Το αρχαίο θέατρο Σπάρτης στη Βουλή από Βελόπουλο

Το αρχαίο θέατρο Σπάρτης. Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη κατέθεσε ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος.

Η ερώτηση εστιάζει στην ενδεχόμενη «πρόθεσητης υπουργού να προχωρήσει σε άμεση εκκίνηση των διαδικασιών για τμηματική ανασκαφή, ώστε να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός πλούτος που βρίσκεται θαμμένος κάτω από τον ελαιώνα, μεταξύ του αρχαίου θεάτρου και του δομημένου τμήματος της πόλης της Σπάρτης, καθώς και στην πρόθεση της υπουργού να προχωρήσει στην προστασία και αξιοποίησητου αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης».

Αναλυτικά, η ερώτηση του Κυρ. Βελόπουλου έχει ως εξής:

«Κυρία Υπουργέ,

Αναρωτιώνται οι σύγχρονοι Σπαρτιάτες με τη διαχρονική εγκατάλειψη και τη μη αξιοποίηση του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης και των άλλων μνημείων. Παρ' ότι η Σπάρτη είναι ένα τεράστιο όνομα ("brand name"), που διεθνώς αναγνωρίζεται, εν τούτοις, δεν κατόρθωσε να κεφαλαιοποιήσει αυτό το όνομα, γιατί δεν αξιοποίησεποτέ, αυτό το πολιτιστικό απόθεμα που της χάρισε απλόχερα η Ιστορία.

Σήμερα, ο επισκέπτης της πόλης αναζητεί την Αρχαία Σπάρτη και δεν την βρίσκει πουθενά. Υπάρχει ο χώρος της Ακρόπολης και του Θεάτρου, με τα όποια υπολείμματα μνημείων υπάρχουν εκεί. Ο τόπος αυτός, όμως, πρέπει να αναπτυχθεί και να καλύψει το χαμένο χρόνο, να απογειωθεί τουριστικά και να προστατευθεί ο πλούτος, που παραμένει στο υπέδαφος αυτού του χώρου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κα Υπουργός:

1. Προτίθεσθε να συνδράμετε, ώστε να γίνει άμεση η εκκίνηση των διαδικασιών για τμηματική ανασκαφή, με σκοπό να αναδειχθεί ο Αρχαιολογικός πλούτος που βρίσκεται θαμμένος κάτω από τον ελαιώνα, ανάμεσα στο Αρχαίο Θέατρο και το δομημένο τμήμα της πόλης της Σπάρτης;

2. Προτίθεσθε να προχωρήσετε στην προστασία και αξιοποίηση του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης;»

Πηγή: lakonikos.gr

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις