Νέοι «μπελάδες» για τον Ελαιουργικό Αγροτικό Συνεταιρισμό

Νέοι «μπελάδες» προέκυψαν πριν από ελάχιστες μέρες για τον Ελαιουργικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Άμφισσας.

Εξέλιξη, βέβαια, που δεν είναι κεραυνός εν αιθρία για τους γνωρίζοντες, καθώς τα προβλήματα στις σχέσεις του ΕΑΣ με τη θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς -πιστωτικό ίδρυμα που, ειρήσθω εν παρόδω, είναι εκείνο που δανειοδοτεί τον Συνεταιρισμό για τις νέες εγκαταστάσεις στο ΒΙΟ.ΠΑ. Άμφισσας- Gaia Επιχειρείν σοβούν την τελευταία τριετία και έχουν αρχίσει να κορυφώνονται μέσα στο 2019.

Πιο συγκεκριμένα, με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατ ουσίαν «πετάει» εκτός συστήματος 8 ΚΥΔ -μεταξύ των οποίων και τον ΕΑΣ Άμφισσας- καλώντας τους να τηρήσουν άμεσα τις υποχρεώσεις τους και να ευθυγραμμιστούν με όσα προβλέπει ο νόμος.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή, στην εν λόγω ανακοίνωση αποφάσισε τη διακοπή πρόσβασης στο σύστημα υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης και καλεί «εντός 10 ημερών να συμμορφωθούν με την υπογραφείσα ΣΔΕΠΥΑΠ και τη σύμβαση συνεργασίας με το Φορέα Συντονισμού» (GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ).

Ο ΕΑΣ Άμφισσας, όπως επισημαίνει εδώ και καιρό η Gaia Επιχειρείν, από το 2017 εκτελεί αιτήσεις ΟΣΔΕ και λοιπών επιδοτήσεων εισπράττοντας μεν χρήματα από τους καλλιεργητές για τη συγκεκριμένη παροχή υπηρεσίας, χρησιμοποιώντας μεν το σύστημα ΟΣΔΕ μέσω της τεχνολογικής και διαδικτυακής υποδομής της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, αρνείται εν τούτοις συστηματικά να καταβάλει το ποσό που αναλογεί και που υπαγορεύεται από το θεσμοθετημένο πλαίσιο των πιστοποιημένων φορέων του έργου ΟΣΔΕ.

Οι αιτήσεις που λαμβάνει επί πληρωμή ο ΕΑΣ είναι πιθανό να εμπεριέχουν σφάλματα επικάλυψης, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο τα σφάλματα αυτά, δίχως τις υπηρεσίες του Φορέα Συντονισμού & Τεχνικής Υποστήριξης, να μην μπορέσουν να διορθωθούν ώστε να καταβληθούν οι αντίστοιχες ενισχύσεις.

Με άλλα λόγια υπάρχει σαφής κίνδυνος πολλοί καλλιεργητές να μην λάβουν τις ενισχύσεις που αναμένουν αν περιέχουν σφάλματα επικάλυψης, τα οποία δίχως τις υπηρεσίες του Φορέα Συντονισμού & Τεχνικής Υποστήριξης, να μην μπορέσουν να διορθωθούν ώστε να καταβληθούν οι συγκεκριμένες ενισχύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Εν Δελφοίς, το ποσό που έχει αποφύγει να καταβάλει ο ΕΑΣ Άμφισσας από την άνοιξη του 2017 ανέρχεται στις 80.000-100.000 ευρώ.

Ποσό που μάλλον αδυνατεί να πληρώσει ο Συνεταιρισμός, αν συνυπολογίσει κανείς ότι αφ' ενός το εργοστάσιο δεν λειτουργεί για δεύτερη συνεχή σεζόν και αφ' ετέρου τα πολλά και ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα που κατά γενική ομολογία αλλά και κατά παραδοχή του ίδιου του Προέδρου στην τελευταία Γενική Συνέλευση αντιμετωπίζει ο ΕΑΣ.

Με την αποκοπή του πλέον από τις εισπράξεις αιτήσεων ΟΣΔΕ, που ήταν βασική πηγή εσόδων για την Ένωση, το μόνο ασφαλές έσοδο απομένει το κατάστημα γεωργικών εφοδίων που διατηρεί στο χώρο των παλιών εγκαταστάσεων στο Γαλαξία.

Κι όλα αυτά εν αναμονή της κατάθεσης του καινούριου νομοσχεδίου για τους Συνεταιρισμούς που θα υποβληθεί άμεσα από το αρμόδιο Υπουργείο και από το οποίο οι ανά την Ελλάδα συνεταιρισμοί περιμένουν πολλά.

Μόνο που ο νέος νόμος, ωστόσο, θα αφορά στα συνεταιριστικά εκείνα σχήματα που είναι βιώσιμα…

Πηγή: fokidanews.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις