Γαλαξίδι-Ιτέα-Δίστομο: Εκδρομή σε ιστορικά χώματα και γοητευτικές υδάτινες πολιτείες

Μια μονοήμερη απόδραση διαφορετική από τις άλλες που τα έχει όλα: δέος, συγκίνηση, γαλήνη και αποφόρτιση. Δεν είναι λίγες φορές που πιάνουμε τον εαυτό μας να αναζητά νέες συγκινήσεις, καινούργιες παραστάσεις, φρέσκο αέρα σε προορισμούς λίγο διαφορετικούς από τους τετριμμένους.

Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία ή απλά βρίσκεστε σε μια τέτοια φάση που δεν θέλετε να επισκεφτείτε για πολλοστή φορά τα ίδια μέρη, με τα γνώριμα αξιοθέατα και τις πολύβουες διαδρομές, δεν έχετε παρά να φορτώσετε στο όχημα μόνο τα απολύτως απαραίτητα και να ξεκινήσετε μια εκδρομή προς Δίστομο, Ιτέα και Γαλαξίδι - μέρη όχι και τόσο διαφημισμένα αλλά ξεχωριστής ομορφιάς και μιας γοητείας μοναδικής.

του Δημήτρη ΜπούραΠρώτη στάση στο μαρτυρικό Δίστομο

Ξεκινώντας από την Αθήνα, βρίσκεστε στο Δίστομο μετά από 150 χλμ. ξένοιαστης διαδρομής ή περίπου σε 1 ώρα και 40 λεπτά.

Το ιστορικό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 450 μέτρων αλλά «κρυμμένο» δίπλα στην κοσμοπολίτικη Αράχωβα, είναι παγκοσμίως γνωστό για την σφαγή εκατοντάδων αμάχων από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήταν 10 Ιουνίου 1944 όταν 228 άνθρωποι - ανάμεσά τους πολλές γυναίκες, παιδιά ακόμη και βρέφη - βρήκαν τραγικό θάνατο, σε ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα πολέμου που έχουν σημειωθεί ποτέ.

Το Μαυσωλείο στην κορυφή του λόφου Κανάλες, είναι εκεί για να θυμίζει την θηριωδία και να κρατάει ζωντανή την μνήμη των θυμάτων. Το μνημείο, με την απαράμιλλη θέα και την απόκοσμη ησυχία, γεμίζει τον επισκέπτη με δέος και συγκίνηση.

Κατηφορίζοντας στο εσωτερικό του χωριού μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού και την Αρχαιολογική Συλλογή Διστόμο ή απλά να περιπλανηθεί στα ιστορικά χώματα του τόπου.

Στην Ιτέα (μέσω Αντίκυρας) για παραθαλάσσια περατζάδα

Αφήνοντας πίσω σας το Δίστομο, κατευθυνθείτε προς Ιτέα. Επιλέξτε τη διαδρομή που περνάει μέσα από τον οικισμό Ασπρα Σπίτια και το μικρό γραφικό ψαροχώρι της Αντίκυρας. Οι λάτρεις της ιστορίας (και όχι μόνο) θα συναντήσουν εκεί και την αρχαία πόλη της Αντίκυρας, όπου σώζονται σήμερα τμήματα από το τείχος, αρχαίες οικίες και το νεκροταφείο της ύστερης αρχαιότητας, καθώς και ερείπια των ναών της Αθηνάς και της Αρτέμιδος. Παράλληλα, υπάρχει η επιλογή μιας δροσερής βουτιάς (καιρού επιτρέποντος) στον Αγιο Ισίδωρο.

Στην Ιτέα θα φτάσετε μέσα σε μόλις 30 λεπτά. Η πλακόστρωτη προκυμαία και η Μαρίνα προσφέρονται για ατελείωτη περατζάδα πλάι στο κύμα ενώ από τα παραλιακά καφέ μπορεί κανείς να απολαύσει το ρόφημά του, αγναντεύοντας το γαλάζιο του Κρισαίου Κόλπου και τα μικρά νησάκια του, που προσδίδουν μια ιδιαίτερη πινελιά στο τοπίο.

Special tip: Για εσάς που έχετε αδυναμία στα γλυκά, μην χάσετε το μοναδικό στο είδος του γαλακτομπούρεκο του Σοφοκλή με φύλλο κανταΐφι!

Τελικός προορισμός το πανέμορφο Γαλαξίδι (και μια γεύση από Αράχωβα)

Από την παραλία της Ιτέας διακρίνεται το κοντινό Γαλαξίδι. Ομως, γιατί να το θαυμάζετε από απόσταση όταν μπορείτε να είστε εκεί σε 15 λεπτά;

Η άλλοτε φημισμένη θαλασσινή πολιτεία με την αξιοσημείωτη ναυπηγική δραστηριότητα, γνωστή πλέον περισσότερο για τα ξεφαντώματά της στις Απόκριες με το περίφημο έθιμο του αλευρομουτζουρώματος, εξακολουθεί να αποπνέει την παλιά της αίγλη μέσα από τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά καπετανόσπιτα και τα υπέροχα νεοκλασσικά κτίριά της.

Μια βόλτα στο παραθαλάσσιο μέτωπο της κωμόπολης θα σας προσφέρει στιγμές γαλήνης και αποφόρτισης. Αλλά μην μείνετε μόνο εκεί. Περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα καλντερίμια της, ταξιδεύοντας νοέρα στο ένδοξο παρελθόν της. Σύντομα θα ξεχάσετε ότι βρίσκεστε στη στεριά και θα νομίζετε πως είστε σε κάποιο νησί, αλλά χωρίς την ενοχλητική φασαρία του υπέρμετρου τουρισμού.

Από το κεντρικό λιμάνι, την Αγορά, και το δεύτερο λιμανάκι του Χηρόλακα, με τις πολλές ψαροταβέρνες, περάστε απέναντι στο πανέμορφο Πέρα Πάντα, ένα καταπράσινο άλσος γεμάτο πεύκα. Εκεί θα βρείτε την καλύτερη θέα για να θαυμάσετε το Γαλαξίδι σε όλη την έκτασή του ενώ κατά μήκος της διαδρομής - είναι μεγάλη για να την περπατήσετε ολόκληρη και καλό είναι να την κάνετε με αυτοκίνητο/μηχανή ή ποδήλατο, μιας και υπάρχει άνετος δρόμος - θα συναντήσετε μικρούς και όμορφους κολπίσκους, στους οποίους μπορείτε να κολυμπήσετε. Μια καλή επιλογή είναι η ήσυχη παραλία του Γιαννάκη με την βραχονησίδα του Αψηφιά και το νησάκι του Αγίου Γεωργίου να δεσπόζουν στα ανοιχτά του όρμου.

Στα αξιοθέατα της περιοχής συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, το Ναυτικό Μουσείο, το Παρθεναγωγείο, το παλιό Καποδιστριακό Σχολείο και ο Τάφος του Λοκρού.

Οταν φτάσει η ώρα της αποχώρησης, προτιμήστε τη διαδρομή που περνάει μέσα από τους Δελφούς και την Αράχωβα. Ανάλογα με το χρόνο και τις αντοχές σας, έχετε την ευκαιρία να παρατείνετε για λίγο ακόμη την απόδρασή σας με μια τελευταία στάση, πριν την επιστροφή στη… ρουτίνα.

Περισσότερα σε Ειδήσεις