστού Γυμναστηρίου στο οικόπεδο του Εθνικού Σταδίου Ψαχνών. Πότε υπολογίζετε να έχει ολοκληρωθεί το έργο;

Καταρχήν πιστεύουμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή διότι έχει αρκετούς νέους που μπορούν να αθληθούν και θα αποτελέσει μια σημαντική διέξοδο γι’ αυτούς. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν φοιτητές από το Πανεπιστήμιο, ΕΠΑΛ και από τις τοπικές κοινότητες όπως Ψαχνά, Πολιτικά, Τριάδα, Μακρυκάπα που έχουν αρκετό ενεργό πληθυσμό για άθληση. Το έργο θα το παρακολουθούμε επισταμένως και πιστεύω σε τρία χρόνια να είναι έτοιμο.

-Ποια θέματα είναι αυτά στα οποία ο δήμος θα δώσει προτεραιότητα αμέσως μετά τη λήξη της καλοκαιρινής περιόδου;

Τα θέματα τα οποία θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα είναι σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού σε ένα δεύτερο ενδεχόμενο κύμα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για την προστασία του πληθυσμού.

-Κάνοντας έναν απολογισμό των μέχρι στιγμής πεπραγμένων ποια θεωρείτε ότι είναι η σημαντικότερη επιτυχία για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών;

Η σημαντικότερη επιτυχία για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών είναι η άμεση ανταπόκριση σε αιτήματα που τους απασχολούν και που μπορούν να λυθούν με διευθέτηση των θεμάτων τους άμεσα, η πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, η επίλυση σημαντικών ζητημάτων όπως η επάρκεια νερού, η καθαριότητα, η συντήρηση του οδικού δικτύου καθώς επίσης και η έγκαιρη διάνοιξη οδών γιατί είμαστε ένας Δήμος με ορεινούς όγκους όπου υπάρχουν συχνές χιονοπτώσεις και γενικότερα είναι πολύ σημαντικό για τον πολίτη η αμεσότητα προς αυτούς.

Περισσότερα σε Ειδήσεις