Λιχουδιές από τη Φολέγανδρο

Λιχουδιές από τη Φολέγανδρο-Το γάλα από τα κατσίκια που βόσκουν ελευθέρα στο νησί ήταν και είναι άφθονο. Αυτό εκμεταλλεύτηκαν οι Φολεγανδρίτες για να φτιάξουν το «σουρωτό» ένα πικάντικο μαλακό τυρί, το οποίο συνοδεύει τις σαλάτες ή προστίθεται στο μίγμα για την «καλασούνα», ένα είδος πικάντικης κρεμμυδόπιτας, αλλά και στις μελόπιτες.

Στη Φολέγανδρο, η γέμιση γι’ αυτή την πίτα γίνεται με την προσθήκη άφθονων κρεμμυδιών, που στρώνονται σε μία παχιά κρούστα ψωμιού. Η πίτα γινόταν παραδοσιακά το Σάββατο, την ημέρα που οι γυναίκες ζύμωναν ψωμί, δεδομένου ότι έφτιαχναν την κρούστα με λίγο προζύμι. Το ίδιο πικάντικο μαλακό τυρί το αφήνουν να ξεραθεί και το χρησιμοποιούν και στα χειροποίητα ζυμαρικά ή το διατηρούν σε ελαιόλαδο.Στη Φολέγανδρο, όπως και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, υπάρχει λιαστή κάπαρη, τοματάκια, μία τοπική ποικιλία από αμπελοφάσουλα, προϊόντα από χοιρινό και λουκάνικα.

Το γεγονός ότι η Άνω Μεριά ήταν από την πρώτη στιγμή οικισμός αποκλειστικά αγροτικός, έχει επηρεάσει καθοριστικά τους κατοίκους. Στα περισσότερα σπίτια εξακολουθούν να ψήνουν στους μικρούς ξυλόφουρνους ψωμί, τραγανές κουλούρες και πίτες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.Κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στη Φολέγανδρο φροντίστε να δοκιμάσετε το παραδοσιακό φαγητό «Ματσάτα», δηλαδή χειροποίητα ζυμαρικά όπως οι χυλοπίτες, που βράζονται και σερβίρονται με κοκκινιστό κόκορα ή κουνέλι. Παρασκευάζονται στο χέρι την ίδια ημέρα που θα μαγειρευτούν.

Το φύλλο ανοίγεται πολύ λεπτό και αλευρώνεται πριν τυλιχθεί και κοπεί σε λεπτές λωρίδες. Αμέσως μετά τα ζυμαρικά απλώνονται σε ένα δίσκο για να στεγνώσουν.Στην Άνω Μεριά θα βρείτε αρκετά εστιατόρια που φτιάχνουν «Ματσάτα», αλλά θα πρέπει να κάνετε την παραγγελία σας τουλάχιστον 6 με 8 ώρες νωρίτερα, για να προλάβουν να παρασκευάσουν τα ζυμαρικά. Όσο για την διάσημη καρπουζόπιτα; Πρόκειται για ένα ευρηματικό γλύκισμα, το οποίο μπορείτε να βρείτε στη Φολέγανδρο, στην Κίμωλο και στη Μήλο. Το συγκεκριμένο γλυκό στηρίζεται στη νοστιμιά και την γλυκύτητα των ντόπιων αυγουστιάτικων καρπουζιών. Στη Φολέγανδρο, όμως, μπορείτε να βρείτε και τους ιδιαίτερα γευστικούς καρπουζοκεφτέδες, τους οποίους περιχύνουν με ντόπιο μέλι, εξαιρετικής ποιότητας. Κάποια από τα παραδοσιακά προϊόντα που θα βρείτε στη Φολέγανδρο είναι φυσικά το μέλι, το μαλακό τυρί «σουρωτό» και το παστέλι, το οποίο φτιάχνεται με μέλι και όχι με ζάχαρη και είναι κομμένο σε μικρούς ρόμβους, καθώς προσφέρεται και στους γάμους αντί για κουφέτα.

ΠΗΓΗ: touristorama.com

Περισσότερα σε Ειδήσεις