fbpx
Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021
Αρχική ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Καστελλόριζο: Επιλογή για όλες τις εποχές του χρόνου

Καστελλόριζο: Επιλογή για όλες τις εποχές του χρόνου

Στέκει εκεί στην άκρη του Αιγαίου. Σαν να στέκει στην άκρη του κόσμου. Μικρό μα περήφανο. Απόμερο μα πανέμορφο, στέλνοντας μήνυμα με τους παφλασμούς των κυμάτων πως εδώ χτυπά δυνατά η καρδιά της Ελλάδας.

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Το Καστελλόριζο το γνωρίζουμε οι περισσότεροι από την κομβική σημασία της γεωγραφικής του θέσης στον χάρτη, μιας και λίγα μίλια μακριά από τις ακτές του συνορεύει η Ελλάδα με την Τουρκία, και η Δύση με την Ανατολή. Το γνωρίσαμε όμως και από τις εξαγγελίες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για είσοδο της χώρας μας στη «στήριξη» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 2010.

Υπέροχος προορισμός για όλο τον χρόνο

Δεν είναι όμως μόνο αυτά το Καστελλόριζο. Είναι ένας υπέροχος καλοκαιρινός αλλά και φθινοπωρινός προορισμός. Με υπέροχες παραλίες, με το μπλε σπήλαιο, με ταβερνάκια πάνω στη θάλασσα, με τους ανθρώπους στη Μεγίστη να σε υποδέχονται με εκείνο το ζεστό χαμόγελο του αυθεντικού. Η Μεγίστη ανοίγει την αγκαλιά της στους επισκέπτες της και έχει να δώσει πολλά.

Τα μνημεία του

Παλαιόκαστρο

Το αρχαιότερο και σημαντικότερο μνημείο του νησιού, το Παλαιόκαστρο, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Καστελλόριζου, σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από την πρωτεύουσα.

palaiokastro

Πρόκειται για την αρχαία ακρόπολη του νησιού, χτισμένη γύρω στον 3ο αιώνα π.Χ., ενώ χρησιμοποιήθηκε μέχρι και την περίοδο της Ιταλοκρατίας. Εντός του Παλαιόκαστρου υπήρχε οικισμός με σπίτια, δεξαμενές και εκκλησίες της μεσοβυζαντινής περιόδου, από τις οποίες οι δύο καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σήμερα διασώζονται τμήματα των κτισμάτων και του τείχους και εντός τους οι εκκλησίες της Παναγίας του Κάστρου και του Αγίου Στεφάνου, οι οποίες συνδέονται με ένα βοτσαλωτό δάπεδο του 1858.

Κυκλώπεια Τείχη

Στην περιοχή του Παλαιόκαστρου, στη θέση Λιμενάρι, βρίσκονται τα απομεινάρια των Κυκλώπειων Τειχών, ενώ στη δωρική ακρόπολη του 3ου π.Χ. αιώνα υπάρχει η επιγραφή του όρου Μεγίστη.

Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη

Το Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, γνωστό και ως Κάστρο της Μεγίστης, δεσπόζει πάνω από τον οικισμό, στην κορυφή του Καστέλο Ρόσο, του κόκκινου βράχου απ’ όπου πήρε το όνομά του το νησί.

kastro ippoton agiou ioanni

Η Ιστορία αναφέρει πως τον 14ο αιώνα, όταν οι Ιωαννίτες ιππότες κατέλαβαν το νησί, έχτισαν το κάστρο αυτό χρησιμοποιώντας υλικά από την αρχαία ακρόπολη. Σήμερα από το κάστρο σώζονται μόνο ερείπια του εσωτερικού του και τα τείχη του, ωστόσο μια επίσκεψη εκεί προσφέρει μια υπέροχη θέα στο λιμάνι του νησιού αλλά και στα μικρασιατικά παράλια.

Λυκιακός Τάφος

Το εμβληματικό μνημείο του νησιού, ο Λυκιακός Τάφος, βρίσκεται στα ανατολικά του λιμανιού. Ο λυκιακός τάφος συμβολίζει ουσιαστικά τις σχέσεις του νησιού με τα μικρασιατικά παράλια, και συγκεκριμένα με τους κατοίκους της περιοχής Λυκίας, όπου οι κάτοικοι λάτρευαν τον Λύκιο Απόλλωνα ως λύκο.

likiakos tafos

Χρονολογείται στον 4ο π.Χ. αιώνα και είναι θαλαμοειδής, με αρχιτεκτονικά διαμορφωμένη πρόσοψη σε κόγχη λαξευμένη στον βράχο. Η θύρα είναι διακοσμημένη με τριπλή ταινία και στο εσωτερικό του υπάρχουν νεκρικές κλίνες στις 3 πλευρές, διατεταγμένες σε 2 επίπεδα.

Γαλάζια Σπηλιά

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της φύσης της Μεσογείου. Η Γαλάζια Σπηλιά βρίσκεται ανατολικά του νησιού. Θα την ακούσετε και ως «Σπηλιά του Παραστά» ή «Φώκιαλη» (από τις φώκιες που κατοικούν μέσα). Με ύψος 35 μέτρων και πλάτος 40 μέτρων, η Γαλάζια Σπηλιά προκαλεί δέος στους επισκέπτες της με τον πλούσιο σταλακτιτικό διάκοσμο, που αναδεικνύεται από τις ανταύγειες των ακτινών του ήλιου, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα.

galazia spilia

Εκτός από τα χιλιάδες αγριοπερίστερα που φιλοξενεί, η Γαλάζια Σπηλιά διαθέτει και έναν πολύ ενδιαφέροντα βυθό, όπου ζουν μοναδικές και σπάνιες ποικιλίες ψαριών. Στη Γαλάζια Σπηλιά θα φτάσετε μόνο με μικρή βάρκα, καθώς η είσοδός της επιτρέπει μόνο μικρά σκάφη.

Άγιος Γεώργιος του Βουνού

Τετρακόσια ένα σκαλιά χωρίζουν το λιμάνι του νησιού από τον Άγιο Γεώργιο του Βουνού. Πρόκειται για ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι που θυμίζει κάστρο. Η μονή του Αγίου Γεωργίου του Βουνού περιβάλλεται από τεράστιες φυσικές πλάκες που αποτελούν τον περίβολο της, ο οποίος περιλαμβάνει τα ερειπωμένα πλέον κελιά των μοναχών και βοηθητικούς χώρους.

agios georgios tou vounou kastelorizo
Άγιος Γεώργιος του Βουνού, Καστελλόριζο

Το καθολικό είναι ένας μονόχωρος ναός που χτίστηκε στη θέση μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής, από την οποία σώζονται μέχρι σήμερα το ψηφιδωτό δάπεδο και τα κιονόκρανα που έχουν ενσωματωθεί στην τοιχοποιία του ναού.

Στο δυτικό τμήμα βρίσκεται η κατακόμβη του Αγίου Χαραλάμπους, η οποία επικοινωνεί με τον ναό με σκαλοπάτια. Σύμφωνα με την επιγραφή που βρίσκεται στο υπέρθυρο του καθολικού, ο ναός ανακαινίστηκε από τον Όσιο Άνθιμο εκ Κεφαλληνίας το 1759, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο με τις εικόνες του 18ου αιώνα.

Βόλτα στα γραφικά σοκάκια

Το φθινόπωρο, όπως και την άνοιξη, η Μεγίστη ντύνεται με τα μοναδικά χρώματα της εκάστοτε εποχής. Το δροσερό αεράκι που έρχεται από το βουνό ή τη θάλασσα ανοίγει την καρδιά και οδηγεί στην κοινωνία των τοπικών δώρων της φύσης στον άνθρωπο.

Περπατώντας στα γραφικά σοκάκια της Μεγίστης θα δει κανείς τα εντυπωσιακά βαμμένα, δίπατα ή τρίπατα, τα αρχοντικά βρίσκονται κατά μήκος της ακτογραμμής, μπροστά από έναν επιβλητικό κόκκινο βράχο. Στην κορυφή, το ερειπωμένο πια μεσαιωνικό κάστρο, χτισμένο πάνω στα αρχαία ελληνιστικά κρηπιδώματα της εποχής του Σωσικλή Νικαγόρα, είναι αυτό που έδωσε το όνομά του στο νησί

Τσιπουράκι και εκλεκτός μεζές

Τι να πει κανείς για τη γαστρονομία στο Καστελλόριζο… «Ό,τι δώσει ο Θεός» λένε στο δικό μου νησί, λίγο πιο πάνω από το Καστελλόριζο, όταν ρωτάμε τι ψάρι έχει. Έτσι και στη Μεγίστη. Μόνο που τα ελέη είναι πλούσια. Με τα καλαμάρια, το χταπόδι, τα μύδια και τις σαρδέλες να επικρατούν, ενώ η αστακομακαρονάδα δεν λείπει από το μενού κανενός μεζεδοπωλείου. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα τέλεια ντολμαδάκια με τα τοπικά αμπελόφυλλα.

chtapodi

Το τσίπουρο και το ούζο ρέουν άφθονα από νωρίς το μεσημέρι, ενώ το βράδυ το κρασί από τη Σάμο και την Ικαρία φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και οι στιγμές των ανθρώπων γίνονται ζωή.

Χριστούγεννα και Πάσχα στη Μεγίστη

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που μπορεί κανείς να διακρίνει στα νησιά μας τα πραγματικά έθιμα της χώρας και των περιοχών και των νησιών της. Έτσι, τα Χριστούγεννα στο Καστελλόριζο θα δείτε στολισμένα τα ξύλινα καράβια με πολύχρωμα φωτάκια, καθώς και τα γλυκίσματα με τα ξεροτήγανα και τα μελομακάρονα να μοσχοβολούν από τα παλιά αρχοντικά και τους παραδοσιακούς φούρνους.

kastelorizo

Το χοιρινό με το σέλινο κοσμεί τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια, ενώ το χριστόψωμο κόβεται από τον πατέρα του σπιτιού, για να προσφέρει το πρώτο κομμάτι, δώρο στο θείο βρέφος που γεννήθηκε για να φέρει την ελπίδα της σωτηρίας στους ανθρώπους.

Το Πάσχα των Ελλήνων

Ασπρίζουν, αερίζουν, γυαλίζουν τα ασημικά, βγάζουν από το συρτάρι τις πασχαλινές συνταγές. Οι νοικοκυρές βάφουν τα κόκκινα αυγά, ενώ τα κουλούρια στέλνουν τη μυρωδιά τους σε όλες τις γειτονιές του νησιού.

Σύμφωνα με το παλιό έθιμο, μετά το «Χριστός Ανέστη», ο παπάς που ψάλλει το Ευαγγέλιο στο προαύλιο, δεν γίνεται δεκτός στην εκκλησία μέχρι να φωνάξει τρεις φορές το «Άρατε Πύλας». Η γιορτή της Ανάστασης θα ξεκινήσει την επόμενη ημέρα και θα κρατήσει άλλες δύο. Οι άνθρωποι του Καστελλόριζου έχουν το τραγούδι στο αίμα τους. Τα βιολιά και τα λαούτα θα συνοδέψουν τους χορούς, και τα κεράσματα θα έχουν τα αρώματα του Αιγαίου. Την Κυριακή του Πάσχα αξίζει να δείτε την ανάγνωση των Ευαγγελίων σε διάφορες γλώσσες και τον χορό που στήνουν οι γυναίκες συνοδευόμενες στο προαύλιο της εκκλησίας

Καλοκαίρι: Τιρκουάζ πεντακάθαρα νερά

Πολλές οι επιλογές και για τα καλοκαιρινά μας μπάνια. Η μοναδική ίσως ακτή βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι Μανδράκι. Μικρή παραλιούλα, με βότσαλο και άμμο.

Ρω: Μια μικρή, παραδεισένια, αμμουδερή ακρογιαλιά

ro

Άγιος Γεώργιος: Μια γνήσια ελληνική εικόνα

Εκεί υπάρχει το ομώνυμο και πολύ γραφικό ξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ενώ τα νερά είναι υπέροχα.

paralia agios georgios

Ρίψη μπογιάς στην ελληνική σημαία της Μεγίστης

Ένα τουρκικό drone πέταξε πάνω από τη Μεγίστη στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη πετώντας κόκκινη μπογιά στην τεράστια ελληνική σημαία που έχουν ζωγραφίσει οι κάτοικοι του νησιού πάνω στον βράχο. Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής πολιτείας και του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ η τουρκική πλευρά δήλωσε πως δεν φέρει ευθύνη, σεβόμενη την ελληνική σημαία. Συνεργείο του δήμου μαζί με εθελοντές καθάρισαν άμεσα την μπογιά, ενώ οι φορείς έστειλαν μήνυμα πως το Καστελλόριζο είναι και θα παραμείνει ελληνικό.

bogia stin elliniki simaia sto kastellorizo

Νησίδα της Ρω

Από το Καστελλόριζο μπορείτε να μεταβείτε στη νησίδα Ρω, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις τριών ναυτικών μιλίων βόρεια του νησιού. Αυτό το μικρό νησάκι έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο από την Κυρά της Ρω, όπου επί χρόνια υπήρξε η μοναδική κάτοικος και κάθε πρωί ύψωνε την ελληνική σημαία.

nisos ro

Η Κυρά της Ρω, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Δέσποινα Αχλαδιώτη, συνέβαλε τα μέγιστα στην Εθνική Αντίσταση κατά την περίοδο της Κατοχής και επί 40 χρόνια ύψωνε την ελληνική σημαία κάθε πρωί και την κατέβαζε με τη δύση του ήλιου, μέχρι το 1982, οπότε και πέθανε σε ηλικία 92 ετών, και προς τιμήν της έχει στηθεί ένα μνημείο. Στη νησίδα βρίσκονται δύο πανέμορφες παραλίες -η Στρογγύλη και ο Άγιος Στέφανος-, ενώ πλέον κατοικείται από ένα μικρό απόσπασμα του Ελληνικού Στρατού.

achladiotou

**Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της kedenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ