Σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας στην Ίο

Κατοικίες για την φιλοξενία ιατρονοσηλευτικού προσωπικού θα ενοικιάσει ο Δήμος Ιητών για την προσέλκυση ειδικευμένων ιατρών 

Σημαντικές πρωτοβουλίες με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του Κέντρου Υγείας και των παρεχόμενων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας, δημόσιας υγείας ανακοίνωσε ο δήμος Ιητών.

Στο πλαίσιο δράσεων, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η διάθεση του ποσού ύψους 15.000€ τον χρόνο, για την ενοικίαση πέντε κατοικιών ούτως ώστε να δοθούν κίνητρα σε ειδικευμένους ιατρούς να επιλέξουν το νησί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Στη δύσκολη εποχή που ζούμε, όλοι μας αναγνωρίζουμε ότι η υγεία αποτελεί το ύψιστο αγαθό. Όμως, εδώ και χρόνια, η Ίος αντιμετωπίζει προβλήματα σε υγειονομικό επίπεδο.

Γι’ αυτό και, για πρώτη φορά, ο Δήμος Ιητών προχώρησε σε μια σειρά από πρωτοβουλίες

και δράσεις για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Ίου και την υγειονομική θωράκιση του νησιού μας.

Πρώτα απ’ όλα, αποφασίστηκε η διάθεση 15.000 ευρώ το χρόνο για την ενοικίαση 5 κατοικιών για τη φιλοξενία ιατρικού προσωπικού.

Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύουμε ότι θα προσελκύσουμε ιατρούς για ειδικότητες που λείπουν επί χρόνια από το νησί μας, αλλά και θα ανταμείψουμε όσους βρίσκονται κοντά μας και πασχίζουν για την υγεία μας.

Επιπλέον, ο Δήμος Ιητών έχει προχωρήσει στις εξής πρωτοβουλίες:

1. Φιλοξενία παιδιάτρου για το δίμηνο Ιουλίου–Αυγούστου, με έξοδα του Δήμου 1.800 ευρώ

2. Προμήθεια και τοποθέτηση θαλάμων (ISOBOX) υποδοχής και υγειονομικής απομόνωσης ασθενών, για την ασφαλή λειτουργία του Κέντρου Υγείας εν μέσω πανδημίας. Τους θαλάμους, κατόπιν αιτήματός μας, τους διέθεσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

3. Απολύμανση των χώρων και μέσων του Κέντρου Υγείας, όποτε χρειάστηκε λόγω COVID-19

4. Τοποθέτηση, το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, ψυκτικού θαλάμου για την συντήρηση των νεκρών. Έτσι δίνεται λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα του Κέντρου Υγείας

5. Συντονισμός μεγάλης πρωτοβουλίας επαγγελματιών του νησιού μας, τους οποίους ευχαριστούμε. Μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Παπαπέτρου», ανταποκρίθηκαν και με την συνεισφορά τους κατάφεραν να συγκεντρωθεί ποσό ύψους 8.800 ευρώ, το οποίο διατέθηκε σε:

απολυμάνσεις, έξοδα διατροφής ατόμων που χρειάσθηκε να διαμείνουν στο κατάλυμα καραντίνας, έξοδα διατροφής οδηγών ΕΚΑΒ και –κάτι ιδιαίτερα σημαντικό- αγορά και διάθεση στο Κέντρο Υγείας αντιδραστηρίων μοριακού αναλυτή για την ανίχνευση κρουσμάτων κορωνοιού.

6. Αγορά και διάθεση στο Κέντρο Υγείας αναλώσιμων ειδών: γάντια και μάσκες μιας χρήσης, υποπόδια, φόρμες μιας χρήσης κλπ. Τα έξοδα ανέλαβαν ο Δήμος και η πρωτοβουλία επαγγελματιών του νησιού μας.

7. Εθελοντική υποστήριξη του ΕΚΑΒ, από τους δημοτικούς συμβούλους Ιωάννη Μερσίνη και Θεοδόση Μπουζαλάκο. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς γιατί χάρις σε αυτούς έχουμε το ασθενοφόρο μας σε κίνηση όποτε το χρειαζόμαστε!

Είναι αυτονόητο ότι οι δράσεις του Δήμου Ιητών για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας συνεχίζονται. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, έχουν ενταθεί οι επαφές με αρμόδιους φορείς, με στόχο την προκήρυξη θέσεων ιατρικού προσωπικού συγκεκριμένων ειδικοτήτων που χρειάζεται το νησί μας.

Ο Δήμαρχος Ιητών κ. Γκίκας Γκίκας δήλωσε σχετικά:

«Η υγεία είναι το σπουδαιότερο αγαθό. Αυτό μάθαμε από μικρά παιδιά από τους γονείς μας, αλλά αυτό διαπιστώνουμε και σήμερα, στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας στους οποίους ζούμε.

Ο Δήμος οφείλει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ενισχύσει τη δημόσια υγεία. Προσπαθούμε, ακόμα και πέρα από τις αρμοδιότητές μας. Ευχαριστώ προσωπικά όλους όσους συνεισφέρουν, λιγότερο η περισσότερο, σε αυτή την προσπάθεια. Όλοι μαζί, θα τα καταφέρουμε.»

Περισσότερα σε Ειδήσεις