Στον αέρα το 6ο δημοτικό σχολείο Σπάρτης σύμφωνα με ψήφισμα

Στον αέρα το 6ο δημοτικό σχολείο. Αρνητικά ψήφισε σε πρώτη φάση για το έργο το ΔΣ Σπάρτης - Δεν υποχωρεί η Επιτροπή που συνεχίζει τον αγώνα.

Κάτοικοι Ν. Κόσμου-Ψυχικού: «Ταφόπλακα στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης;»

Στον «αέρα» βρίσκεται το θέμα ανέγερσης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης στην περιοχή «Ψυχικό», μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης (19/2) η οποία ουσιαστικά «παγώνει» -μέχρι νεοτέρας- το εγχείρημα ανέγερσης της σχολικής μονάδας που αποτελεί διαχρονικό αίτημα κατοίκων της περιοχής εδώ και 34 χρόνια (σσ από το 1986).

Ο δήμαρχος Σπάρτης

Ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας τόνισε ότι «δεν έχω δει μια ολοκληρωμένη μελέτη που να δικαιολογεί τα αρκετά εκατομμύρια ευρώ που πρέπει να δαπανηθούν για το έργο. Και το Υπουργείο Παιδείας διαπιστώνει ότι ο πληθυσμός της περιοχής δεν δικαιολογεί την κατασκευή. Μέχρι να έρθει μελέτη που να δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη για τα Σπαρτιατόπουλα, δεν είμαι υπέρ του έργου», τόνισε ο κ. Δούκας που, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι είναι «100% υπέρ της δημιουργίας ενός ειδικού σχολείου κι ενός πολυδύναμου συστήματος νηπιαγωγείου» (συμπεριλαμβανομένου του 7ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης, που επίσης διεκδικούν οι κάτοικοι Ν. Κόσμου-Ψυχικού).

Με τη θέση Δούκα συντάχθηκε το σύνολο της πλειοψηφούσας παράταξης, ενώ από την μείζονα αντιπολίτευση η παράταξη Αργειτάκου δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τον αγώνα των κατοίκων για το 6ο Δημοτικό, εφόσον παρουσιαστεί πίστωση για τη μελέτη του έργου που να είναι εγγεγραμμένη στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Υπέρ του 6ου Δημοτικού Σπάρτης ψήφισαν οι παρατάξεις του τέως δημάρχου κ. Βαγγέλη Βαλιώτη και του κ. Αλέκου Βουνάση.

Εκ μέρους των κατοίκων Ν. Κόσμου-Ψυχικού παρέστη ο κ. Βαγγέλης Μητράκος, ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό του ζητήματος από το 1986 έως σήμερα, καθώς και τις διαρκείς ανατροπές που έχουν ανακύψει στο πέρασμα των χρόνων. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι οι πόροι για τη μελέτη είναι εξασφαλισμένοι στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, ενώ τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν». Η απόφαση του ΔΣ προκάλεσε τη δυσφορία και οργή του κ. Μητράκου, ο οποίος είπε: «Θα είστε το Δημοτικό Συμβούλιο που θα θάψετε μια διεκδίκηση 34 ετών».

 

Επιτροπή κατοίκων

Μια ημέρα αργότερα, η Επιτροπή Κατοίκων Ν. Κόσμου-Ψυχικού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιεί φράση του δημοτικού συμβούλου κι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Αλέκου Βουνάση, ο οποίος ανέφερε: «Εδώ, πολύ πονηρά, πάνε να περάσουν να μη γίνει το σχολείο». Σύμφωνα με την Επιτροπή, η τοποθέτηση Βουνάση «αποτύπωσε την στρατηγική της μειοψηφικής παράταξης της δημοτικής αρχής Σπάρτης, η οποία -με πρόταση του κ. Δούκα- πήρε θέση κατά της πρότασης των κατοίκων για τη σύναψη νέας προγραμματικής σύμβασης Δήμου Σπάρτης και Περιφέρειας Πελοποννήσου με θέμα “Εκπόνηση Μελέτης και Ανέγερση του 6ου Δημοτικού Σχολείου-7ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης”».

«Για μας -τονίζουν τα μέλη της Επιτροπής- η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου παραμένει μετέωρη, αφού η παράταξη του κ. Αργειτάκου δήλωσε σαφώς και ψήφισε πως: “αν υπάρχει πίστωση εγγεγραμμένη στην περιφέρεια για τη μελέτη ψηφίζει την πρόταση των κατοίκων, διαφορετικά ψηφίζει την πρόταση του κ. Δούκα”».

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι «με δεδομένο ότι η πρόταση των κατοίκων έλαβε 10 ψήφους και η πρόταση Δούκα 12 ψήφους, καλεί τον κ. Μοιράγια Σπ., Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, να εξακριβώσει ΑΜΕΣΑ, επισήμως και αρμοδίως, αν υπάρχει ή όχι εγγεγραμμένη πίστωση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη Μελέτη του Σχολείου, ώστε να αθροίσει εκεί που πρέπει τις 8 ψήφους της παράταξης Αργειτάκου και να διαμορφωθεί η απόφαση, υπέρ ή κατά, για την ανέγερση του 6ου Δημοτικού Σχολείου-7ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης.

Άλλωστε, μετά την ψηφοφορία κι εντός της διαδικασίας, ο κ. Μοιράγιας, απευθυνόμενος προς τον κ. Αργειτάκο, είπε το αυτονόητο: “Θα διευκρινίσουμε αυτό (σημ: αν υπάρχει ή όχι πίστωση) και θα δούμε πού θα σας βάλουμε… ή στη μία ή στην άλλη”», υπογραμμίζει η Επιτροπή Κατοίκων Ν. Κόσμου-Ψυχικού που σημειώνει ότι «επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί αναλυτικά και διεξοδικά για το θέμα και την όλη συζήτηση που έλαβε χώρα στο δημοτικό συμβούλιο, μετά την οριστικοποίηση της απόφασης της 19-2-2020».

Φέρνουν στο ΔΣ την πίστωση για τη μελέτη

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου», στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης (Τετάρτη 26/2/2020), μέλη της Επιτροπής θα παρευρεθούν στην αίθουσα του συμβουλίου προκειμένου να παρουσιάσουν στο Σώμα, επίσημα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η μελέτη του 6ου Δημοτικού Σχολείου είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2020 της Περιφέρειας Πελοποννήσου με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 469.362 ευρώ.

Όπως υποστηρίζεται από την πλευρά των κατοίκων, «σε αυτήν την περίπτωση οι 8 ψήφοι Αργειτάκου, ο οποίος ψήφισε ότι “αν έχει χρηματοδότηση το σχολείο συντάσσεται με την πρόταση των κατοίκων”, πρέπει να προστεθούν στις δέκα ψήφους που έλαβε η πρότασή μας και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 19ης Φεβρουαρίου 2020 να διαμορφωθεί με ψήφους 18 “Ναι” έναντι 12 “Όχι” υπέρ της πρότασης των κατοίκων. Δηλαδή, της σύναψης προγραμματικής συμφωνίας Δήμου-Περιφέρειας με θέμα τη εκπόνηση της μελέτης και στη συνέχεια την ανέγερση του 6ου Δημ. Σχολείου-7ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης στο οικόπεδο που είναι αγορασμένο και χαρακτηρισμένο για τον σκοπό αυτό».

Πηγή: http://lakonikos.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις