Θανάσης Βασιλόπουλος: «Η πόλη αλλάζει φυσιογνωμία»

Λιμάνι, αεροδρόμιο, και ο οδικός άξονας Ρυζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη οι προτεραιότητές μας

Αναδεικνύουμε την τοπική μας ιστορία, τους αρχαιολογικούς μας χώρους και φυσικά το παράκτιο μέτωπο

-Κύριε Δήμαρχε. Το 2020 σας βρίσκει το τιμόνι του Δήμου Καλαμάτας. Έχοντας ήδη συμπληρώσει τις πρώτες 100 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων σας, τι είναι εκείνο που χαρακτηρίζει τη Δημοτική Αρχή σας;

Δουλειά, δουλειά, δουλειά. Δεν υπάρχει λεπτό για χάσιμο, το αντικείμενο είναι εξαιρετικά μεγάλο, οι προκλήσεις πολλές, τα προβλήματα ζητούν λύσεις χθες. Έχουμε σχέδιο και σιγά σιγά όλη η ομάδα βρίσκει τον απαραίτητο βηματισμό. Μη ξεχνάτε ότι καλούμαστε να διοικήσουμε μέσα σε ένα πρωτόγνωρο πλαίσιο, με ότι δυσκολίες αυτό φέρνει μαζί του. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα πάμε καλά.

-Έχοντας υπηρετήσει στην αυτοδιοίκηση και πριν τον «Κλεισθένη», πως βιώνεται σήμερα τις αλλαγές που η τελευταία μεταρρύθμιση έφερε;

Κακά τα ψέματα, το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη μετά Κλεισθένη εποχή έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στα οποία πολλοί ακόμα δεν έχουν προσαρμοστεί.

Ξέρετε η αντιπολίτευση χρειάζεται και πολλές φορές είναι χρήσιμη στο να κάνουμε ακόμα καλύτερα τη δουλειά μας, όμως η πρόκληση για όλους παραμένει και σχετίζεται με το πνεύμα σύμπνοιας και συνεννόησης που σε έναν κάποιο βαθμό το είδα το προηγούμενο διάστημα. Τα προβλήματα πρέπει να γνωρίζεται είναι αρκετά και σίγουρα θα υπήρχε πολύ καλύτερος βηματισμός και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όμως, εδώ είμαστε και συνεχίζουμε στο ίδιο πλαίσιο, με καθαρό λόγο και με ανοιχτή πρόσκληση για συνεργασία με όλους.

Όπως κι αν έχει, είμαι εδώ κι από τη θέση του Δημάρχου μαζί με τους συνεργάτες μου διασφαλίζουμε καθημερινά με πολύ δουλειά τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας του Δήμου, μακριά και έξω από λογικές που πολλές φορές επιτάσσουν όσοι υπηρετούν μονάχα τις πολιτικές τους φιλοδοξίες. Να είστε πάντως βέβαιοι ότι δεν θα πάψω να προσπαθώ για την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

-Υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στα Δημοτικά Συμβούλια;

Αντιλαμβάνομαι την αγωνία για να μας κρίνουν. Τη βιασύνη ορισμένων για αντιπολίτευση επί ζητημάτων που εκ των πραγμάτων μία νέα δημοτική αρχή και να είχε μαγικό ραβδί προφανώς και δεν θα μπορούσε να λύσει. Σίγουρα σε πολλά θέματα που αναδεικνύονται εμπεριέχεται και μία δόση υπερβολής, όμως αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Περιμένουν πολλά από εμάς και εμείς θα τους δικαιώσουμε.

-Ποιο το σχέδιό σας για το Δήμο Καλαμάτας;

Οφείλουμε να παρέμβουμε στην διαμόρφωση της νέας φυσιογνωμίας της πόλης αναδεικνύοντας το παράκτιο μέτωπο. Στόχος μας να αξιοποιήσουμε το τουριστικό προϊόν, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας τον τόπο μας ως έναν ιδανικό προορισμό 365 ημέρες το χρόνο. Ήδη με πρωτοβουλία μας (αναβάθμιση Τουριστικής Επιτροπής) ενισχύσουμε την εξωστρέφεια με συγκεκριμένες παρεμβάσεις που απώτερο στόχο έχουν την ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας, την προβολή των σπουδαίων αρχαιολογικών μας χώρων και την υποστήριξη των μεγάλων αθλητικών αλλά και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Στο πρόγραμμά μας είναι να προάγουμε τις νέες τεχνολογίες παντού. Από την διοικητική εξυπηρέτηση των πολιτών μέχρι την ψυχαγωγία, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την παραγωγή. Η αλήθεια είναι ότι στο πεδίο αυτό πήγαμε λίγο πίσω από την απόφαση που το Δ.Σ. έλαβε για την διακοπή του πιλοτικού προγράμματος 5G, ωστόσο είμαστε βέβαιοι ότι σύντομα να γίνουν όλα εκείνα που πρέπει ώστε να διασφαλιστεί ότι η Καλαμάτα θα προχωρήσει και στον τομέα αυτό δυναμικά μπροστά. Όσον αφορά το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου, οι πολιτικές μας κατευθύνονται με γνώμονα την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο, δίνοντας με έμφαση στην κινητικότητα και τις λειτουργίες του. Έχουν γίνει αρκετά και θα γίνουν πολλά περισσότερα στο να γίνουμε ένας δήμος περισσότερο προσβάσιμο και να διατηρήσουμε την καθαριότητα σε υψηλά στάνταρ. Φυσικά μέρος του προγράμματος και του σχεδιασμού μας αποτελούν δράσεις, πρωτοβουλίες και πολιτικές ενίσχυσης της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας, της προβολής των προϊόντων μας αλλά και της γενικότερης εξασφάλισης όλων των απαραίτητων συνθηκών για να λειτουργήσει υγιώς η ιδιωτική πρωτοβουλία.

-Υπάρχουν στην ατζέντα σας κάποια μεγάλα έργα που να ξεχωρίζουν;

Ο Δήμος Καλαμάτας θα πρέπει να γνωρίζεται πως ήδη σχεδιάζει, έχει προγραμματίσει και υλοποιεί μεγάλα έργα. Η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και των χωριών, η εξασφάλιση της αυτάρκειας σε νερό και η αντικατάσταση των δικτύου από το Πήδημα μέχρι την Καλαμάτα, η επικαιροποίηση του master plan για το λιμάνι μας είμαι μόνο μερικά. Τόσο στο τεχνικό πρόγραμμα για το 2020 όσο και σε επίπεδο μελετών που προετοιμάζονται, περιλαμβάνονται σημαντικά έργα καθημερινότητας, οδοποιίας, πεζοδρομίων, παιδικών χαρών αλλά και δομών υπηρεσιών εκπαίδευσης, που στοχεύουν στην αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας αλλά και των επισκεπτών. Φυσικά σε επίπεδο υποδομών η αναβάθμιση του Διεθνή Αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» που ήδη ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει αλλά και ο δρόμος Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη βρίσκονται στη πρώτη γραμμή. Όμως θέλω να κάνω μία ειδική αναφορά στο μεγάλο μας στόχο και σε ένα έργο – παρέμβαση που δρομολογούμε. Πρόκειται για τη διάνοιξη της οδού Κρήτης και την πολεοδόμηση των περίπου 450 στρεμμάτων στην ανατολική παραλία νοτίως αυτής, προκειμένου να υπάρξει εκεί μία νέα τουριστικής αναπτυξιακή προοπτική. Είμαι το μεγάλο μας στοίχημα και ήδη για το σκοπό αυτό οι υπηρεσίες εργάζονται ώστε σε πολύ σύντομο χρόνο να είμαστε έτοιμοι για να διεκδικήσουμε συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις. Ένα δύσκολο εγχείρημα, με πολύ γραφειοκρατία, όμως είναι κάτι το οποίο θα αλλάξει την παραλιακή ζώνη και φυσικά θα μας επιτρέψει να σχεδιάσουμε, συνδυαστικά φυσικά με την ολοκλήρωση και του master plan του λιμανιού, μία ολοκληρωμένη παρέμβαση σε όλο το παραλιακό μέτωπο.

-Στο πρόγραμμά σας δίνεται έμφαση στον τουρισμό και τον πολιτισμό. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής;

Ο πολιτισμός και ο τουρισμός αποτελούν την αιχμή του δόρατος για το Δήμο Καλαμάτας. Δύο κατευθύνσεις αλλά ένας προορισμός, με την περιοχή να προσδοκά πολλά για την ανάπτυξή της. Προφανώς πρώτο μέλημα μας είναι η διασφάλιση της συνέχισης όλων των εκδηλώσεων στην πόλη, με πρώτο το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Όμως είναι πολλά και εκείνα που πρέπει να δούμε με περισσότερη ένταση, όπως για παράδειγμα την ανάδειξη του αρχαιολογικούθησαυρού στη Θουρία, η διαχείριση και λειτουργία του Μεγάρου Χορού, η ολοκλήρωση του Ανοιχτού Θεάτρου και πολλά ακόμη. Το είπαμε προεκλογικά, το κάνουμε πράξη και σήμερα μέσα από την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών αλλά και την θέσπιση αντιδημαρχίας και φυσικά, όπως προανέφερα και την λειτουργία της αναβαθμισμένης και με μεγαλύτερη χρηματοδότηση, Τουριστικής Επιτροπής. Επιθυμία μας η Καλαμάτα να αποκτήσει μεταξύ άλλων μία ξεκάθαρη τουριστική ταυτότητα. Επιπλέον δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι πολλά είναι εκείνα που ήδη προγραμματίζονται για τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Εκεί η Καλαμάτα θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, με τον σχεδιασμό ήδη να έχει ξεκινήσει.

Περισσότερα σε Ειδήσεις