Μαίνεται η φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας - Εκκενώθηκαν οικισμοί, μοναστήρια

Συνεχίζονται οι προσπάθειες των Πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της φωτιάς που μαίνεται από χθες το βράδυ σε δασική έκταση στον Σχίνο Λουτρακίου

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το πύρινο μέτωπο είναι σε πλήρη εξέλιξη και για προληπτικούς λόγους έχουν εκκενωθεί από χθες οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές και Μαυρολίμνη και δύο μονές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν προκληθεί ζημιές σε τουλάχιστον τρεις κατοικίες.

Η πυρκαγιά κατευθύνεται αυτή τη στιγμή προς το Αλεποχώρι όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Λουτρακίου Γιώργος Γκιόνης. Σύμφωνα με τον ίδιο έχει καεί παρθένο δάσος.

Με εντολή του δημάρχου Μεγαρέων Δημήτρης Σταμούλη εκκενώθηκαν σήμερα το πρωί οι οικισμοί Αιγειρούσες, Σπάρτα και Μάζη καθώς και τα μοναστήρια της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Ιωάννη του Μακρινού.

Κάηκαν σπίτια και καΐκια

Κατά τις τρέχουσες πληροφορίες, έχουν καεί δύο εξοχικές κατοικίες στον Σχίνο, ωστόσο τα καμένα σπίτια φέρεται να είναι περισσότερα. Χαρακτηριστικό της έντασης των φλογών είναι πως στην περιοχή Μαυρολίμνη έφτασαν από το βουνό στη θάλασσα και έκαψαν καΐκια που ήταν δεμένα στο σημείο. Οι ιδιοκτήτες τους έσπευσαν για να σώσουν την περιουσία τους, ωστόσο δεν τα κατάφεραν και ορισμένα κάηκαν ολοσχερώς.

Γιατί δεν λειτούργησε το 112

Τον λόγο που στάλθηκε μήνυμα από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 στους κατοίκους στην Κορινθία, όπου μαίνεται μεγάλη φωτιά, σχολίασε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Όπως είπε στο OPEN, o αριθμός λειτούργησε, αλλά «δεν χρειάστηκε να λάβουν SMS γιατί δεν κινδύνεψε κανείς, με την έννοια ότι δεν έφτασε η πυρκαγιά σε κατοικούμενα σπίτια». Όπως συμπλήρωσε, «δεν κρίθηκε απαραίτητη» η αποστολή έκτακτης ειδοποίησης, ενώ παρατήρησε πως «πρέπει να γίνεται με προσοχή η αποστολή τέτοιων μηνυμάτων βραδινές ώρες».

https://www.youtube.com/watch?v=1pc5RTMKZXYΟι προσπάθειες τις πυροσβεστικής 

Με το πρώτο φως της μέρας σηκώθηκαν εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 8 αεροσκάφη Canadair, 9 PLZ, 1 ελικόπτερο του στρατού Chinook και 2 ελικόπτερα για να συντονίζoυν τις κινήσεις. Από την άλλη, ενισχύθηκαν και οι επίγειες δυνάμεις. Έτσι πλέον στο σημείο επιχειρούν 182 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 62 οχήματα. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων βοηθoύν και υδροφόρα οχήματα του δήμου αλλά και εθελοντές πυροσβέστες.

«Είναι μεγάλη η φωτιά στα Γεράνεια Όρη», δήλωσε σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 ο κ. Βαθρακογιάννης και σημείωσε ότι «οι δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς από ξηράς και με την συμμετοχή εθελοντών».

Όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, «τον συντονισμό της επιχείρησης έχει αναλάβει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανος Κολοκούρης». Σημειώνεται ότι με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου, Στέφανου Κολοκούρη, ο Υπαρχηγός ΠΣ, Αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, μετέβη στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας και συντονίζει τις δυνάμεις που επιχειρούν στη δασική πυρκαγιά, ενώ κλιμάκιο της ΔΑΕΕ πήγε εκεί για τη διερεύνηση των αιτιών της.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη. Στις 7 ώρα έχω συγκαλέσει συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας. Έχουν καεί δύο εξοχικές κατοικίες, ευτυχώς δεν έχει κινδυνεύσει κάποιος συμπολίτης μας. Είναι περίπου 300 οι μόνιμοι κάτοικοι στην τοπική κοινότητα Σχίνου Κορινθίας. Είναι πάνω από 1000 τα σπίτια. Η φωτιά ξεκίνησε γύρω στις 9 και μισή το βράδυ σε πευκόφυτη περιοχή», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης νομού Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής σύμφωνα με τον οποίο το μέτωπο της πυρκαγιάς ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα.

https://www.youtube.com/watch?v=mnsJA7rC484

Όσον αφορά για ζημιές από την φωτιά, υπάρχουν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μεμονωμένες και διάσπαρτες αναφορές, χωρίς όμως να έχει γίνει επίσημη καταγραφή.

Περισσότερα σε Ειδήσεις