Αναστάτωση στο νησί της Τήνου με αφορμή την εγκατάσταση ανεμογεννητριών

  • Ισχυρές αντιδράσεις από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας της Τήνου, του Δήμου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
  • Εκρηκτικές διαστάσεις έχει πάρει το θέμα της εγκατάστασης  βιομηχανικών αιολικών πάρκων στην Τήνο. Ένα έργο που αδειοδοτήθηκε παρά τις έντονες διαμαρτυρίες όλων των φορέων του τόπου.  Αφορά τέσσερα νησιά των Κυκλάδων που εξαιτίας των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, έλκουν τους επενδυτές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που σχεδιάζουν την εγκατάσταση των επίμαχων αυτών αιολικών πάρκων.

    Πρόκειται για τα δημοφιλή νησιά Τήνος, Άνδρος, Πάρος και Νάξος, αγαπημένοι προορισμοί για πολλούς ομογενείς όταν επισκέπτονται την πατρίδα, όπου υπάρχει έντονη η ανησυχία ότι το γραφικό, ευαίσθητο κυκλαδίτικο τοπίο που προσελκύει τουρίστες απ’ όλον τον κόσμο θα καταστραφεί.

    Παρά τους ιδιαίτερα αυστηρούς περιορισμούς, τόσο όσον αφορά στις μετακινήσεις, όσο και στο πλαίσιο του νέου πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων και της εκτέλεσης εργασιών, όπως έχουν διαμορφωθεί για την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης του κορονοϊού, η εταιρεία η οποία σκοπεύει στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα Υστέρνια και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Πρασσα – Πολέμου Κάμπος, προχωρά τις εργασίες που με τις ειρηνικές διαμαρτυρίες τους είχαν θέσει στον “πάγο” οι κάτοικοι, που αντιτίθενται στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού.

    Μαζική κινητοποίηση ενάντια στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών

    Εφόσον τα αιτήματά τους δεν εισακούονται, οι νησιώτες μαζί με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της Τήνου, βγαίνουν στους δρόμους για να εμποδίσουν ενωμένοι την έναρξη του έργου.

    Πριν λίγους μήνες, οι Τηνιακοί είχαν εμποδίσει την αποβίβαση στο λιμάνι της Τήνου οχημάτων μεταφοράς μπετόν, το οποίο προορίζονταν για τη δημιουργία των βάσεων των ανεμογεννητριών, ενώ λίγες ημέρες αργότερα είχαν εμποδίσει ξανά τη μετάβαση των οχημάτων – αυτή τη φορά προερχόμενων από τοπική επιχείρηση πώλησης σκυροδέματος – στο σημείο του εργοταξίου, παρά την έντονη και ενισχυμένη αισθητά με κλιμάκιο εκτός Τήνου, παρουσία της Αστυνομίας.

    Παράλληλα, η Τήνος, όπως επίσης η Άνδρος και η Πάρος, που επηρεάζονται άμεσα από την “επέλαση” των αιολικών πάρκων σε πολύ μεγάλο βαθμό, έχει δείξει εμπράκτως την ομοφωνία της τοπικής κοινωνίας ενάντια στην άκριτη και χωρίς βιώσιμο σχεδιασμό εγκατάσταση αιολικών πάρκων, με κινητοποιήσεις και ένα Παντηνιακό Συλλαλητήριο, τουλάχιστον έως και την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ.

    Ο Δήμαρχος Τήνου Γιάννης Σιώτος, σε σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποίησε τον όρο “ντροπή”, και μίλησε για ηθικό ατόπημα της εταιρείας αναφερόμενος στα τότε πολύ αυστηρά μέτρα και την πολλαπλά πιο επικίνδυνη κατάσταση που επικρατούσε στο μέτωπο της πανδημίας.

    Στην ανάρτηση του Δημάρχου υπήρξε απάντηση της εταιρείας, η οποία ανέφερε, πως:

    «με τα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή και όπως καθένας μπορεί να διαπιστώσει, οι εργασίες στα έργα που είναι σε εξέλιξη, συνεχίζονται κανονικά, είτε αυτά είναι απλές οικοδομές είτε κάποιο μεγαλύτερο έργο. Επίσης απ’ όσο γνωρίζουμε, δεν έχει διαταχθεί από τις αρχές αναστολή των οικοδομικών εργασιών, ώστε να εγκαλείται εκ προοιμίου και προκαταβολικά η εταιρεία μας. Παραλείπεται δε το γεγονός, ότι οι εργασίες στο έργο μας έχουν διακοπεί με σειρά έκνομων ενεργειών, κατά παράβαση της νομιμότητας και κατάλυση της έννομης τάξης. Παράλληλα η εταιρεία μας -της οποίας το έργο έχει χαρακτήρα κοινής ωφελείας και διέπεται από ειδικό καθεστώς αδειοδότησης με στενά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης- στα πλαίσια σεβασμού της νομιμότητας και των οδηγιών που δίδονται από τις αρχές της χώρας μας, παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση και πορεύεται με γνώμονα την νομιμότητα, όπως κάνει πάντα άλλωστε».

    Εναλλακτικές προτάσεις 

    Ακούγονται προτάσεις για την εγκατάσταση όσων ανεμογεννητριών χρειάζονται για την παραγωγή ενέργειας που θα καλύπτει εξ ολοκλήρου της ανάγκες του κάθε νησιού και μόνο. Προτείνεται η μείωση του επιτρεπόμενου ύψους των ανεμογεννητριών και η προσεκτική επιλογή του χώρου όπου θα τοποθετηθούν, ώστε η περιβαλλοντική και αισθητική επιβάρυνση να είναι μικρότερη και να μην απειλείται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του κάθε νησιού. Δηλαδή ένα ειδικό χωροταξικό για το κάθε νησί.

    Η κοινωνία της Τήνου, αλλά και των άλλων νησιών, είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει την ανάπτυξη του έργου μέχρι να υπάρξει κάποιο Χωροταξικό σχέδιο και να συζητηθούν οι προτάσεις τους.

    Μήνυμα στήριξης από την Άνδρο

    Τη στήριξή της στις πρόσφατες αυτές εξελίξεις στην Τήνο, έδωσε και η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών του Δήμου Άνδρου, με την έκδοση σχετικού ψηφίσματος συμπαράστασης.

Περισσότερα σε Ειδήσεις