Ανοιχτή επιστολή της επιχειρηματικής ομάδας ανάπτυξης της φιλοξενίας και εστίασης Τήλου

Η ομάδα Επαγγελματιών Φιλοξενίας και Εστίασης στην Τήλο συστάθηκε με σκοπό να συνεισφέρει στον δημόσιο διάλογο των τελευταίων μηνών μεταξύ φορέων επαγγελματικών τάξεων – Δήμων – Κυβέρνησης στην νέα εποχή.

Η ομάδα αυτή αποτελείται από επαγγελματίες φιλοξενίας με περισσότερες από 500 κλίνες συνολικά και ισάριθμης εξυπηρέτησης σε εστιατόρια και καφέ και θεωρεί πως τα μέλη της, οργανωμένα με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και με την επαγγελματική τους εμπειρία, μπορούν να συμβάλλουν με προτάσεις σε αυτόν τον σχεδιασμό για να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερες αρνητικές συνέπειες αυτής της κρίσης στις επιχειρήσεις του νησιού.

Είναι γνωστό πως η Τήλος τα τελευταία 30 χρόνια δημιούργησε ένα μοναδικό οικονομικό μοντέλο, με την άριστη συνεργασία του Δήμου και των τοπικών επιχειρήσεων με αποτέλεσμα την ισόρροπη ανάπτυξη, την αύξηση των επιχειρήσεων και του πληθυσμού. Εκτός όμως από τα προφανή οφέλη του νησιού η Τήλος συνέβαλε με πρωτοποριακές προτάσεις, δυσανάλογα μεγάλες ως προς το μέγεθός της, αρκετές από τις οποίες με

ικανοποίηση βλέπουμε πως εφαρμόζονται σήμερα σε ολόκληρη την χώρα. Χαρακτηριστικά, λοιπόν, να αναφέρουμε, εκτός από το μοντέλο ανάπτυξης Δήμου και επιχειρήσεων που πρώτοι εφαρμόσαμε στην Ελλάδα, πως ήμαστε πρώτοι επίσης στην εφαρμογή του συστήματος τηλεϊατρικής από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Πρώτοι εμείς δημιουργήσαμε, εφαρμόσαμε και προσφέραμε με μελέτη το Μεταφορικό Ισοδύναμο που, αν και θα χρειάζεται συνέχεια βελτίωση, δεν παύει να έχει ως αρχή το θεμελιώδες δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης στις μεταφορές για τα νησιά μας όπως συμβαίνει στην ηπειρωτική χώρα.

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που η Ελλάδα βραβεύτηκε για το ενεργειακό της (μας) πρόγραμμα “Tilos” για το οποίο είμαστε σίγουροι πως στο άμεσο μέλλον θα ωφεληθούν όλα τα νησιά μας. Με υπερηφάνεια διαπιστώνουμε πως την σημερινή ανάγκη για στροφή στο πράσινο τουριστικό μοντέλο εμείς την πήραμε πολλά χρόνια πριν!

Εμείς λοιπόν σήμερα, αντιλαμβανόμενοι το βάρος των υποχρεώσεων που μας αναλογεί, όσο δύσκολο κι αν είναι, θα ανοίξουμε τις επιχειρήσεις μας για το καλό του νησιού μας και της χώρας. Είναι ανάγκη όμως να γίνει κατανοητό πως πολλές επιχειρήσεις σε νησιά σαν το δικό μας κάτω των 1000 κατοίκων, αν και πάντα επιχειρούμε κάτω από ειδικές συνθήκες, δυστυχώς είναι πια σίγουρο πως δεν θα συνεχίσουν να λειτουργούν την επόμενη μέρα. Μια επιχείρηση που θα κλείσει θα περάσουν χρόνια να αντικατασταθεί από μια νέα, με όλες τις καταστρεπτικές συνέπειες που θα έχει αυτό στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Αυτό που ζούμε πραγματικά μας ξεπερνάει και πρέπει να ληφθεί επιτέλους σοβαρά υπόψη πως απαιτούνται ειδικές δράσεις στο νέο αυτό σχεδιασμό, γιατί πολύ απλά η οικονομική κρίση που ακολουθεί την υγειονομική απειλεί ξεκάθαρα την κοινωνική συνοχή του τόπου μας.

Είμαστε σίγουροι πως καταλαβαίνετε ότι οι οριζόντιες οικονομικές πολιτικές της χώρας είναι δύσκολο έως αδύνατον να φτάσουν σε εμάς και για αυτό απαιτούνται ειδικές δράσεις για νησιά κάτω των 1000 κατοίκων.

Οι επιχειρήσεις σε νησιά κάτω των 1000 κατοίκων στο ούτως ή άλλως δύσκολο σημερινό περιβάλλον, είναι αδύνατον, λοιπόν, να επιβιώσουν, αν δρουν κάτω από το ίδιο φορολογικό καθεστώς με την υπόλοιπη χώρα και με τα ίδια χρηματοπιστωτικά εργαλεία που δεν προλαβαίνουν να φτάσουν καν σε εμάς και για αυτό θεωρούμε πως πρέπει να ληφθούν τα εξής μέτρα τα οποία έχουν ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος, αλλά τεράστια εθνική και πολιτική σημασία.

1) Ένα συντελεστή χαμηλότερο ΦΠΑ σε όλες τις κατηγορίες από την υπόλοιπη χώρα.

2) Μείωση του ΕΝΦΙΑ.

3) Μείωση του Φόρου Εισοδήματος.

4) Ενίσχυση του Μεταφορικού Ισοδύναμου

5) Χρηματοδοτικά προγράμματα, δεσμευμένα ειδικά για νησιά κάτω των χιλίων κατοίκων για όλες τις επιχειρήσεις

Είμαστε σίγουροι ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη τις παραπάνω προτάσεις αντιλαμβανόμενοι πως για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες συνέπειες αυτής της κρίσης απαιτούνται γρήγορες και άμεσες δράσεις.

Περισσότερα σε Ειδήσεις