Τα αρχαία της Υπαπαντής “αποκτούν” και… θεσμική μορφή

Τα αρχαία της Υπαπαντής “αποκτούν” και… θεσμική μορφή

 

Το απαραίτητο ενδιαφέρον έχει ήδη δημιουργηθεί, έντονο πολιτικό κλίμα υπάρχει, επομένως η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι, προβλέπεται αρκετά θερμή.

Μπορεί η ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής να μην περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη, αλλά ήδη έχει κατατεθεί ψήφισμα από Μανώλη Μάκαρη και Μιχάλη Αντωνόπουλο, ενώ κατά τη διάρκεια ελέγχου της Δημοτικής Αρχής θεωρείται σίγουρο ότι θα κατατεθεί σχετική ερώτηση από τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, υπάρχουν οι δηλώσεις του μητροπολίτη Μεσσηνίας, του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη, αλλά και του πρώην υπουργού και δημάρχου Καλαμάτας Σταύρου Μπένου, οι οποίες από μόνες τους δημιουργούν θέμα για τη Δημοτική Αρχή και το υπουργείο Πολιτισμού.

Έτσι, είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλον, ο δήμαρχος θα πρέπει να πάρει θέση. Θα ταυτιστεί με την πρόσφατη δήλωση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, ή θα προσπαθήσει να συγκεράσει ή ακόμα και να υιοθετήσει την άποψη για ανάδειξη των αρχαίων, η οποία συγκεντρώνει και πλήθος υποστηρικτών μέσω του διαδικτύου;

Επιπλέον, υπάρχουν οι δηλώσεις της Λίνας Μενδώνη που αποτελούν άγος για το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο. Τι είχε πει; “Για το υπουργείο το θέμα ολοκληρώθηκε, όταν εγκρίθηκε η συγκεκριμένη μελέτη. Εξ όσων γνωρίζω και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από τις υπηρεσίες, δεν υπάρχουν νεώτερα στοιχεία τα οποία στοιχειοθετούν την αναπομπή του θέματος στο ΚΑΣ. Δε γνωρίζω να υπάρχουν νεώτερα στοιχεία που να ενισχύουν την προστασία των αρχαιοτήτων.

Εάν ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας, ο Δήμος, υποβάλλει νέα μελέτη και προσκομίσει στοιχεία τα οποία υποστηρίζουν την επιπλέον προστασία των αρχαιοτήτων, με τη διαδικασία την οποία προβλέπει ο νόμος, το ΥΠΠΟΑ θα πράξει αυτό που πρέπει να πράξει. Ωστόσο, ξέρετε ότι τα οποιαδήποτε αρχαία δεν είναι δυνάμει αναδείξιμα. Γι’ αυτό και ο αρχαιολογικός νόμος προβλέπει συγκεκριμένους τρόπους και βαθμούς προστασίας. Για παράδειγμα η κατάχωση των αρχαιοτήτων πάρα πολλές φορές προστατεύει πολύ καλύτερα τα αρχαία απ’ αυτό που κάποιος θα θεωρήσει ως ανάδειξη».

Περισσότερα σε Ειδήσεις