Νοσοκομείο: «Δεν τίθεται θέμα ανεξαρτητοποίησης από τη Σύρο»

Στη Νάξο βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες ο διοικητής της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων κ. Χρήστος Ροϊλός. Την Δευτέρα 20 Ιουλίου, παρέθεσε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, στο Δημαρχείο, παρουσία της διοικήτριας του Νοσοκομείου Νάξου κ. Καλλίτσας Φραγκίσκου και του δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρη Λιανού, ενώ συμμετείχαν δημοτικοί σύμβουλοι απ’ όλες τις παρατάξεις, αλλά και αντιδήμαρχοι, καθώς και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου.

Όπως ήταν αναμενόμενο η συζήτηση ξεκίνησε με το νο 1 θέμα που δεν είναι άλλο από τον κορωνοϊό συνιστώντας προσοχή σε πολίτες και επιχειρηματίες του νησιού, πίστη στην τήρηση των μέτρων προστασίας (χρήση μάσκας όπου προβλέπεται, αποστάσεις κλπ).

Ο κ. Ροϊλός εξήρε το έργο του Νοσοκομείου Νάξου λέγοντας πως «μέχρι σήμερα έχει κάνει εξαιρετική διαχείριση των κρουσμάτων» και τόνισε πως το νοσοκομείο έχει ενισχυθεί σημαντικά με προσωπικό για την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κατόπιν αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν το Νοσοκομείο:

Αξονικός τομογράφος

Ο κ. Ροϊλός ανέφερε πως έχει ξεκινήσει η λειτουργία του τομογράφου, όσον αφορά τα επείγοντα περιστατικά η οποία γίνεται σε συνεργασία με το «Αττικό Νοσοκομείο» καθώς δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η χρήση να επεκταθεί και σε προγραμματισμένες εξετάσεις με ραντεβού και όχι μόνο για έκτακτα περιστατικά.

Χειρουργεία

«Είναι κρίμα το χειρουργείο να είναι κλειστό» είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής. «Γίνονται προσπάθειες για να λειτουργήσει άμεσα ειδικά για ορθοπεδικά και γυναικολογικά περιστατικά» πρόσθεσε, ενώ συμπλήρωσε ως η δωρεά του Λιμενικού Ταμείου Νάξου (ύψους 100.000 ευρώ) στο νοσοκομείο, θα δαπανηθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Τηλεϊατρική

Αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη χρήση της Τηλεϊατρικής από το Νοσοκομείο (σε συνεργασία με το Αττικόν). Ειδικά, σε ειδικότητες όπως η Παιδοψυχιατρική, ΩΡΛ και Δερματολογία, ειδικότητες που μπορούν κάλλιστα να λειτουργήσουν μέσω αυτού του συστήματος η χρήση θα είναι εκτεταμένη και μάλιστα σε τακτική βάση και όχι μόνο για έκτακτα περιστατικά.

Άλλα θέματα

Ο κ. Ροϊλός ανακοίνωσε και την αλλαγή του οργανισμού λειτουργίας του Νοσοκομείου. Καθώς είπε μελετάται η προσθήκη κλινών, ενώ η πρόταση που έχει υποβάλλει η διοίκηση του νοσοκομείου θα προωθηθεί ως έχει στο αρμόδιο υπουργείο που θα έχει και την τελική απόφαση.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση του νοσοκομείου, αρμόδιος ν’ απαντήσει στο ερώτημα που ετέθη ήταν ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ο οποίος ανέφερε ότι έχουν γίνει συζητήσεις με αρμόδιους φορείς του Υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φωτιά σε κατάστημα στον Πειραιά – Δύο εγκλωβισμένοι

Για το θέμα της ανεξαρτητοποίησης του νοσοκομείου Νάξου ο κ. Ροϊλος απάντησε πως το νοσοκομείο Νάξου τηρεί τον δικό του οργανισμό και προϋπολογισμό έχοντας ως μόνο κοινό σημείο με το Νοσοκομείο Σύρου την διοίκηση, επομένως δεν τίθεται θέμα ανεξαρτητοποίησης και αποσύνδεσής του από αυτό, άποψη με την οποία συμφώνησε και η κ. Καλή Φραγκίσκου.

Για την ανακαίνιση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στην Σχοινούσα ο Χρήστος Ροϊλός ανέφερε πως η σχετική απόφαση για τη δημιουργίας του υπογράφηκε από τον ίδιο στην 17 του Ιουλίου και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον κ. Κωνσταντίνο Μαρτίνο.

Οι διακομιδές που αποτελούν και μείζον ζήτημα για τα νησιά καλύπτονται από δυο Super Puma, ένα C-130, ένα στρατιωτικό ελικόπτερο και σκάφος του Λιμενικού, ενώ άμεσα αναμένεται και το πλωτό που θα έχει έδρα τη Νάξο, σύμφωνα με τον διοικητή.

Τέλος και σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση κρουσμάτων κορωνοϊού ο διοικητής της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων κ. Χρήστος Ροϊλός τόνισε ότι υπάρχει σχετική εντολή προς τους διοικητές των νοσοκομείων να μην ανακοινώνουν κρούσματα κορωνοϊού, καθώς αρμόδια αρχή για το σκοπό αυτό είναι ο ΕΟΔΥ.

Πηγή: naxospress.gr