fbpx
Τρίτη, 9 Μαρτίου, 2021
Αρχική Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Το Νοσοκομείο θα έχει τη δυνατότητα να νοσηλεύει περιστατικά COVID

Το Νοσοκομείο θα έχει τη δυνατότητα να νοσηλεύει περιστατικά COVID

Το Νοσοκομείο θα έχει τη δυνατότητα να νοσηλεύει περιστατικά COVID

 

7 κρούσματα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν στην Καλαμάτα– Με ήπια συμπτώματα όλοι οι ασθενείς

Η Μεσσηνία ήταν αναπόφευκτο να αποφύγει την ευρεία διασπορά του κορωνοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σ’ όλη την ελληνική επικράτεια. Χθες, παρουσιάστηκε «έκρηξη» επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, απαριθμώντας συνολικά επτά, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε εξ αυτών, αφορούν νέους ανθρώπους που παρουσίασαν ήπια συμπτώματα και πήγαν στο Νοσοκομείο της πόλης για να εξεταστούν, όπου και διαπιστώθηκαν θετικοί στον ιό στο μοριακό έλεγχο που υποβλήθηκαν. Παραμένει άγνωστο, αν έχουν σχέση μεταξύ τους, ή αν σχετίζονται με επιβεβαιωμένα κρούσματα προηγούμενων ημερών. Και στα πέντε περιστατικά, συστήθηκε η παραμονή σε «καραντίνα» στην οικία τους. Επίσης, στο νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης, νοσηλεύεται και ένα μικρό παιδί, στην «Παιδιατρική Κλινική» με ήπια συμπτώματα ενώ κατά τη διάρκεια προεγχειρητικού ελέγχου σε μια 81χρονη που νοσηλευόταν με «κάταγμα» στην Ορθοπαιδική Κλινική, διαπιστώθηκε ότι είναι θετική στον κορωνοϊό. Παρά το γεγονός ότι είναι ασυμπτωματική, λόγω της μεγάλης ηλικίας της αλλά και του χειρουργείου που χρειάζεται κρίθηκε σκόπιμο να διακομιστεί σήμερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα, που αποτελεί το «νοσοκομείο αναφοράς».

Στο Νοσοκομείο αναμένονταν και άλλα αποτελέσματα αργά χθες το βράδυ, ενώ αρνητικές ήταν οι εξετάσεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, που είχαν έρθει σε επαφή με ασθενείς θετικούς. Παρά το χθεσινό «ρεκόρ» κρουσμάτων στην περιοχή μας, ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο, ότι όλα τα τελευταία διαπιστωμένα κρούσματα στην περιοχή μας, παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα και η πλειονότητα εξ’ αυτών δεν χρειάζεται νοσηλεία. Πάντως, στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, επικρατεί ψυχραιμία ενώ ακολουθούνται πιστά όλα τα πρωτόκολλα προστασίας από τον ιό.

Το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα έχει τη δυνατότητα να νοσηλεύει περιστατικά COVID

Εν τω μεταξύ, έφθασε χθες έγγραφο στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας από την 6η ΥπΕ με το οποίο ορίζεται ως νοσοκομείο που θα έχει τη δυνατότητα να νοσηλεύει περιστατικά COVID. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε, ότι άλλος θα παραμείνει ο ρόλος των νοσοκομείων αναφοράς και άλλος των νοσοκομείων covid, και ουσιαστικά με αυτή την κίνηση το Υπουργείο στοχεύει στην μη περαιτέρω επιβάρυνση των νοσοκομείων αναφοράς με περιστατικά που χρήζουν ήπια νοσηλεία. Ο προγραμματισμός του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ύστερα απ’ αυτή την εξέλιξη πρόκειται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την αύξηση των νοσοκομείων που θα έχουν τη δυνατότητα να νοσηλεύουν περιστατικά COVID, έχει ως εξής: Μετά τη σημαντική ενίσχυση όλων των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας με περισσότερες από 6.000 προσλήψεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου της Κυβέρνησης για ενδυνάμωση του ΕΣΥ, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια αυξάνεται ο αριθμός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που θα έχουν τη δυνατότητα να νοσηλεύσουν περιστατικά COVID-19. Με εγκύκλιο που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλος, καλούνται οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) να ολοκληρώσουν μια σειρά ενεργειών με στόχο την αύξηση των υγειονομικών σχηματισμών που θα νοσηλεύουν επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Πιο συγκεκριμένα:

• Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα νοσηλεύονται στα 14 νοσοκομεία αναφοράς (προστέθηκε το ΓΝΘ «Παπανικολάου») αλλά και σε επιπλέον νοσοκομεία που θα οριστούν σε κάθε ΥΠΕ ως «Νοσοκομεία- COVID».

• Τα ύποπτα κρούσματα θα νοσηλεύονται σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν κλίνες COVID-19 και τα οποία θα βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

• Όταν ένας ασθενής επιβεβαιώνεται ότι έχει προσβληθεί από το νέο κορωνοϊό, θα μεταφέρεται από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης του αποτελέσματος είτε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ώστε να απομονωθεί από τους υπόλοιπους ασθενείς, είτε σε κλινική που νοσηλεύονται άλλοι ασθενείς με COVID-19 (σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Λοιμώξεων των Νοσοκομείων) . Εάν το νοσοκομείο δεν έχει την δυνατότητα νοσηλείας, οι ασθενείς θα διακομίζονται σε νοσοκομείο αναφοράς ή σε άλλο νοσοκομείο- COVID με ενέργειες του ΕΚΑΒ- ΚΕΠΥ που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού.

Τέλος, η εγκύκλιος επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη αυστηρής και σωστής τήρησης όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των περιστατικών (ύποπτων και επιβεβαιωμένων).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ