Γιώργος Κελαϊδίτης στην kedenews «Οι παραλίες Εύβοιας και Σκύρου το βαρύ μας πυροβολικό»

Σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης στην «kedenews» ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης μίλησε, μεταξύ άλλων, για τις ενέργειες διεκδίκησης και εκτέλεσης σημαντικών έργων αποκατάστασης των βλαβών από ακραία καιρικά φαινόμενα και το στόχο για τη μετατροπή των παραλιών σε ατμομηχανή τουριστικής ανάπτυξης. Παράλληλα τοποθετήθηκε και για την εγκατάσταση όλο και περισσότερων ανεμογεννητριών σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και αποκάλυψε ποιο είναι το μεγαλύτερο «στοίχημα» που έχει θέσει από τη θέση που υπηρετεί.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

ΕΥΒΟΙΑΣ

στη ΒΙΚΥ ΚΑΛΟΦΩΤΙΑ

 –Πριν από κάποιους μήνες οι κατολισθήσεις ως αποτέλεσμα της κακοκαιρίας έπληξαν τμήματα του οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Ποιες θα είναι οι μελλοντικές ενέργειές σας προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών από αντίστοιχα περιστατικά;

Είναι γεγονός ότι η Εύβοια τα τελευταία χρόνια έχει αντιμετωπίσει απανωτές προκλήσεις σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας, οι οποίες συνδέονται τόσο με ακραία καιρικά φαινόμενα που ολοένα αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση, όσο και με το ποικιλόμορφο ανάγλυφο και την εκτεταμένη πυκνή βλάστηση που παρατηρείται σε μεγάλο της μέρος. Θυμίζω τις μεγάλες πλημμύρες του «Ζορμπά» το 2018 στη Βόρειο-Κεντρική Εύβοια, τις πρόσφατες πλημμύρες σε όλη την Ανατολική Εύβοια τον περασμένο Απρίλη, τις μεγάλες πυρκαγιές στη Λίμνη το 2016 και στα Ψαχνά το περασμένο καλοκαίρι που κατέστρεψαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, τις μεγάλες χιονοπτώσεις στην Κεντρική Εύβοια και την Κύμη το 2017.

Όλες αυτές οι κρίσεις που ευχόμασταν να μην είχαν συμβεί, μας έχουν ωθήσει στη δημιουργία ενός από τους πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας στη χώρα. Καθοριστικός είναι κάθε φορά ο ρόλος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, με τις οποίες έχουμε μια αρμονική και παραγωγική συνεργασία. Έχουμε δημιουργήσει παράλληλα ένα σημαντικό δίκτυο με συνεργαζόμενους επαγγελματίες μηχανημάτων έργου σε κάθε περιοχή, οι οποίοι γνωρίζουν για κάθε φαινόμενο πού θα επιχειρήσουν και με ποιον τρόπο. Η όλη επιχείρηση παρακολουθείται και συντονίζεται από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας μέσω γεωπληροφοριακών συστημάτων, τα οποία μάλιστα εξελίσσουμε συνεχώς.

Δουλεύουμε όμως μεθοδικά και στον τομέα της πρόληψης, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την εκτέλεση ενός εκτεταμένου προληπτικού καθαρισμού ποταμών και ρεμάτων σε όλη την Εύβοια και τη Σκύρο, σε μήκος που ξεπέρασε τα 130 χλμ.

Παράλληλα, διεκδικούμε και εκτελούμε σημαντικά έργα αποκατάστασης των βλαβών από ακραία καιρικά φαινόμενα, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τα έργα αποκατάστασης βλαβών που προέκυψαν από τον κυκλώνα «Ζορμπά» προϋπολογισμού €15 εκατ. και το έργο προστασίας του οδικού δικτύου Στόμιο-Πλατάνα, που συνδέει την Κεντρική Εύβοια με την Κύμη και τη Σκύρο, προϋπολογισμού €15,3 εκατ.

-Με ποιον τρόπο ενισχύεται ο τουρισμός στην περιοχή εν μέσω πανδημίας και ποια είναι τα μέχρι στιγμής στοιχεία σχετικά με το ποσοστό των επισκεπτών που αναμένεται να φιλοξενηθούν σε αυτήν;

 Ο τουρισμός για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αποτελεί ένα σημαντικό τομέα για τον οποίο έχουμε δουλέψει πολύ μεθοδικά και σε στενή συνεργασία με τους επαγγελματίες τα τελευταία πέντε χρόνια. Δεν είναι τυχαίο πως στις πρόσφατες εκθέσεις του INSETE είμαστε μέσα στις πρώτες Περιφέρειες στη χώρα σε ετήσια αύξηση επισκέψεων. Η δουλειά μας αυτή θεωρούμε πως δεν θα πάει χαμένη, έστω κι αν οι πρώτοι μήνες της τουριστικής περιόδου χάθηκαν σχεδόν ολοσχερώς. Η Εύβοια αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό, μια ώρα μόνο μακριά από την Αθήνα, με εύκολη πρόσβαση από τις δυο μας γέφυρες και τις 8 πορθμειακές μας γραμμές, ενώ εξίσου ελκυστικός και ασφαλής σαν προορισμός είναι και η γραφική μας Σκύρος. Ήδη οι αυξημένες επισκέψεις από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και μετά, στην Εύβοια και τη Σκύρο, είναι ενδεικτικές και αρκετά ενθαρρυντικές για την προτίμηση που θα δείξουν πολλοί επισκέπτες το προσεχές καλοκαίρι, σε αυτό που θα τολμούσα να περιγράψω ως ένα «παράδεισο της διπλανής πόρτας».

«Συν Αθηνά και χείρα κίνει» όμως, γι’ αυτό έχουμε ήδη αναπροσαρμόσει το σχεδιασμό για την Τουριστική μας προβολή και δίνοντας έμφαση στον εσωτερικό τουρισμό, ετοιμάζουμε μια σύγχρονη, διαδραστική και δυναμική καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ σύντομα σηκώνουμε στον αέρα την ιστοσελίδα προώθησης του τουριστικού μας προϊόντος. Παράλληλα, χρηματοδοτούμε και υλοποιούμε σεμινάρια τηλε-εκπαίδευσης πάνω στα Ειδικά Πρωτόκολλα Υγειονομικού Περιεχομένου για τους επιχειρηματίες, τα στελέχη και τους εργαζόμενους του Τουριστικού μας κλάδου.

-Πραγματοποιήθηκε και φέτος καθαρισμός των παραλιών ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν. Πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλοι κατά τη διάρκεια της περιόδου που ήδη εξελίσσεται;

 Ο καθαρισμός των παραλιών είναι μια σημαντική δράση, την οποία εκτελούν με πολύ μεγάλο ζήλο οι Δημοτικές Αρχές και συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Στην προσπάθειά τους αυτή, συνδράμουμε κυρίως με την εξυγίανση οδοποιίας και τη βελτίωση της πρόσβασης προς αυτές. Πρόσφατα αποκαταστήσαμε την πρόσβαση σε δυο από τις ομορφότερες παραλίες της Εύβοιας που επλήγησαν από τα ακραία φαινόμενα του περασμένου Απρίλη, τη φημισμένη Κορασίδα και το αγαπημένο Στόμιο Πετριών. Η Εύβοια και η Σκύρος έχουν την ευλογία να έχουν περισσότερες από 130 παραλίες κολύμβησης, με καταγάλανα κρυστάλλινα νερά, σε τοπία που σου κόβουν την ανάσα. Είναι το «βαρύ μας πυροβολικό» και οφείλουμε με κάθε τρόπο να τις προστατεύσουμε, να τις αναδείξουμε και να τις μετατρέψουμε σε ατμομηχανή τουριστικής ανάπτυξης.

Όλο και συχνότερα γίνεται λόγος για την ιδιαίτερα αυξημένη εγκατάσταση κι άλλων ανεμογεννητριών και δημιουργία αιολικών πάρκων που βλάπτουν το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής. Ποια είναι η επίσημη θέση σας προς καθησυχασμό της κοινής γνώμης;

 Πρόσφατα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τοποθετήθηκε δημόσια με ψήφισμα του ανώτατού της οργάνου, με ευρεία πλειοψηφία στο σημαντικό ζήτημα της αδειοδότησης και εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Περιφέρειά μας.

Επί της αρχής ξεκαθαρίζουμε ότι, είμαστε υπέρ των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και της εν γένει Εθνικής και Ευρωπαϊκής πολιτικής βελτίωσης του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Η χωροθέτηση όμως των αιολικών πάρκων δεν επιτρέπεται να γίνεται σε καμία περίπτωση αλόγιστα, ιδίως σε ζώνες NATURA, σε δασικές περιοχές και σημεία φυσικού κάλλους και πολιτιστικού πλούτου με προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης. Παράλληλα, η Αδειοδοτούσα Αρχή οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις αποφάσεις των συμβουλίων του Α’ και Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης στην εξέταση αντίστοιχων φακέλων, ενώ αναγκαίο είναι προς όφελος όλων των μερών να αυξηθούν σημαντικά τα αντισταθμιστικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες.

Όλα αυτά πρέπει να λειτουργήσουν μέσα από ένα αναθεωρημένο Εθνικό Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ, το οποίο θα λαμβάνει όλα τα παραπάνω υπόψη, όπως επίσης και τις κατευθυντήριες αρχές των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων.

 –Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία για την ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος Μανικίων-Σέττας, που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια;

 Η κατασκευή του φράγματος των Μανικίων-Σέττας είναι ένα σπουδαίο και εμβληματικό για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Εύβοιας έργο, το οποίο όμως έχει εδώ και αρκετά χρόνια κολλήσει, παρότι είχαν ήδη δαπανηθεί αρκετά χρήματα για την κατασκευή του. Τους τελευταίους 18 μήνες η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σε στενή συνεργασία με τους Δήμους Κύμης Αλιβερίου και Ερέτριας, έχει εντατικοποιήσει τους ρυθμούς και επιχειρεί να εντάξει τη συνέχιση και ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ο σημαντικός προϋπολογισμός του έργου ύψους €40 εκ., μας υποχρεώνει να είμαστε μετρημένοι στα λόγια μας, αλλά είναι δεδομένο πως θα διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη δημιουργία του μεγάλου αυτού πνεύμονα ζωής, που σηματοδοτεί τις πρωτοβουλίες που οφείλει να αναλάβει με γοργούς ρυθμούς η χώρα μας, για την αντιμετώπιση της επερχόμενης κλιματικής κρίσης.

-Ποιο είναι το μεγαλύτερο «στοίχημα» που έχετε βάλει σκοπό να κερδίσετε ως Περιφερειακή Αρχή;

 Η δράση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας όπως την έχουμε συλλογικά και μεθοδικά χτίσει από την πρώτη μας κιόλας θητεία επί Κώστα Μπακογιάννη, με μια προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω, ακουμπάει σε πολλούς πραγματικά τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και των πέντε Περιφερειακών μας Ενοτήτων.

Παρ’ όλα αυτά, ας μου επιτραπεί να ξεχωρίσω ένα έργο, το οποίο ο περιφερειάρχης μας, Φάνης Σπανός, έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα για την ευρύτερη ανάπτυξη της Εύβοιας και για το οποίο εργάζεται εντατικά προκειμένου να ενταχθεί στον άμεσο προγραμματισμό της Κυβέρνησης, που δεν είναι άλλο από την παράκαμψη Χαλκίδας.

Είναι ένα έργο που ξεπερνάει σε προϋπολογισμό τα €200 εκ., είναι απολύτως ώριμο και αποτελεί για την Εύβοια ένα χρόνιο αίτημα και μια αναγκαιότητα από πολλές πλευρές που επιβάλλουν την υλοποίησή του.

Στην παρούσα ο φάκελος βρίσκεται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να αξιολογηθεί η βιωσιμότητα και η σχέση κόστους-οφέλους του έργου.