Παρουσιάστηκε ο ειδικά πτυσσόμενος διάδρομος για κολύμβηση των ΑΜΕΑ

Με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν τα Άτομα με Αναπηρία στη Ρόδο την πρώτη εγκατάσταση, “sea access”, στην πλέον κοσμική παραλία του νησιού, κοντά στο Ενυδρείο, με την οποία ικανοποιείται ένα αίτημα χρόνων, να έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση από την ακτογραμμή στη θάλασσα και να απολαμβάνουν το μπάνιο τους, όπως όλοι οι υπόλοιποι!

Συγκεκριμένα, χθες, παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο του ΔΟΠΑΡ και την Εταιρεία που κατασκεύασε την εγκατάσταση-που ονομάζεται “seatrac”-την TOBEA, στο σημείο μπροστά από το ξενοδοχείο «Ιβίσκος», ο πτυσσόμενος διάδρομος (sea access) που επιτρέπει την πρόσβαση ατόμων με μειωμένη κινητικότητα από την ακτογραμμή στη θάλασσα για κολύμβηση.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κολιάδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι είναι μία πρωτοβουλία που ως ΔΟΠΑΡ θεώρησαν υποχρέωσή τους να κάνουν πράξη αφού «όταν μιλάμε για πολιτισμό και αθλητισμό πρέπει πάνω απ’ όλα να δώσουμε τη δυνατότητα στα ΑμΕΑ της Ρόδου να μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους σε μία από τις παραλίες, τις πολυσύχναστες, που έχουμε στο νησί».

Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ, πρόκειται για ένα αίτημα που έχουν καταθέσει εδώ και καιρό τα Άτομα με Αναπηρίες στο νησί και δεν πρόλαβαν φέτος να το ικανοποιήσουν, γι’ αυτό και πήραν την πρωτοβουλία αυτή, ενοικιάζοντας τη συγκεκριμένη εγκατάσταση. Εκείνο που ζητάει ο ίδιος από τους πολίτες είναι «να αγκαλιάσουν αυτό το εγχείρημα, να προστατεύσουν το χώρο, να σεβαστούμε τις θέσεις πάρκινγκ για να μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους» και, όπως είπε, εδώ θα φανεί πόσα είναι τα Άτομα με Αναπηρία στο νησί καθώς πολύς κόσμος θέλει να έχει πρόσβαση και δεν έχει.

 

Είπε, ακόμη, ο κ. Κολιάδης ότι, την επόμενη χρονιά θα εξετάσουν πως θα κάνουν μία σύμβαση ώστε να εγκατασταθούν μόνιμα αυτά τα “seatrac” σε τέσσερις ακόμη παραλίες, όπως το Φαληράκι, τ’ Αφάντου και η Λίνδος και, σιγά-σιγά, να το επεκτείνουν.

«Πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι πρέπει να έχουν ίδιες ευκαιρίες με όλους τους υπόλοιπους», δήλωσε τέλος ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο κ. Ιγνάτιος Φωτίου, ο οποίος είναι ένας από τους εφευρέτες του “seatrac” και executive Director της Εταιρείας, ανέφερε ότι πριν από δέκα ημέρες συναντήθηκε στον ΔΟΠΑΡ με τον κ. Κολιάδη και τον κ. Μιχάλη Πανάγο και αυτή είναι μία από τις περιπτώσεις-παράδειγμα αφού μέσα σε δέκα ημέρες κατάφεραν να λυθούν γραφειοκρατικά προβλήματα και το “seatrac” να είναι εδώ.

Σημειώνεται ότι, η εγκατάσταση αυτή κοστίζει, για αγορά, η συσκευή μαζί με ό,τι χρειάζεται για να λειτουργήσει τον πρώτο χρόνο, δηλαδή την εγκατάσταση-συντήρηση- περιοδικοί έλεγχοι και την απεγκατάσταση, μαζί με την τεχνική υποστήριξη και την υποστήριξη των Ατόμων με Αναπηρία που θέλουν τις πληροφορίες για να το χρησιμοποιήσουν, 26 χιλιάδες ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, την περυσινή χρονιά, την εγκατέστησαν σε 90 παραλίες ανά τη χώρα ενώ φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τις 110, ξεπερνώντας μάλιστα τον στόχο που είχαν θέσει για 100 παραλίες. Όπως δήλωσε ο κ. Φωτίου, η φετινή είναι χρονιά ορόσημο και «αποδείξαμε ότι η προσβασιμότητα στην παραλία για τα ΑμΕΑ δεν είναι ένα concept το οποίο είναι ευκαιριακό και ένα πυροτέχνημα αλλά είναι μία διαδικασία που εξελίσσεται και αποτελεί πόλο έλξης».

Δεν παρέλειψε, ακόμη, να επισημάνει ότι, με αυτή τη διαδικασία η Ελλάδα μπαίνει, σιγά-σιγά, στον παγκόσμιο χάρτη του προσβάσιμου τουρισμού, έχοντας παραλίες και ξενοδοχεία που μπορούν να φιλοξενήσουν ΑμΕΑ, με αποτέλεσμα όλος ο κόσμος να θέλει να έρθει στην Ελλάδα.

Το σημαντικότερο, βέβαια, είναι τι λένε οι ίδιοι οι χρήστες της εγκατάστασης, όπως ο γνωστός συμπολίτης μας, μέλος του Γ.Σ. «Δωδεκάνησος», κ. Μανόλης Χατζηκαντής, ο οποίος δήλωσε:

«Είμαστε χαρούμενοι που, αν και με καθυστέρηση, έχουμε το πρώτο seatrac στη Ρόδο. Ανυπομονούμε και για τα επόμενα τέσσερα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον ΔΟΠΑΡ γι’ αυτή την πρωτοβουλία και τώρα θα δείτε πραγματικά πόσοι το έχουν ανάγκη αυτό».

Όπως είπε, είναι κάτι που το περίμεναν εδώ και πολλά χρόνια. Όσο για τις εγκαταστάσεις που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τον ίδιο αυτή η κατασκευή διασφαλίζει την ατομική υγεία του χρήστη, για να μην έχει τραυματισμούς, αλλά και την αυτονομία του, να μπορεί δηλαδή να μπαίνει και να βγαίνει από το νερό μόνος του.

Τέλος, ο κ. Μανόλης Μανολάς, είπε και εκείνος ότι είναι μία εγκατάσταση που την περίμεναν καιρό, η οποία θα βοηθήσει πάρα πολύ τα ΑμΕΑ του νησιού αλλά και όλους τους επισκέπτες ΑμΕΑ. «Είναι μία εγκατάσταση η οποία θα βοηθήσει όχι μόνο τα άτομα με μόνιμη αναπηρία αλλά και τους συμπολίτες μας που έχουν προσωρινά κινητικά προβλήματα και στερούνται την παραλία και τη θάλασσα επειδή δεν έχουν πρόσβαση στο νερό και τώρα είναι ευκαιρία, με αυτό το μηχανισμό, να έρθουν και να απολαύσουν το μπάνιο τους». Εκείνο που ζητούν από όλα τα ΑμΕΑ είναι να το χρησιμοποιήσουν για να δει και ο κόσμος πόσα υπάρχουν στο νησί.

Πηγή: rodiaki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:https://kedenews.gr/perifereia_kritis/irakleiou/dimos-irakleiou-irakleiou/%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%b1-500-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%8e-%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b5%ce%af%cf%87%ce%b1%ce%bd/

Περισσότερα σε Ειδήσεις