Ανοικτή επιστολή “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής”

Ανοικτή επιστολή “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής”

Πρόταση για συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Η ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής μπορεί να… πάγωσε μετά τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η σχετική κινητοποίηση από πολίτες της Καλαμάτας… ξεφούσκωσε.

Στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να μην υπάρχει ως θέμα στην ημερήσια διάταξη, αλλά ήδη έχει κατατεθεί ψήφισμα προς συζήτηση και απόφαση από τις παρατάξεις “Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες” και “Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών”, ενώ είναι σίγουρο ότι στις ερωτήσεις ελέγχου της Δημοτικής Αρχής θα τεθεί και από τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις.

Εν τω μεταξύ, από την πρωτοβουλία πολιτών “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής” στάλθηκε στο δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και τους δημοτικούς συμβούλους όλων παρατάξεων η ακόλουθη επιστολή:

«Κύριε δήμαρχε και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, όπως γνωρίζετε στην πόλη έχει δημιουργηθεί η ομάδα “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής”, η οποία αριθμεί περισσότερα από 2.100 άτομα και διαρκώς μεγαλώνει, εκφράζοντας ένα “ψηφιακό κίνημα” πολιτών που υποστηρίζουν την ανάγκη ανάδειξης των αρχαιοτήτων της Υπαπαντής.

Η ομάδα ενέκρινε ψηφιακά την επιστολή που ακολουθεί και απευθύνεται σε όλους σας:

“Η συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο για την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής είναι ζήτημα πολιτικής τιμής για το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Όποια άποψη και αν έχουν οι εκλεγμένοι με την ψήφο των πολιτών δημοτικοί σύμβουλοι, το οφείλουν αυτό απέναντι στους πολίτες και στην πόλη ως μια διαχρονική πολιτισμική έννοια που αναφέρεται στους ανθρώπους, τις δημιουργίες τους και τη ζωή σε αυτή.

Όπως διαπιστώνουμε από τις πληροφορίες που δημοσιεύονται, στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν περιλαμβάνεται προς συζήτηση τέτοιο θέμα. Πράγμα που σημαίνει ότι η Δημοτική Αρχή δεν επιθυμεί τη συζήτηση και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα δεχθεί μια πρόχειρη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την εκτόνωση των αντιδράσεων από διάφορες πλευρές εντός του Δημοτικού Συμβούλιου.

Δεδομένων τούτων και της σοβαρότητας του θέματος, ζητούμε τη σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής. Η Δημοτική Αρχή έχει ηθική υποχρέωση να προκαλέσει μια τέτοια συζήτηση, αν πράγματι αυτοί που κινούν τα νήματα θεωρούν ότι υπάρχει ηθική στην πολιτική και δεν ευτελίζεται αυτή στο επίπεδο των εντυπώσεων και της προσωπικής σκοπιμότητας.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι, ανεξάρτητα με την παράταξη που ανήκουν, έχουν την ίδια υποχρέωση απέναντι στους πολίτες και οφείλουν να πάρουν αυτοί την πρωτοβουλία έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Υπαπαντής. Και σε αυτό έχουν το δικαίωμα να τοποθετηθούν όπως νομίζουν.

Εκ παραλλήλου, όσοι δημοτικοί σύμβουλοι θεωρούν ότι σήμερα πρέπει να υλοποιηθεί το αίτημα που αγκαλιάζει μεγάλο μέρος των ανθρώπων της πόλης, οφείλουν να αναζητήσουν πεδίο συνεννόησης και διατύπωσης κοινής θέσης πάνω στο θέμα, να ερευνήσουν και να προωθήσουν τους τρόπους που μπορεί να γίνει αυτό.

Η απαίτηση είναι αυτονόητη: Συζητήστε τώρα για τα αρχαία της Υπαπαντής, μην τα καταχώνετε στη σιωπή σας, μη συνεργείτε στο εκ προμελέτης έγκλημα και την αλόγιστη σπατάλη για την απόκρυψή του μέσα από φώτα και μάρμαρα πάνω στο τσιμεντάρισμα της μνήμης”».

Περισσότερα σε Ειδήσεις