Μενδώνη: Ευθύνη του δήμου η μη σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με το δίκτυο ύδρευσης

Επίθεση στο δήμαρχο Άργους Μυκηνών, Δημήτρη Καμπόσο, εξαπέλυσε η υπουργός Πολιτισμού, Λινά Μενδώνη, αποδίδοντας την ευθύνη στο δήμο για το γεγονός ότι ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών δεν είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο ύδρευσης.

Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Καμπόσος έχει διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία για αντισημιτικό παραλήρημα.

Η κ. Μενδώνη, μάλιστα, από το βήμα της Βουλής δεν επέρριψε καμία ευθύνη στους υπουργός πολιτισμού επί ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι υπήρχαν εδώ και χρόνια οχλήσεις τους στις οποίες ο δήμος δεν ανταποκρινόταν, επικαλούμενος το οικονομικό κόστος.

Όπως προκύπτει από τα όσα είπε η κ. Μενδώνη, η φωτιά έχει να κάνει με το γεγονός ότι το δίκτυο ύδρευσης φτάνει μέχρι το τελευταίο σπίτι του οικισμού, ο οποίος ωστόσο απέχει ένα χιλιόμετρο από τον αρχαιολογικό χώρο.

«Ο δήμος δεν κατασκεύασε το δίκτυο μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο για καθαρά οικονομικούς λόγους. Αυτό το θέμα το συζητήσαμε χθες σε διευρυμένη σύσκεψη στην οποία προήδρευσα. Ο δήμος ανέλαβε εντός πολύ μικρού διαστήματος να εκπονήσει τη μελέτη σύνδεσης και το Υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του έργου», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού.

Η κ. Μενδώνη κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής σημερινές φωτογραφίες του αρχαιολογικού χώρου για να καταδείξει ότι δεν υπάρχει ζημιά στα μνημεία και ότι τα κατάλοιπα της φωτιάς είναι διαχειρίσιμα.

Αναφέρθηκε μάλιστα και σε δηλώσεις υπηρεσιακών παραγόντων, οι οποίοι πραγματοποίησαν αυτοψία στον χώρο.

Επανέλαβε ότι η φωτιά δεν έχει φτάσει στην πύλη των λεόντων και χαρακτήρισε ύβρη την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όπως τόνισε είναι ψευδής προσέγγιση των γεγονότων.

Image removed.

«Εντοπίζεται χρωματική αλλοίωση στο φυσικό βράχο. Η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου είναι πολύ καλή. Δεν υπάρχει ύβρις από την πλευρά του Υπουργείου. Ύβρις είναι η δική σας ψευδής προσέγγιση. Σήμερα τις Μυκήνες επισκέφθηκαν 240 επισκέπτες. Όλοι διαπίστωσαν με ικανοποίηση ότι ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανέγγιχτος. Η βλάβη είναι η χρωματική αλλοίωση, το μαύρο του καπνού. Τίποτα δεν κάηκε. Στην πύλη των λεόντων, ο γκρίζος λίθος με τον οποίον έχει δομηθεί το μνημείο έχει αποκτήσει μύκητες. Δημιουργούν ένα γκρίζο μαύρο χρώμα. Η πύλη των λεόντων όπως και ο θησαυρός του Ατρέα δεν είχε την παράμικρή σχέση με τη φωτιά», πρόσθεσε κατά την ομιλία της.

Image removed.

Όσον αφορά χώρο έκτασης τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων στον οποίον εντοπίζεται πρόβλημα σε τοίχο κτηρίου και όχι στο τείχος, η Υπουργός υποστήριξε πως το μόνο που κάηκε ήταν το υλικό που είχε χρησιμοποιηθεί σε αναστήλωση προς 15ετίας και η ζημιά μπορεί εύκολα να αποκατασταθεί.

Image removed.

Περισσότερα σε Ειδήσεις