Παπακαλοδούκας: Ζητάμε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τα προβλήματα του νησιού

Επιστολή στον Πρωθυπουργό απέστειλε ο Δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας, με την οποία ζητά την παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη για τα προβλήματα του ακριτικού νησιού

Ο Δήμαρχος Σύμης κ. Παπακαλοδούκας με την ακόλουθη στην επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη -η οποία κοινοποιήθηκε και στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα-, κάνει εκτενή αναφορά στα προβλήματα του νησιού όπως τα υγειονομικά και εκπαιδευτικά ζητήματα, το υδροδοτικό δίκτυο αλλά και την μη συμπερίληψη της Σύμης στην απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου κ. Παπακαλοδούκας:

 

«Κύριε πρωθυπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας καταστήσουμε κοινωνό της δυσμενούς κατάστασης που επικρατεί στο νησί μας και να σας επιστήσουμε την προσοχή στα κρίσιμα και σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στον ακριτικό μας τόπο.

Ευελπιστώντας ότι θα συμβάλετε στην άμβλυνση τους, ώστε να καταστεί η ζωή μας πιο βιώσιμη και ποιοτική σε τομείς που άλλοι συμπολίτες μας απολαμβάνουν στα μεγάλα νησιά και αστικά κέντρα της χώρας μας, θεωρώντας τέτοιες παροχές αυτονόητες.

Καταρχάς στον υγειονομικό τομέα, και ενώ ο κορωνοϊός καλπάζει, στο πολυδύναμο ιατρείο μας διαθέτουμε 3 αγροτικούς γιατρούς, χωρίς προϊστάμενο γιατρό ή γιατρό με ειδικότητα, χωρίς ακτινολόγο, ή ακόμη και οδηγό ασθενοφόρου.

Αποτέλεσμα, σημαντικός αριθμός κατοίκων του νησιού μας να μεταβαίνει εβδομαδιαίως στη Ρόδο με δικά τους έξοδα, για να τους παρέχεται το αυτονόητο «αγαθό» της υγείας, που άλλοι συμπολίτες μας απολαμβάνουν αφειδώς στα μεγάλα νησιά και αστικά κέντρα της χώρας μας.

Επιπρόσθετα, κύριε πρωθυπουργέ, οι τηλεπικοινωνίες στο νησί μας καθίστανται μη λειτουργικές, με σήμα δικτύου που επισκιάζεται από το τουρκικό δίκτυο της «Τουρκσέλ», αναγκαζόμενοι να πληρώνουμε δυσβάσταχτα ποσά σε roaming, εν γνώσει ή πολλές φορές εν αγνοία μας.

Το διαδίκτυο το οποίο αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης και βελτίωσης της οικονομίας κάθε χώρας, στο νησί μας παραμένει αδύναμο ή ανύπαρκτο, κι ενώ όλοι μας πληρώνουμε συνδρομή ανελλιπώς, ακόμη και για χρονικές περιόδους που δε λειτουργεί.

Τα ως άνω έρχεται να δυσχεράνει και η απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της παιδείας στο νησί μας , αφού τα σχολεία παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις καθηγητών και δασκάλων, μηδαμινή ή παντελή έλλειψη χρηματοδότησης για την συντήρησή τους.

Χωρίς να λαμβάνεται καν υπόψη ότι στον τόπο μας η συντήρηση των σχολείων είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, λόγω του ότι ο διατηρητέος οικισμός επιβάλλει συντήρηση.

όπως των ξύλινων παραθύρων και πορτών, ταβανιών και οροφών με κεραμίδια, που είναι εύλογο να ξεπερνούν τα έξοδα ενός συνηθισμένου σχολικού χώρου ενός αστικού κέντρου, όπου δεν υφίστανται οι περιορισμοί της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων για τους προστατευόμενους από την αρχαιολογική υπηρεσία οικισμούς.

Επιπλέον, η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού μας με το λιμάνι του Πειραιά και της Ρόδου είναι περιορισμένη σε σχέση με τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών του τόπου μας.

Πέραν δηλαδή από τις καιρικές συνθήκες που καθιστούν τη μετακίνησή μας δύσκολη κατά τους χειμερινούς μήνες, έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη των μέσων μεταφοράς που περιορίζεται αισθητά, και δη σε περίοδο κορωνοϊού λόγω περιορισμένης τουριστικής κινητικότητας τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τέλος, ενώ έχουμε βρει λύση από το 2007 για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στο νησί μας, το κράτος, που εδώ και χρόνια κερδίζει 5.000.000 ευρώ από την παύση μεταφοράς νερού με υδροφόρα πλοία στον τόπο μας που συντελείτο κατά το παρελθόν.

Η κατανομή των χρημάτων για τις ανάγκες υδροδότησης γίνεται βάσει του αριθμού των κατοίκων, ενώ θα έπρεπε να γίνεται βάσει της κατανάλωσης του ρεύματος, για όσα νησιά διαθέτουν μονάδα παραγωγής αφαλάτωσης.

Θα θέλαμε ως εκ τούτου την παρέμβασή σας για λύση του προβλήματος το συντομότερο δυνατό, με τροποποίηση του υπάρχοντος νόμου, ώστε να εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες που προκύπτουν από τη χρήση νερού των κατοίκων των άνυδρων νησιών.

Παρ’ ολα αυτα, κύριε πρωθυπουργέ,  το 24% του ΦΠΑ συνεχίζει να υφίσταται και να μας επιβαρύνει, το ίδιο και ο ΕΝΦΙΑ, κι ενώ φυλάμε Θερμοπύλες απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και τις παράλογες απαιτήσεις των γειτόνων μας.

Ζητάμε την παρέμβασή σας για τα προαναφερθέντα προβλήματα, έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμη η κατοίκηση μας στον τόπο μας, για να ζούμε ίσοις όροις χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς σε ευνοημένους και μη.

Ζητάμε να ληφθούν υπόψη τα ως άνω, ώστε να αρθεί κάθε τροχοπέδη που δυσχεραίνει το βιοτικό και ποιοτικό μας επίπεδο».

Με εκτίμηση ο δήμαρχος

Ελευθέριος Παπακαλοδούκας

Περισσότερα σε Ειδήσεις