Καίγεται για δεύτερη μέρα η Κορινθία και η Δυτική Αττική - Πώς ξεκίνησε το πύρινο μέτωπο

Μάχη με τις φλόγες δίνουν για δεύτερη μέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Κορινθία και Δυτική Αττική μετά τη φωτιά που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης από το Σχιστό Λουτρακίου και επεκτάθηκε με κατεύθυνση προς τα Μέγαρα

Οι φλόγες συνέχισαν να καίνε τα Γεράνεια όλη τη νύχτα. Έφτασαν ως τα Μέγαρα, όπου έγιναν εκκενώσεις οικισμών, ενώ αναζωπυρώθηκε και το μέτωπο στο Αλεποχώρι.

Οι άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης ωστόσο αυτή την ώρα σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής έχουν μέγεθος 4 με 5 μποφόρ με τη φωτιά να ακολουθεί την κατεύθυνση που της δίνουν.

Οι εστίες της φωτιάς είναι διάσπαρτες από το Αλεποχώρι έως την Μονή του Αγίου Ιεροθέου ενώ το βράδυ κρίθηκε αναγκαία η εκκένωση του οικισμού Αιγειρούσες, Ντουράκος. Νωρίτερα είχε ζητηθεί από την Πολιτική Προστασία να εκκενωθεί και η ευρύτερη περιοχή Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και καθώς και η Ιερά Μονής Αγίου Ιερόθεου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπάρχουν ακόμα εστίες φωτιάς και εντός των καμμένων περιοχών.

Ζημιές σε εξοχικά και ηλεκτρικό δίκτυο

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια της περιοχής, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα επίσημες αναφορές, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι εξοχικά και όχι μόνιμες κατοικίες, οπότε οι ιδιοκτήτες τους δεν ήταν εκεί. Υπάρχουν μόνο αναφορές για ζημιές σε αποθήκες και καλύβια, αλλά ο απολογισμός τους θα γίνει αφού ελεγχθεί η πυρκαγιά.

Ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια, γι’ αυτό βρίσκονται στην περιοχή συνεργεία του ΔΕΔΗΕ για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Eκπρόσωπος τύπου πυροσβεστικής: «Πολύ βελτιωμένη εικόνα»

Πολύ βελτιωμένη είναι η εικόνα από το μέτωπο της πυρκαγιάς, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Όπως ανέφερε, η έκταση της πυρκαγιάς είναι μεγάλη, ωστόσο δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο φωτιάς, αλλά διάσπαρτες εστίες κυρίως στο Αλεποχώρι, στον ορεινό όγκο των Γερνανείων και στο Χάνι. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, επειδή έπνεαν ισχυροί άνεμοι, σημειώθηκαν πολλές αναζωπυρώσεις στην περιοχή από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, κυρίως γύρω από το Σχίνο.

«Σε όλη την ευρύτερη περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν πραγματική μάχη με αποτέλεσμα να μην έχουμε πουθενά ενεργό ενιαίο μέτωπο που να απασχολεί ή να απειλεί κάποια περιοχή. Είναι μια πολύ βελτιωμένη εικόνα που ευελπιστούμε ότι θα διατηρηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας με τη συμβολή των ενάεριων μέσων και με δεδομένο ότι έχουμε πτώση της έντασης των ανέμων από τις 4.30 το πρωί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαθρακογιάννης.

Πώς ξεκίνησε το πύρινο μέτωπο

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξεκίνησε από καύση κλαδιών σε ελαιώνα και έχει κάψει πάνω από 20.000 στρέμματα, όπως ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς σε έκτακτη ενημέρωση. Τόνισε ότι κλιμάκιο της ΔΑΕΕ του ανακριτικού βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Κλειστά την Παρασκευή τα σχολεία στα Μέγαρα

Με ανακοίνωσή του το απόγευμα της Πέμπτης, ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης έκανε γνωστό πως την Παρασκευή θα μείνουν κλειστά τα σχολεία στην περιοχή, λόγω των δυσμενών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Αύριο, 21 Μαΐου, θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων (Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΙΕΚ), του Δήμου Μεγαρέων (Μέγαρα, Νέα Πέραμος), λόγω των έκτακτων και δυσμενών συνθηκών, που επικρατούν στην περιοχή μας».

Έκτακτη ενημέρωση Χαρδαλιά στις 09:30 για την πυρκαγιά

Έκτακτη ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, σήμερα στις 09:30 το πρωί στην Πολιτική Προστασία, προκειμένου να ενημερώσει για την εξέλιξη της πυρκαγιάς που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας.

Περισσότερα σε Ειδήσεις