«Κυκλαδικόν»: Προχωρά η επένδυση παρά τις καθυστερήσεις

Εξελίσσεται η μεγάλη επένδυση που αφορά το παλιό διατηρητέο κτίριο «Κυκλαδικόν», το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της Ερμούπολης, σε σύγχρονη και πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα.

«Κυκλαδικόν»

Πρόκειται για το παλιό Κληροδότημα «Άννης Κουτσοδόντη» με συνολική επιφάνεια 1.193,72 τ.μ, δίπλα από την Πλατεία Μιαούλη, το οποίο από τον περασμένο Ιανουάριο μισθώθηκε στη νεοϊδρυθείσα εταιρία «Κυκλαδικόν Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Α.Ε.» που δημιουργήθηκε από τις συμπράττουσες εταιρίες ALKO HOLDINGS LTD και ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΙΚΗ Μ.Ε.Π.Ε, Μονοπρόσωπη Τεχνική Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης.

Το κτίριο παραχωρήθηκε μέσω μισθώματος για 49 έτη από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου προκειμένου να υλοποιηθεί μεγάλη τουριστική επένδυση, ύψους 3,5 εκ. ευρώ, η οποία προβλέπει τη δημιουργία σύγχρονης ξενοδοχειακής μονάδας boutique 5 αστέρων με 14 πολυτελείς σουίτες και καταστήματα.

Το συγκεκριμένο εμβληματικό κτίριο, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη για πολλές δεκαετίες και αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης, προκάλεσε το ενδιαφέρον επενδυτών, οι οποίοι ήρθαν σε συμφωνία για την αξιοποίησή του και τη μετατροπή του σε μια σύγχρονη τουριστική υποδομή, με τις σχετικές υπογραφές της συμφωνίας να πέφτουν τον περασμένο Ιανουάριο μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη και του διευθύνοντα σύμβουλου της νεοϊδρυθείσας εταιρίας, Χαράλαμπου Αλεξανδράτου.

Διαβεβαιώσεις από τους επενδυτές

Καθυστερήσεις στις διαδικασίες 

Παρά τις υποσχέσεις για άμεση έναρξη των εργασιών και υλοποίηση της επένδυσης με διαδικασίες fast track, καθώς το πλάνο περιελάμβανε λειτουργία της νέας ξενοδοχειακής μονάδας εντός του 2021, παρουσιάστηκε καθυστέρηση έως και “πάγωμα” των διαδικασιών όλο αυτό το διάστημα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί προβληματισμός και αβεβαιότητα για το μέλλον της επένδυσης. Σύμφωνα με τους επενδυτές, οι καθυστερήσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στις γραφειοκρατικές διαδικασίες και στον κρατικό μηχανισμό, ενώ αρνητικό ρόλο έπαιξαν οι έκτακτες συνθήκες και η υγειονομική κρίση που προκλήθηκε στην χώρα από τον covid-19, δημιουργώντας εμπόδια στην εξέλιξη αρκετών επενδύσεων.

Οι επενδυτές δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην υλοποίηση του σχεδίου χωρίς να παρεκκλίνουν από το αρχικό πλάνο και να τηρήσουν την προθεσμία που τους έχει δοθεί, αναφορικά με την εξασφάλιση των σχετικών αδειοδοτήσεων έως τον Ιανουάριο του 2021.

Ξεκινούν εργασίες για την άρση επικινδυνότητας

Ο φάκελος του έργου κατατέθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού για τις απαραίτητες εγκρίσεις, ενώ προγραμματίζεται η έναρξη εργασιών που αφορά την άρση επικινδυνότητας του κτιρίου.

Αυτό θα είναι το πρώτο στάδιο των εργασιών, στο οποίο οι επενδυτές πρόκειται να συνεργαστούν με τη γνωστή εταιρία Ειρηναίος Φρέρης Ε.Ε. που έχει αποκαταστήσει πολλά νεοκλασικά της Ερμούπολης με σεβασμό στον χαρακτήρα τους, όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες.

Περισσότερα σε Ειδήσεις