Επιστολή δημάρχου Τήλου στον Πρωθυπουργό για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ στα 26 νησιά

Επιστολή-πρόταση προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών και τα μέλη της επιτροπής Πισσαρίδη σχετικά με την απαλλαγή ΕΝΦΙΑ στα 26 νησιά, απέστειλε η δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά, ζητώντας ουσιαστικά την πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και σε όλες τις επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα) των νησιών αυτών.

Αναλυτικά η επιστολή:

Προς: Αξιότιμο Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Κοιν: 1) Αξιότιμο Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

2) Αξιότιμα μέλη της Επιτροπής Πισσαρίδη

Θέμα: «Πρόταση θέσπισης ειδικών μέτρων στήριξης Μικρών Νησιών - Κατάργηση ΕΝΦΙΑ»
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για κατοίκους μικρών, ακριτικών νησιών της χώρας.
  • Κόστος: 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως

Η απαλλαγή αφορά φυσικά πρόσωπα που έχουν κύρια κατοικία στις περιοχές αυτές, και καλύπτει τη συνολική περιουσία που διαθέτουν στις εν λόγω περιοχές. Σκοπός του μέτρου είναι η κινητροδότηση των κατοίκων να παραμείνουν ή να εγκατασταθούν σε αυτά τα νησιά, αλλά και να ενισχυθούν οικονομικά οι εν λόγω περιοχές που αντιμετωπίζουν περιορισμένη πρόσβαση (Χ. Σταϊκούρας, 16 Σεπτεμβρίου 2020 στην Πολιτική από Daily Post).

Αυτονόητο γιατί επιλέχθηκαν αυτά τα νησιά για να γευθούν μια ελάχιστη οικονομική ανακούφιση στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει η χώρα.

Επεξηγηματικά διευκρινίζεται ότι «Δυσπρόσιτες και Προβληματικές περιοχές ανεξάρτητα της γεωγραφικής τους θέση θεωρούνται οι περιοχές που όφειλε το Κράτος να δει με ξεχωριστό μάτι για λόγους δικαιοσύνης στη φορολογική επιβάρυνση, με στόχο άμεσο την εξισορρόπηση των αρνητικών παραγόντων και συνθηκών που βιώνουν καθημερινά, έμμεσο την τόνωση της τοπικής οικονομίας τους και μακροπρόθεσμο τη θετική συμβολή τους στην Εθνική Οικονομία. Σ’ αυτές τις περιοχές συμβαίνουν και επικρατούν οι παρακάτω συνθήκες» (Διακομιχάλης, Οικονομικός Ταχυδρόμος 29/2/1996, σελ. 51-52):

Α) Έλλειψη δημοσίων και άλλων υπηρεσιών όπως, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, Εφορία, Δημόσιο Ταμείο, Πολεοδομία, Γραφείο Συγκοινωνιών, Ειρηνοδικείο, Δικαστήρια, Τελωνείο για εκτελωνισμό προϊόντων, Εμπορικό Επιμελητήριο, Τράπεζες, Συμβολαιογραφείο, Δικηγορικά Γραφεία, Τεχνικά Γραφεία, Λογιστικά Γραφεία, Δασαρχείο, Αγροφυλακή, Αεροδρόμιο, Κλινικές-Νοσοκομεία με γιατρούς ειδικοτήτων, Φαρμακείο κ.ά. Η κάλυψη των αναγκών αυτών απαιτεί ταξίδι προς το πλησιέστερο μεγάλο νησί, με την ανάλογη επιβάρυνση του κόστους ταξιδιού, διατροφής, διαμονής αν χρειαστεί και των χαμένων ημερομισθίων- που ποτέ δεν αναγνωρίζονται από την Εφορία.

Β) Οι καιρικές συνθήκες, ιδιαίτερα το χειμώνα, γίνονται αιτία για αποκλεισμό από την υπόλοιπη χώρα, λόγω Μποφόρ με αποτέλεσμα την απομόνωση που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες και που οδηγεί στην στέρηση ειδών πρώτης ανάγκης, στη διακοπή της επικοινωνίας και της ηλεκτροδότησης, στη δαπάνη υπέρογκού κόστους για μετάβαση στο πλησιέστερο μεγάλο νησί λόγω επειγόντων περιστατικών (ναύλωση σκάφους) όταν ο μοναδικός αγροτικός

γιατρός αδυνατεί να επέμβει και οι ελπίδες για την ανθρώπινη ζωή εναποτίθενται πολλές φορές στις προσευχές.

Γ) Αυξημένο κόστος κατασκευής οικοδομής (για κατοικία ή επιχείρηση) σε σχέση με τις άλλες περιοχές λόγω του επιπρόσθετου κόστους της μεταφοράς όλων των οικοδομικών υλικών, της έλλειψης οργανωμένων επιχειρήσεων οικοδομής όπως βιομηχανίες έτοιμου σκυροδέματος, κουφωμάτων, επίπλων και της έλλειψης ειδικευμένων τεχνιτών που συχνά καλούνται από άλλες περιοχές για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Το φαινόμενο της λειψυδρίας που αφορά και τα 26 νησιά, οδηγεί στην κατασκευή δεξαμενών σε κάθε σπίτι, όπως και η έλλειψη αποχετευτικού συστήματος στην κατασκευή βόθρων. Το επιπλέον κόστος για τις εγκαταστάσεις αυτές είναι περίπου μισό σπίτι (!) πράγμα που δεν συμβαίνει σε μεγάλες πόλεις και νησιά της χώρας.

Ε) Ελλιπής εκπαίδευση, σχολική και εξωσχολική, διότι είναι αδύνατη η κάλυψη όλων των ειδικοτήτων-καθηγητών, που έχουν κάθε λόγο να μην προτιμούν νησιά και χωριά με τόσες ελλείψεις, όπως ελλιπής έως ανύπαρκτη είναι η παράλληλη εκπαίδευση σε ξένες γλώσσες, φροντιστήρια, ιδιωτικές σχολές, σεμινάρια κ.λ.π.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ και αξιότιμοι κ. Υπουργοί και μέλη της Επιτροπής Πισσαρίδη

Η ανέλπιστη χαρά των νησιωτών, κατοίκων των 26 μικρότερων νησιών της χώρας από την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη, κατέληξε σε λύπη για την άδικη εξαίρεση από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ των νομικών προσώπων (κάθε είδους επιχειρήσεων) που εδρεύουν στα νησιά αυτά.

Αντιλαμβάνεστε ότι ούτε ο αριθμούς τους είναι μεγάλος ώστε να εκτρέπεται η δημοσιονομική πολιτική αλλά ούτε και η δραστηριότητα τους είναι σημαντική για τα δεδομένα του μέσου όρου της χώρας. Όμως, τόσο ο ρόλος τους στις τοπικές οικονομίες όσο και η συμβολή τους στη διατήρηση (ίσως και αύξηση) του πληθυσμού στα νησιά μας είναι ανυπολόγιστα.

Το θετικότατο μέτρο που εξαγγείλατε έχει κοστολογηθεί σε 1,5 ευρώ ετησίως. Η εκτίμηση μας είναι ότι η επέκταση της εφαρμογής του μέτρου και στις επιχειρήσεις και όλα τα νομικά πρόσωπα των 26 νησιών κοστολογείται μεταξύ 1,5 – 2,0 εκατομμύρια ευρώ. Θεωρούμε ότι το ποσό αυτό δεν είναι υπερβολικό ούτε η στέρηση του από τα Δημόσια Έσοδα θα προκαλέσει τριγμούς στα δημοσιονομικά της χώρας.

Οι προθέσεις μας ΔΕΝ είναι να επιδοτούμαστε για να παραμένουμε πιστοί και μόνιμοι κάτοικοι των νησιών μας, αλλά να ενισχυθούμε για να συμβάλουμε στη βιωσιμότητα των νησιωτικών κοινωνιών.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

κύριοι Υπουργοί και φορείς της Κυβέρνησης.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής μας αποτελείται από 3 εναλλακτικές:

1) Πλήρης κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και σε όλες τις επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα, των νησιών αυτών.

2) Σε περίπτωση που η πρώτη πρόταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, προτείνουμε την παρακράτηση του ποσού που αναλογεί στον ΕΝΦΙΑ από τις επιχειρήσεις, με τη μορφή Ειδικού Αποθεματικού και την ενίσχυση του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ποσό που θα προκύψει θα πρέπει να επενδύεται στις ίδιες τις επιχειρήσεις με στόχο τη βελτίωση τους και την ποιοτική τους αναβάθμιση.

3) Σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή δεύτερη πρόταση, αλλά εκ των πραγμάτων δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί από όλες τις επιχειρήσεις, το σχηματισθέν Ειδικό Αποθεματικό που προορίζεται για επανεπένδυση, εφόσον αδυνατεί να το αξιοποιήσει κάποια επιχείρηση, τότε το ποσό αυτό να μεταφέρεται στον Δήμο, ως ένα μέτρο χρηματοδότησης.

Εκτιμώντας ότι τα αιτήματα μας είναι απόλυτα δίκαια και προσδοκώντας στη θετική σας ανταπόκριση, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας και παραμένουμε στη διάθεση σας για κάθε επιπλέον διευκρίνηση.

Με εκτίμηση

Η Δήμαρχος Τήλου

Μαρία Καμμά

Περισσότερα σε Ειδήσεις