fbpx
Τρίτη, 9 Μαρτίου, 2021
Αρχική ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Π.Ε. ΡΟΔΟΥ Αποστολή kedenews: Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χάλκη

Αποστολή kedenews: Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χάλκη

«Εδώ η σημαία μας κυματίζει λίγο πιο ψηλά, το μπλε της θάλασσας είναι λίγο πιο γαλάζιο και η καρδιά της πατρίδας μας χτυπάει λίγο πιο δυνατά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Χάλκη.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί έφτασε στο λιμάνι της Χάλκης με το πλοίο της γραμμής από τη Ρόδο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρεβα Γκραμπόβσκι αλλά και τους Υφυπουργους Μάνο Κονσόλα και Σπύρο Λιβάνιο, τη Βουλευτή Δωδεκανήσου Μικα Ιατρίδη, τον Περιφερειάρχη Νοτιου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και άλλων πολιτικών στελεχών της Δωδεκανήσου.

 

Στο λιμάνι υποδέχθηκαν τον Πρωθυπουργό ο Δήμαρχος Άγγελος Φραγκάκης με την Δημοτική Αρχή του νησιού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου Χρυσόστομος Β’ και οι Αστυνομικές αρχές (σώματα ασφαλείας κτλ) του νησιού.

 

Ντυμένα με παραδοσιακές στολές παιδιά του νησιού παρέδωσαν άνθη στον Πρωθυπουργό.

Ο Πρωθυπουργός κατευθύνθηκε στο Πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο όπου σε μια λιτή τελετή ονοματοδοσιας πήρε το όνομά του αείμνηστου ιατρού και πολιτικού Δημήτρη Κρεμαστινού ο οποίος καταγόταν από τη Χάλκη.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε την προσωπικότητα του εκλιπόντος, λέγοντας ότι ήταν ένας αγωνιστής για τα μικρά νησιά, για τους ακρίτες, ένας ιατρός διεθνούς βεληνεκούς.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι αν ήταν μαζί μας ο Δημήτρης Κρεμαστινος θα μας συμβούλευε να κάνουμε ότι κάνουμε σήμερα για το κορονοϊό, να φοράμε μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών.

Πριν το τέλος του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο του νησιού όπου παρευρέθηκε σύσσωμη η Δημοτική Αρχή και τα μέλη της αντιπολίτευσης.

Μία από την προτάσεις που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή στον Πρωθυπουργό ήταν η δημιουργία ενός “Κέντρου υποστήριξης σχολείων” για μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς μέσω τηλεκπαίδευσης.

Επιπροσθέτως, αυτή η πρωτοβουλία θα μπορούσε μέσω μιας σειράς ειδικοτήτων αποκλειστικά για την υποστήριξη των σχολείων να βοηθήσει σε θέματα όπως η ειδική αγωγή, ψυχολογική υποστήριξη, ο επαγγελματικός προσανατολισμός, εκπαίδευση στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα.

Επιπλέον, το Κέντρο, θα παρέχει τη δυνατότητα επικοινωνίας με στελέχη του Υπουργείου/Εκπαιδευτικών Οργανισμών αλλά και τεχνική υποστήριξη στα σχολεία που είναι πάγια ανάγκη για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

«Να κάνουμε όλοι θυσίες για τη Δημόσια Υγεία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να τηρούνται ευλαβικά οι κανόνες Δημόσιας Υγείας τηρώντας τις οδηγίες των ειδικών: «Θέλω να σας ζητήσω -το κάνω σε κάθε ευκαιρία μου- να τηρούμε τα μέτρα των ειδικών. Έχει, ειδικά, μεγάλη σημασία, αυτό, στις μικρές κοινότητες οι οποίες ακόμα σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι προστατευμένες -και ήταν προστατευμένες- και πρέπει να παραμείνουν προστατευμένες από τον κορονοϊό. Καλούμαστε όλοι να κάνουμε μικρές θυσίες. Βασικά να φοράμε τη μάσκα μας σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς χώρους, εκεί που δεν μπορούμε να τηρήσουμε τις αποστάσεις. Έτσι, ώστε, να προστατεύσουμε τη δική μας υγεία αλλά, κυρίως, την υγεία και αυτών που αγαπάμε».

Κατά τη συζήτηση, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος παρουσίασε τα έργα που έχουν δρομολογηθεί από την Περιφέρεια. Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος κ. Φραγκάκης, αφού τόνισε πως σαν νέα δημοτική αρχή προσπαθεί με ό,τι δυνατότητες υπάρχουν να βελτιωθεί η ζωή των ακριτών που κρατούν το νησί ζωντανό, αναφέρθηκε στο ζήτημα της υποστελέχωσης του Δήμου και ευχαρίστησε την Περιφέρεια για τη βοήθεια που παρέχει στο κομμάτι αυτό, ώστε να γίνεται δυνατή η ολοκλήρωση των έργων. «Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο και η Χάλκη μέχρι το τέλος της δικής μας τετραετίας πραγματικά θα είναι ένα άλλο νησί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος του νησιού.

 

«Μείωση ΕΝΦΙΑ για τα μικρά νησιά»

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή του νησιού τόνισε πως «στην πρώτη παρέμβαση την οποία θα κάνουμε, όπου θα αφορά τον φόρο ακίνητης περιουσίας, τον ΕΝΦΙΑ, θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τα μικρά νησιά. Θέλουμε να μειώσουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- και όσο μας το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά τη φορολογική επιβάρυνση αυτών των συμπολιτών μας που επιλέγουν -κόντρα στις αντιξοότητες- να κατοικούν όλο το χρόνο, ειδικά, στα μικρά μας νησιά. Και θεωρούμε ότι είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε, ένα μικρό πρόσθετο οικονομικό κίνητρο για να είναι λίγο πιο εύκολη η καθημερινότητά σας που το καλοκαίρι μπορεί να φαίνεται ελκυστική και όμορφη αλλά ξέρω ότι μετά το καλοκαίρι ακολουθεί πάντα και ο χειμώνας που δεν είναι εύκολος».

Διαβάστε περισσότερα νέα για τον Δήμο Ρόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ