«Εξαφανίστηκαν» δεκάδες γάτες - Αύξηση στα περιστατικά δηλητηρίασης

Μεγάλος αριθμός γατιών «εξαφανίστηκε» από το νησί της Ρόδου, ενώ παρατηρείται αύξηση και στον αριθμό των θανατωμένων από φόλα ζώων σε διάφορες περιοχές και κυρίως χωριά του νησιού.

Τα δύο αυτά γεγονότα απασχολούν έντονα τα μέλη της Φιλοζωικής στο νησί, τα οποία συλλέγουν στοιχεία και πληροφορίες τα οποία και θα χρησιμοποιήσουν αναλόγως.

Ο πρόεδρος της Φιλοζωικής Ρόδου, Γιώργος Κυπραίος, ο οποίος έχει γίνει αποδέκτης αυτών των καταγγελιών, προτίθεται τις επόμενες ημέρες να προσφύγει στη δικαιοσύνη καταθέτοντας σχετική μήνυση, καθώς η αύξηση των νεκρών ζώων είναι ραγδαία.

Η μήνυση δεν θα κατατεθεί μόνο εκ μέρους της Φιλοζωικής Ρόδου αλλά και εκ μέρους άλλων έξι μεγάλων φιλοζωικών σωματείων του εξωτερικού.

«Εξετάζω τις καταγγελίες που μου έχουν γίνει και στο σύλλογο Φιλοζωικής αλλά και μέσω άλλων 5-6 συλλόγων εσωτερικού και εξωτερικού και πρόκειται να καταθέσω μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου προκειμένου να ερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών αυτών, αρμοδίως» δήλωσε για το θέμα ο κ. Κυπραίος.

Ερωτηθείς για τον ακριβή αριθμό των ζώων που έχουν εξαφανιστεί, ο κ. Κυπραίος απάντησε: «Τον ακριβή αριθμό δεν το γνωρίζω αλλά με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι έχει εξαφανιστεί μεγάλος αριθμός ζώων από τις κατοικίες τους, και υπάρχει τεράστια αύξηση το τελευταίο διάστημα».

Η ενόχληση των φιλόζωων στο εξωτερικό είναι τόσο μεγάλη που η εκπρόσωπος από το φιλοζωικό σωματείο της Γερμανίας «Flying cats», Andrea Wegner, έχει στείλει επιστολή προς τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, ζητώντας «να αποσαφηνίσει αυτή την ανησυχητική κατάσταση»,  όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Στην ίδια επιστολή τονίζεται μεταξύ άλλων πως ήδη έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν υπογραφές και σε μόλις πέντε ημέρες έχουν υπογράψει περισσότερα από 1.700 άτομα, ενώ προσδιορίζει το χρονικό διάστημα της «εξαφάνισης» των ζώων στο τελευταίο πεντάμηνο, καθώς και τις περιοχές από όπου έχουν χαθεί αρκετά ζώα.

Η επιστολή:

«Αγαπητέ κύριε Καμπουράκη,

Περίπου 300 γάτες έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς από τη Ρόδο τους τελευταίους 5 μήνες. Στο συνημμένο σας στέλνω το προσωρινό καθεστώς μιας αναφοράς με πάνω από 1.700 υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί εντός 5 ημερών.

Αυτές είναι οι γάτες που φροντίζονται από τοπικούς ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων σε γνωστούς χώρους σίτισης στο νησί. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα των τόπων όπου φροντίζονται οι γάτες και εξαφανίζονται κάθε μέρα.

Νιοχώρι, Μητρόπολη, Κοιμητήριο, Κωνσταντίνου Τσαλδάρη, Σωτήρος / Ιξιά, περιοχή Μανδρακίου και Ενυδρείο, Παλιά Πόλη στο Καστέλο, Πλατεία Μητροπόλεως, Εκκλησία Σαν Φρανσίσκο, Ιξιά, Παστίδα κ.α.  

Αυτά τα ζώα έχουν στειρωθεί, έχουν ιατρική περίθαλψη και έχουν επιστραφεί στη θέση τους τα τελευταία χρόνια με δικά τους έξοδα για την προστασία των ζώων ή κατά τη διάρκεια των καμπανιών μας.

Η προσφορά και η παροχή υποστήριξης από τους συνεργάτες μας στη Ρόδο όλο το χρόνο απαιτεί πολύ εθελοντική εργασία, χρόνο και χρήμα. Φυσικά υπάρχουν ατυχήματα και δηλητηριάσεις ή ασθένειες, που προκαλούν κάθε χρόνο γάτες ή μετανάστευση γατών. Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός των τελευταίων 5 μηνών είναι ανησυχητικός.  

Αυτά τα γεγονότα δεν είναι φυσιολογικά και δεν είναι εύκολο να γίνουν αποδεκτά. Η τουριστική περίοδος πρόκειται να ξεκινήσει και, όπως μπορείτε να δείτε από τις υπογραφές της αναφοράς, οι τουρίστες ανησυχούν για τα γεγονότα που φέρονται να συμβαίνουν στο νησί.

Εάν οι φόβοι επιβεβαιωθούν και όλα αυτά τα ζώα έχουν πράγματι θανατωθεί, θα πρέπει να διωχθούν οι υπεύθυνοι και να υπάρξει σαφής τήρηση του νόμου περί καλής διαβίωσης των ζώων.

Δεν θέλουμε η Ρόδος, ως ένα από τα πιο επισκέψιμα νησιά στα Δωδεκάνησα, να χάσει τη φήμη της ως νησί φιλικό προς τα ζώα και εμείς, ως υπεύθυνος δήμαρχος, ζητάμε τη βοήθεια και υποστήριξή σας για να αποσαφηνίσουμε αυτή την ανησυχητική κατάσταση.

Ζητάμε τη γνώμη σας».

Πηγή: rodiaki.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις