Παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων στην ΠΕΔ Στερεάς

Η παρουσίαση του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων πραγματοποιήθηκε από τον Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλη Γραφάκο, στην αίθουσα συνεδριάσεων της οδού Αινιάνων στη Λαμία, τη Δευτέρα 20 Ιουλίου το απόγευμα.

Ο κ. Γραφάκος βρέθηκε στη φθιωτική πρωτεύουσα στο πλαίσιο της σύνταξης και τελικής διαμόρφωσης του Σχεδίου, που αφορά την περίοδο 2020-2030, το οποίο ανέλυσε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας. Το «παρών» στη συνεδρίαση έδωσε και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

Ο Γ.Γ. πραγματοποιεί συναντήσεις με όλους τους φορείς που έχουν λόγο στο Σχέδιο, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της προδιαβούλευσης.

Στόχος είναι το Εθνικό Σχέδιο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Αύγουστο, ώστε στο τέλος του να εγκριθεί απ’ το Υπουργικό Συμβούλιο και να γίνει ο καταστατικός χάρτης της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έκλεψε εικόνα από ναό στα Μετέωρα

Τι προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο

«Έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο κι αυτό το επιβεβαιώνουν τα νούμερα που υπάρχουν ως δείκτες διαχείρισης αποβλήτων», ανέφερε ο Γ.Γ. και πρόσθεσε: «Είμαστε προτελευταίοι στην Ευρώπη, αλλά νομίζω ότι θα φτάσουμε σε ένα αποδεκτό για τη χώρα μας επίπεδο. Δεν αρμόζει στον Έλληνα να είναι τελευταίος στην Ευρώπη στη διαχείριση των απορριμμάτων. Από τη χώρα που ισχυριζόμαστε ότι δώσαμε τη δημοκρατία και τον πολιτισμό στον κόσμο. Δε νομίζω ότι είναι στοιχείο πολιτισμού και φροντίδας του περιβάλλοντος να είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε ταφή απορριμμάτων. Αυτά είναι ποσοστά ντροπής και πιστεύω πως με όλους τους Έλληνες και τους φορείς της οικονομίας και της κοινωνίας θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε».

Όπως εξήγησε στους δημάρχους ο κ. Γραφάκος, ο πρώτος άξονας που διέπει τον Εθνικό Σχεδιασμό αφορά την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων. «Πρέπει να προβλέψουμε να μην παράξουμε απόβλητα, γιατί αν τα καταφέρουμε, θα έχουμε λιγότερα να διαχειριστούμε», είπε.

Ο δεύτερος άξονας είναι η ανακύκλωση. Δηλαδή διαλογή στην πηγή. Η κύρια αλλαγή στην καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών θα είναι ο καφέ κάδος σε κάθε γειτονιά, σε κάθε δρόμο των αστικών μας κέντρων. Εκεί θα απορρίπτονται τα υπολείμματα τροφών και θα είναι υποχρεωτικός σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Το τρίτο στοιχείο είναι η δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, με στόχο οι λιγοστές σήμερα να γίνουν 40-45, προκειμένου τα απορρίμματα να διαχωρίζονται και μετά την πρώτη διαλογή.

Έπειτα το υπόλειμμα να μην πηγαίνει για ταφή, αλλά για ενεργή αξιοποίηση. Στόχος είναι το 80% της ταφής σήμερα να γίνει 10% το 2030. «Αυτό περνά μέσα από ενεργειακή αξιοποίηση κι είναι η μεγάλη αλλαγή που φέρνει ο Εθνικός Σχεδιασμός», εξήγησε ο Γ.Γ.

«Να περάσουμε ταχύτατα σε αλλαγή νοοτροπίας, γιατί δεν κάναμε την αλλαγή ως χώρα όταν έπρεπε», σημείωσε ακόμη ο κ. Γραφάκος, επισημαίνοντας πως στο νέο νομοσχέδιο θα ενσωματώνονται όλες οι κοινοτικές οδηγίες. Τον Περιφερειακό Σχεδιασμό θα συντάξει ο ΦοΔΣΑ κι αυτός θα περάσει απ’ το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Πηγή: stereanews.gr