Πραγματοποιήθηκε η λαϊκή συνέλευση της Κοινότητας Ολύμπου

Πραγματοποιήθηκε η λαϊκή συνέλευση της Κοινότητας Ολύμπου

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020, στις 7:00μ.μ. στο Κοινοτικό Μέγαρο Ολύμπου, Λαϊκή Συνέλευση των Δημοτών της Κοινότητας Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου, που συγκλήθηκε από τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου κ. Ηλία Β. Παπαηλία με σκοπό την ενημέρωσή τους για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου στο διάστημα από 01/09/2019 έως και 27/08/2020.

Παραβρέθηκαν, η Έπαρχος Καρπάθου-Ηρωϊκής Νήσου Κάσου κ. Πόπη Ι. Νικολαΐδου, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Καρπάθου κ.κ. Μανώλης Ν. Τσέρκης και Δημήτρης Ι. Ζαννάκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Καρπάθου κ.κ. Νίκος Κ. Νταής, Κομνηνός Γ. Σακέλλης και Μηνάς Μ. Πρωτόπαπας, οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι Ολύμπου κ.κ. Γιώργος Κ. Χατζηπαπάς, Αντώνης Ι. Οικονόμος και Βασίλης Ε.  Ορφανός, ο Πρόεδρος του Π.ΟΡ.Ο.Κ. κ. Αντώνης Μ. Κωστάκης και ο Γεωπόνος του Δήμου Καρπάθου κ. Γιάννης Λαχανάς.

Λαϊκή Συνέλευση στην Κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου

Στις εργασίες της Λαϊκής Συνέλευσης προήδρευσε ο πρ. Νομαρχιακός Σύμβουλος Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Κ. Τσαμπανάκης και τα πρακτικά τήρησε ο Κοινωνιολόγος – Εκπαιδευτικός  κ. Γιώργος Α. Κωστάκης.

Μετά την εισαγωγική ομιλία του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου κ. Ηλία Β. Παπαηλία αναγνώστηκε ο εκτενής και αναλυτικός απολογισμός του Κοινοτικού Συμβουλίου από την υπάλληλο του Κ.Ε.Π. Ολύμπου κ. Σοφία Β. Μπαλάσκα-Χαλκιά. Ακολούθως το λόγο έλαβαν και τοποθετήθηκαν κατά σειρά η Έπαρχος Καρπάθου-Ηρωϊκής Νήσου Κάσου κ. Πόπη Ι. Νικολαΐδου, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Καρπάθου κ.κ. Μανώλης Ν. Τσέρκης και Δημήτρης Ι. Ζαννάκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Καρπάθου κ.κ. Νίκος Κ. Νταής, Κομνηνός Γ. Σακέλλης, ο Πολιτευτής – Γεωπόνος του Δήμου Καρπάθου κ. Γιάννης Κ. Λαχανάς, ο Αντιπρόεδρος Ολύμπου κ. Γιώργος Κ. Χατζηπαπάς και ο Πρόεδρος του Π.ΟΡ.Ο.Κ. κ. Αντώνης Μ. Κωστάκης.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους συμμετέχοντες στη Λαϊκή Συνέλευση συμπατριώτες

Μίλησαν οι: παπά-Γιάννης Γ. Διακογεωργίου (εφημέριος Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ολύμπου Καρπάθου), Αντώνης Ι. Οικονόμος (Επικεφαλής της Μειοψηφίας του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου), Γιώργος Ν. Τσαμπανάκης (πρ. Πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού Ολύμπου Καρπάθου-Π.ΟΡ.Ο.Κ.), Νίκος Κ. Διακογεωργίου (Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου), Κωστής Γ. Ζωγραφίδης (Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου), Ευγενία Νταή – Σακέλλη, (Ξενοδόχος-Φιλόλογος), Νίκος Διακαντώνης (Δάσκαλος), Κωστής Παχούλης (Δάσκαλος), Γιάννης Β. Χατζηβασίλης (Πρόεδρος Π.-Α.Σ.Ο.Κ. “Η Γυναίκα της Ολύμπου”), Γιάννης Β. Σοφίλλας (ομογενής Δ. Γερμανίας), Κωστής Η. Χαψής (μέλος της Ολυμπίτικης παροικίας του Πειραιά), Κώστας Αντιμησιάρης (μέλος της Ολυμπίτικης παροικίας του Πειραιά) κ.α. Παραβρέθηκαν τέλος οι: τ. Πρόεδρος της Κοινότητας Ολύμπου κ. Κώστας Μ. Τσαμπανάκης, Μανώλης Ν. Φιλιππάκης και Μανώλης Μ. Μπαλασκάς, μέλη της Επιτροπής Συγκρότησης του Φακέλου του “ΟΛΥΜΠΙΤΙΚΟΥ ΓΛΕΝΤΙΟΥ”.

Οι εργασίες της Λαϊκής Συνέλευσης διάρκεσαν τέσσερις περίπου ώρες. Με το κλείσιμο της Λαϊκής Συνέλευσης αναγνώστηκε μεγαλοφώνως και εις επήκοον των δεκάδων παρευρισκομένων Ολυμπιτών Ψήφισμα επτά σημείων το οποίο και εγκρίθηκε ομόφωνα.

Ομόφωνο ψήφισμα της Λαϊκής Συνέλευσης της Κοινότητας Ολύμπου 

Η Λαϊκή Συνέλευση των Δημοτών της Κοινότητας Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου, που συγκλήθηκε από τον Πρόεδρο κ. Ηλία Βασ. Παπαηλία και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου σήμερα, ημέρα Πέμπτη, 27 του μηνός Αυγούστου του έτους 2020 στο χώρο του Κοινοτικού Μεγάρου Ολύμπου με τη συμμετοχή δεκάδων Δημοτών, εγκρίνει ενώπιον της Επάρχου Καρπάθου – Η.Ν. Κάσου κ. Πόπης Ι. Νικολαΐδου και των Αντιδημάρχων του Δήμου Καρπάθου κ.κ. Μανώλη Τσέρκη και Δημήτρη Ζαννάκη καταληκτικά διά βοής και ομόφωνα το ακόλουθο ΨΗΦΙΣΜΑ

Ζητά από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου καθώς και από τον Δήμαρχο Καρπάθου κ. Γιάννη Θ. Νισύριο και το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου την άμεση προώθηση της θεσμοθέτησης του ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΔΙΑΦΑΝΙΟΥ, αρχής γενομένης με την επίσκεψη στο αμέσως προσεχές διάστημα της Αρμόδιας Επιτροπής των Τεχνικών που θα μελετήσει τα δεδομένα της συγκεκριμένης περιοχής.

Κρίνει δε επιβεβλημένη την υλοποίηση της λύσης αυτής τόσο για λόγους ισόρροπης οικονομικής ανάπτυξης του νησιού της Καρπάθου όσο και για λόγους ιστορικής δικαίωσης των Ολυμπιτών που πρώτοι αυτοί μίλησαν και αγωνίστηκαν με την Αυτοδιοίκητη και την εν συνεχεία Τοπική Κοινότητά τους εδώ και 15 χρόνια για τη δημιουργία Υδατοδρομίου στο Βορρά του νησιού.

Εκφράζει την ευαρέσκειά της για την ευόδωση των προσπαθειών εγγραφής του “ΟΛΥΜΠΙΤΙΚΟΥ ΓΛΕΝΤΙΟΥ” στο Εθνικό Ευρετήριο Άϋλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO που ξεκίνησαν με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτισμικού Οργανισμού Ολύμπου Καρπάθου (Π.ΟΡ.Ο.Κ.), επί Προεδρίας Γιώργου Τσαμπανάκη, το έτος 2013 και ολοκληρώθηκαν πριν λίγες βδομάδες με τη μέριμνα της αρμοδίως εξουσιοδοτημένης Επταμελούς Επιτροπής από τη λαοσύναξη των Ολυμπιτών του έτους 2018, που συγκλήθηκε με ευθύνη της Τοπικής Κοινότητας Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου επί Προεδρίας Γιάννη Μακρυμανώλη και με τη στήριξη όλων ανεξαίρετα των Αυτοδιοικητικών, Παροικιακών και Πολιτιστικών Φορέων των Απανταχού Ολυμπιτών με Πρόεδρο τον Καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παύλο Κάβουρα.

Δηλώνει μάλιστα την αταλάντευτη στήριξή της στη συνέχιση των άοκνων προσπαθειών για την τελική εγγραφή του “ΟΛΥΜΠΙΤΙΚΟΥ ΓΛΕΝΤΙΟΥ” στον Παγκόσμιο Κατάλογο Μνημείων Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO!

Ζητά από το Δήμαρχο Καρπάθου κ. Γιάννη Θ. Νισύριο και το Δημοτικό Συμβούλιο  Καρπάθου την ένταξη στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Οικονομικό Προϋπολογισμό του Δήμου της ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ COMPACT ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΧΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΑΦΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΟΥ ώστε να αντιμετωπιστούν σε μόνιμη βάση τα τρομερά προβλήματα μόλυνσης του περιβάλλοντος που δημιουργήθηκαν από τον ελλειπή ως τώρα σχεδιασμό της διαχείρισής τους και αφορούν και τα δυο χωριά μας.

Ζητά από το Δήμαρχο Καρπάθου κ. Γιάννη Θ. Νισύριο και το Δημοτικό Συμβούλιο  Καρπάθου

α. την ολοκλήρωση των κτιριακών υποδομών, τη συγκρότηση και τη λειτουργία του Λαογραφικού – Ιστορικού Μουσείου Ολύμπου υπό τη διαχείριση του Π.ΟΡ.Ο.Κ., με την ένταξη της υλοποίησης των απαραίτητων εργασιών που έχουν ήδη καθυστερήσει στα σχετικά τεχνικά προγράμματα του Δήμου Καρπάθου.

β. την έναρξη των εργασιών ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ Ολύμπου Καρπάθου στη βάση των προτεινόμενων από τα ενδιαφερόμενα μελετητικά γραφεία λύσεων με την αξιοποίηση του ήδη δεσμευμένου, με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, για το σκοπό αυτό κονδυλίου του προϋπολογισμού της Περιφέρειας.

Ζητά από το Δήμαρχο Καρπάθου κ. Γιάννη Θ. Νισύριο και το Δημοτικό Συμβούλιο  Καρπάθου την ένταξη στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Οικονομικό Προϋπολογισμό του Δήμου:

α. Της κατασκευής των αναγκαίων τεχνικών έργων βελτίωσης και ασφαλτόστρωσης των περιφερειακών δρόμων Ολύμπου και Διαφανίου.

β. Της ολοκλήρωσης της διάνοιξης της χωμάτινης αμαξιτής οδού  Αυλώνας – Τριστόμου.

γ. Της κατασκευής των αναγκαίων τεχνικών έργων βελτίωσης και ασφαλτόστρωσης των χωμάτινων αμαξιτών δρόμων προς τις παραλίες:  i. της Βανάντας, ii. του Απόκαπου (Παπά – Μηνά) και iii. του Φίλιους (Αγίου Μηνά) με στόχο την ασφαλή πρόσβαση σ’ αυτές τόσο των εντόπιων, όσο και των επισκεπτών του τόπου μας.

Ζητά από το Δήμαρχο Καρπάθου κ. Γιάννη Νισύριο και το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου την άμεση και ριζική αντιμετώπιση του εδραιωμένου εδώ και χρόνια φαινομένου της αδεσποσίας των ποιμενικών ζώων που εμφανίστηκε ως αποτέλεσμα της ανευθυνότητας υποτιθέμενων “κτηνοτρόφων”, σε συνδυασμό με την ατιμωρησία που προέκυψε ως συνέπεια της διάλυσης της κρατικής μηχανής και ως εκ τούτου, της μη εφαρμογής των νόμων.

Έφτασε μάλιστα η αδιαφορία των υπευθύνων να οδηγήσει επανειλημμένα σε τραγικά φαινόμενα αυτοδικίας, φαινόμενα που φουντώνουν από χρόνο σε χρόνο, όσο επεκτείνεται η ανεξέλεγκτη και ασυνείδητη καταστροφή των κόπων γενεών Ολυμπιτών, ιδιαίτερα στον τομέα της ελαιοκομίας.

Ζητά από το Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου καθώς και από τον Δήμαρχο Καρπάθου κ. Γιάννη Θ. Νισύριο και το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου την κατασκευή “ΜΑΡΙΝΑΣ” στη λιμενική εγκατάσταση Διαφανίου καθώς και μικρής λιμενικής εγκατάστασης στον όρμο Παλάτια της Σαρίας για την ασφαλή από – επιβίβαση των αυξανόμενων επισκεπτών του νησιού.

Πηγή: www.karpathiaki.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις