Σε απελπιστική κατάσταση οι πατατοπαραγωγοί της Μεσσήνης

Σε απελπιστική κατάσταση «κλιμακώνουν» τις αντιδράσεις τους οι πατατοπαραγωγοί της Μεσσήνης.

Στέλνοντας μήνυμα στο «13033» για να βρεθούν στη «κηδεία» της πατάτας, όπως είπαν, πατατοπαραγωγοί της Μεσσήνης συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί συμβολικά στον κόμβο στην είσοδο της πόλης, όπου και διαμαρτυρήθηκαν για την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

Σε μια κίνηση διαμαρτυρίας προσέφεραν «δωρεάν» πατάτες «αδειάζοντας» το εμπόρευμα πάνω στον κόμβο και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Τον έντονο προβληματισμό τους εξέφρασαν και νέοι αγρότες από την περιοχή της Μεσσήνης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από τη μια μιλάμε για επιστροφή των νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα και απ’ την άλλη υπάρχει πλήρης αδιαφορία για τους ανθρώπους αυτούς και το πώς θα τα βγάλουν πέρα. Συνοπτικά οι αγρότες ζήτησαν να σταματήσουν οι «επικίνδυνες» εισαγωγές και οι παράνομες «ελληνοποιήσεις» στις πατάτες, ενώ κάλεσαν σε διάλογο και τους εμπόρους της περιοχής για να συναποφασίσουν μια λογική τιμή. Πρόσθεσαν, δε, ότι είναι απαράδεκτο αυτοί να πωλούν το ποιοτικό τους προϊόν 20 και 25 λεπτά το κιλό και την ίδια ώρα οι καταναλωτές να αγοράζουν πατάτες αμφιβόλου ποιότητας στα σούπερ μάρκετ στην τιμή των 1.20 και 1.40 ευρώ/κιλό.

Ξεκαθάρισαν, πάντως, ότι είναι αποφασισμένοι να «κλιμακώσουν» τις κινητοποιήσεις τους και δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τα κτήματα τους, που καλλιέργησαν και έζησαν οικογένειες με τον ιδρώτα τους.

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας στις 11.00 σήμερα το πρωί στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας διοργανώνει αντιπροσωπεία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης. Την ίδια στιγμή πατατοπαραγωγοί θα οργανώσουν δωρεάν διανομή πατάτας στον κόμβο της Μεσσήνης.

Όπως αναφέρει, παράλληλα, σε σχετική ανακοίνωση ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης, «χαιρετίζει τη δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χθες, Δευτέρα 27 Απρίλη, οι πατατοπαραγωγοί της Μεσσήνης. Εδώ και μέρες επικρατεί αναβρασμός με την εξευτελιστικά χαμηλή τιμή της πατάτας. Τιμή που δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής, πολύ δε περισσότερο δεν αφήνει εισόδημα για τη χρονιά. Οι πατατοπαραγωγοί πουλάμε την πατάτα σε μεγαλέμπορους – μεγαλοσυσκευαστές με τιμή κάτω από 0,25 λεπτά το κιλό και, τελικά, ο καταναλωτής την αγοράζει από το ράφι με 1,25 ευρώ το κιλό!!

Απαιτούμε εδώ και τώρα μέτρα προστασίας:

-Να αναπληρωθεί τώρα το χαμένο εισόδημα. Να δοθεί έκτακτη ενίσχυση από το κράτος, για να καλυφθεί το κόστος παραγωγής, να μείνει ένα εισόδημα για τις αγροτικές οικογένειες και να καλυφθεί το κόστος για την έναρξη της επόμενη παραγωγής

-Άμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα, να υπάρξει κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών.

-Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, σε είδη πρώτης ανάγκης και αφορολόγητο πετρέλαιο. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.

-Να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη και τις εισφορές στον ΓΟΕΒ (που πληρώνουν για να ποτίζουν την παραγωγή τους).

-Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές στην πατάτα και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή. Επιπλέον, έλεγχος της ποιότητας των εισαγωγών, π.χ. η πατάτα Αιγύπτου ραντίζεται με απαγορευμένα φάρμακα.

-Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών, που κατά τα άλλα είναι λαλίστατοι στα τηλεοπτικά πάνελ (ακόμα και από τα σπίτια τους). Ο αγώνας συνεχίζεται!».

Περισσότερα σε Ειδήσεις